Jak to zrobic

Ehh sam niewiem gdzie dac posta tu czy do dzialu SIEC :cry: No wiec mam na dysku mp3 (dosc sporawo) i chce ja udostepnij kumpeli (niby ta sama siec ale ani ja z nia ani ona zemna sie nie moze polonczyc) Jak inaczej moge jej te piosenki dac chodzi mi o cos w stylu FTP.... Dodam ze niestety niemam zew ip wiec chyba ten standartowy FTP odpada... Myslalem nad no–ip ale niewiem zabardzo czy da sie z tego zrobic normlany FTP. O przesylanie 1 piosenki na meila niema co myslec bo zanim bym wyslal ok 1k piosenek to troszke by potrwalo :( Wiec jaka jest Wasza rada jak moge jej dac te piosenki.. Myslalem o gmail (czy cos takiego) ale moja piosenki maja po 60mb co niektore a wiekszosc po 7mb ale to i tak zabraknie miejsca :wink:

Odpowiedzi: 12

run_DNA:
Witam

Jeźeli dobrze rozumuję, źe wewnętrzny IP to ten zmienny przydzielany np przez DHCP to chciałbym przedstawić sposób w jaki ja to rozwiązałem. Otóź do moźliwości pobierania z czyjegoś dysku posłuźyłem sie programem "serv–u" w wersji 2.5 (albo 25, mam to na PC). Za pomocą tego programu ustaliłem kto i jak i do jakich zasobów z MOJEGO komputera ma dostęp. Ustanowiłem login i hasło na jakie dana osoba ma sie zalogować. Osoba która chciała coś ode mnie ściągnąć posłuźyła sie programem Windows Commander (teź jakaś stara wersja) tam naleźy kliknąć na ikonke FTP i podać IP naszego komputera (jeźeli ten IP by sie zmienił to po prostu naleźałoby wprowadzić ten nowy numer), wpisuje równieź login i hasło które My ustawiliśmy w programie serv–u. Podczas takiej zabawy czasem mogą sie pojawić problemy z połączeniem. W moim przypadku wystarczało ze osoba która uzywa WINCOM powinna ustawić tryb pasywyny (w oknie gdzie wpisuje IP, login, hasło) oraz moźe być pomocne wyłączenie zapory systemowej i ustawień w firewallu na czas udostępniania plików.

Dziękuje za uwage

Nie wew ip to taki ze moj komputer jest widoczny tylko dla mojej skrzynki (czyli mojego bloku i jeszcze 2 innych) a kumpela mieszka w domkach i tam jest juz inna skrzynka niby ta sama siec ale inna :[ Dzieki zew ip moj komputer stanie sie dostepny dla swiata a nie tylko dla tych 3 blokow :)
Ukey
Dodano
08.07.2005 23:20:08
Witam

Jeźeli dobrze rozumuję, źe wewnętrzny IP to ten zmienny przydzielany np przez DHCP to chciałbym przedstawić sposób w jaki ja to rozwiązałem. Otóź do moźliwości pobierania z czyjegoś dysku posłuźyłem sie programem "serv–u" w wersji 2.5 (albo 25, mam to na PC). Za pomocą tego programu ustaliłem kto i jak i do jakich zasobów z MOJEGO komputera ma dostęp. Ustanowiłem login i hasło na jakie dana osoba ma sie zalogować. Osoba która chciała coś ode mnie ściągnąć posłuźyła sie programem Windows Commander (teź jakaś stara wersja) tam naleźy kliknąć na ikonke FTP i podać IP naszego komputera (jeźeli ten IP by sie zmienił to po prostu naleźałoby wprowadzić ten nowy numer), wpisuje równieź login i hasło które My ustawiliśmy w programie serv–u. Podczas takiej zabawy czasem mogą sie pojawić problemy z połączeniem. W moim przypadku wystarczało ze osoba która uzywa WINCOM powinna ustawić tryb pasywyny (w oknie gdzie wpisuje IP, login, hasło) oraz moźe być pomocne wyłączenie zapory systemowej i ustawień w firewallu na czas udostępniania plików.

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
07.07.2005 20:11:52
@Ukey, moźe takie coś Cie zainteresuje – Peer2Mail
Bobi
Dodano
07.07.2005 13:16:46
yousendit.com do 1GB (jak masz duźo plików to spakuj rar'em)
adres email podaj jakikolwiek(***@o2.pl), pod koniec uploadu dostaniesz linka do pliku, który potem dasz jej

gdzie haczyk? chyba tylko taki, źe pliki chyba po tygodniu znikają.
Over
Dodano
07.07.2005 02:15:51
Moze edysk?
theboss78
Dodano
07.07.2005 00:51:52
A jak podlacze :?: Niestety ma nowego kompa i te jeban* plomby ma :[
Ukey
Dodano
06.07.2005 23:41:45
to musisz do niej z dyskiem twardym iść. To będzie najlepsze i najszybsze rozwiązanie.
adik154
Dodano
06.07.2005 23:39:31
Żółty:
Ukey:

Odpada :[ Niestety chodzi tylko i wyloncznie o przesyl przez internet

A co Cię blokuje z gmailem ?? Pliki większe niź 10 MB dzielisz na kawałki i wrzucasz.

Niby tak ale co 2 piosenke mam wieksza niz 10mb ;D i w dadatku jest tych piosenke z 1000. A co niektore maja nawet po 60mb a sety po 200mb :( wiec jest maly problemik z tym.. Jakbym mial nagrywarke DVD to bez problemu ale niemam :(
Ukey
Dodano
06.07.2005 23:38:19
Ukey:
Niestety chodzi tylko i wyloncznie o przesyl przez internet
Zaloz sobie gdzies za darmo strone/konto z jak najwieksza pojemnoscia i wtedy dasz rade.

P.S. Dlaczego przez Wasza siec nie da rady ? Pytales admina o rozwiazanie ?
EL NINO
Dodano
06.07.2005 23:37:49
Ukey:

A co Cię blokuje z gmailem ?? Pliki większe niź 10 MB dzielisz na kawałki i wrzucasz.
Żółty
Dodano
06.07.2005 23:34:32
EL NINO:
Ukey:
niestety niemam zew ip
(...)
Myslalem nad no–ip
W polaczeniu z wewnetrznym IP odpada.
Nagraj na plytke.

Ukey