jak uczynic folder folderem prywatnym?

hello
i have a problem.
i can't do a private folder which will be used only for one user on this computer
option in menu share folders is not available

thx for help

and some more explanation in my language

Witam – jak ograniczyc dostep do folderu dla jednego uzytkownika?

Prawie wszyscy wiemy jak udostepniac pliki i foldery w sieci, ale ja mam problem innej natury. Mianowicie mam 2 uzytkownikow chcem aby tylko 1 mial dostep zalozmy do DYSKU C i D a drugi tylko do dysku C. Nie wiem jeszcze w jaki sposob zeby ten dostep byl ograniczony haslem lub poprostu drugi uzytkownik go nie widzial? Nio i po przewertowaniu helpa z XP trafilem na cos takiego ze XP umozliwia stworznie folderu prywatnego dostepnego tylko dla danego uzytkownika, to ja sladami sugerowanymi w helpie podazam podazam nastejaca sciezka :
Zaznaczam DYSK D i w menyu rozwijany przechodze do UDOSTEPNIANIE I ZABEZPIECZENIA
Otiera mi sie nowe okno. Przechodze do zakladki UDOSTEPNIANIE. Ponizej jest komunikat : ' Jesli masz swiadomosc ....." ble ble – uswiadomiony zostalem jak mialem 15 lat Oczywiscie przechodze dalej
W pojawiajacym sie okienku w gornej czesci zatytulowanej "UDOSTEPNIANIE I ZABEZPIECZENIA LOKALNE" Ponizej 2 akapit jest tekst: "Aby uczynic ten folder i jego podfoldery prywatnymi i dostepnymi tylko dla Ciebie, zaznacza ponizsze pole wyboru:
[]Uczyn ten folder folderem prywatnym"
Problem jest w tym ze te pole wyboru nie jest aktywne. Co to za wybor, wybor z jednego Z jednego to ja garka ziemniaki moge jesc

Ale do rzeczy. Czy ktos umie doradzic i pomoc jak sprawic aby zrobic folder prywatnym jedynie dla jednego uzytkownika? Moze przez jakies haslo dostepu lub przez ukrycie go dla innego uzytkownika??
Prosze o rade

Pozdrawiam A R C I K

Odpowiedzi: 8

arcik:
Jestem w szoku ...
Jesli juz z tego szoku wyjdziesz, zasuwaj po browara.

P.S. Oczywiscie nie dla siebie :P .
EL NINO
Dodano
25.01.2005 12:41:55
Witam
Jestem w szoku od kilku dni chodze po roznych for'ach i kazdy tylko podawal sposob z XP proffesional ale na cos takiego zeby wpasc z tym plikiem winfile.exe to trzeba miec glowe na karku ;–)
Dzieki wielkie teraz bez problemowo ustawiam co tylko mi sie podoba
Pozdrawiam
arcik
Dodano
25.01.2005 10:58:38
1. W XP Home nie ma mozliwosci wylaczania/zalaczania opcji "prostego udostepniania plikow" – bo jej po prostu nie ma.
2. W XP Home nie mamy w zwiazku z tym zakladki Zabezpieczenia.

Sa na to sposoby:
1. Uruchom system w trybie awaryjnym z obsluga sieci – we wlasciwosciach folderu pojawi sie "Zabezpieczenia". Ustawiasz prawa i restart. W normalnym trybie ustawione prawa beda dzialaly.
2. Sciagnij SP6 do WinNT, rozpakuj go komenda "SP6I386.EXE /x" z linii polecen, pozycz sobie plik winfile.exe a reszte usun. Po uruchomieniu winfile.exe masz mozliwosc zaawansowanego ustawiania dostepu do folderow.
EL NINO
Dodano
25.01.2005 02:14:08
Jeźeli chodzi pełny dostęp uźytkownika do folderu to pewnie uzytkownik ten ma prawa administratora jeźeli chcesz źeby opcja którą zaznaczyłeś zadziałała uźytkownik musi mieć konto z ograniczonymi uprawnieniami.
Kolego wejdź w ustawienia niestandardowe i tam dopiero masz pole do popisu.
marcel25
Dodano
24.01.2005 11:22:45
Witam
Po uruchomieniu tego programiku wlaczyl sie kreator udfostepnianai folderu i zrobiulem ze administrator ma pelny dostep uzytkownik ma ograniczony i niestety jak wszedlem uzytkownikiem i moglem robic co mi sie chcialo z wszystkimi danymi w tym folderze wiec to jedynie ma sens w przypadku polaczen sieciowych a mi chodzi i zablokowanie dostepu oprzez innego uzytkownika.
Szukam opcji wylacz proste udostepnianiae folderow ale niestety nie moge ytego znalesc w opcjach folderow – widok nic takiego nie mam ;–( choc w domu probowalem to bylo i nie rozumiem dlaczego
Pozdrawiam
arcik
Dodano
24.01.2005 11:01:15
Witam.
W windowsie XP HE musisz uruchomić programik shrpubw.exe i wtedy moźesz działać.
pozdrawiam
marcel25
Dodano
24.01.2005 10:41:27
Witam
A czy mozliwe ze nie mam tej opcji u siebie?
Nie moge tego odnalesc na danym komputerze choc w domu probowalem i mialem ta opcje. Moj windows to home edition wiec moze cos z tym zwiazanego?
Pozdrawiam
arcik
Dodano
24.01.2005 10:08:28
Oczywiscie system plikow to NTFS
Takie uczynianie folderu prywatnym to nic innego jak odebranie nad nim kontroli innym userom komputera
Zdaje to egazmin ale w przypadku gdy osoba przed ktora zabezpieczasz dysk/katalog nie ma uprawnien administratorskich, poniewaz admin moze przejac prawa do katalogu w bardzo prosty sposob i takie zabezpieczenia na wiele sie nie zda
Wylaczyc trzeba proste udostepnianie plikow i wtedy we wlasciwosciach zmieniac prawa
Bobi
Dodano
20.01.2005 16:21:39
arcik
Dodano:
20.01.2005 12:40:12
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1