Jak to ustawić?
:?: ...właśnie jak ustawić i gdzie opcję samoczynnego wyłączenia się komputera po wykonaniu polecenia START =ZAMKNIJ. Podejrzewam, źe to będzie rejestr lub BIOS ale :cry: gdzie dokładnie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedzi: 20
I o to właśnie chodziło. :lol:
Miałam odezwać się w poniedziałek ale nie mogłam więc jak tylko nadarzyła się okazja chcę Wam podziękować za pomoc. Jeszcze pewnie nie raz będę tu zaglądać i zawracać głowę.
Dzięki wielkie i do następnego spotkania :wink:
Agata
Miałam odezwać się w poniedziałek ale nie mogłam więc jak tylko nadarzyła się okazja chcę Wam podziękować za pomoc. Jeszcze pewnie nie raz będę tu zaglądać i zawracać głowę.
Dzięki wielkie i do następnego spotkania :wink:
Agata
Ja juź raz poszłam na całość :lol: :oops: i ... dobrze na tym wyszłam :wink: .
Tym razem zaryzykuję ale opowiem Wam o tym dopiero w poniedziałek. Na razie dzięki wielkie i do usłyszenia.
Agata
Tym razem zaryzykuję ale opowiem Wam o tym dopiero w poniedziałek. Na razie dzięki wielkie i do usłyszenia.
Agata
Instalować jestem za.
dudi1:
Instalować :?: :?: :?: :?
Żebym Ci z cytatem pewnej piosenki "Studia 202" nie wyjechał – tym co to dalej idzie tak "...czemu nie chcesz iść na całość" :wink:
Zrób na jednym – jak pójdzie to masz problem z głowy. Jeźeli zaś nie to tylko ten jeden do odkręcania i ew. naprawy.
Instalować :?: :?: :?: :?
Teź się pokusiłem o sprawdzenie i stoi : Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI.
Ja mam u siebie tą pierwszą opcję.
Czy moźe: Komputer PC z zaawansowanym interfejsem konfiguracji zasilania (ACPI) Dostaję oczywiście ostrzeźenie, źe nie zaleca się instalacji bo jednym słowem moźe być niedobrze. Zaryzykować?
Dla pewności zapytam:
Dla standardowego komputera PC –
Czy to ma być opcja: Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI?
Dla standardowego komputera PC –
Czy to ma być opcja: Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI?
Tu nie chodzi o jeden ruch ręką do jednego komputera tylko jednorazowo kaźdego dnia do przynajmniej 20. :lol: albo i więcej.
Zaraz próbuję z ustawieniem ACPI i dam znać. :wink:
Zaraz próbuję z ustawieniem ACPI i dam znać. :wink:
System na twoim komputerze został zainstalowany z wyłączoną opcją zaawansowanego zarządzania energią(w biosie ACPI podczas instalacji było na "disable" .
Zmiana tej opcji wygląda tak:
W Menedźerze Urządzeń rozwinąć gałąź Komputer. Kliknąć prawym klawiszem na typ komputera, wybrać Właściwości, przejść na zakładkę sterownik i nacisnąć przycisk aktualizuj sterownik. Wybrać sterownik komputera z obsługą ACPI.
Zmiana tej opcji wygląda tak:
W Menedźerze Urządzeń rozwinąć gałąź Komputer. Kliknąć prawym klawiszem na typ komputera, wybrać Właściwości, przejść na zakładkę sterownik i nacisnąć przycisk aktualizuj sterownik. Wybrać sterownik komputera z obsługą ACPI.
Na moje to jednak zaktualizowąłbym BIOS i 'naprawił' system.
Co prawda to czysta teoria zm ojej strony, bo za leniwy jestem by z powodu jednego ruchu ręką do wyłącznika się tak męczyć, ale skoro Tobie to przeszkadza to to bedzie najlepsze wyjście.
Co prawda to czysta teoria zm ojej strony, bo za leniwy jestem by z powodu jednego ruchu ręką do wyłącznika się tak męczyć, ale skoro Tobie to przeszkadza to to bedzie najlepsze wyjście.
Dziwne, źe to się dzieje po kaźdej reinstalacji. Na róźnych komputerach. :roll: :?: I mądrzejsi ode mnie nie doszli dlaczego. Nie wiem w związku z tym czy naprawianie pomoźe. System jest jeszcze cieplutki, czyściutki, świeźutki i chodzi super. :?:
Czasem tak się zdarza – spóbuj "naprawić" system – instalacja z wyborem naprawy, ale nie tej przy uźyciu konsoli odzyskiwania, a dopiero po licencji i wykryciu systemu na dysku – klawisz "R" do wybrania.
Wszystkie ustawienia zostaną – tylko ew. łatki i sterowniki będa do dogrania ponownie, a jest szansa, źe to się "samo naprawi" tak jak się "samo popsuło".
Wszystkie ustawienia zostaną – tylko ew. łatki i sterowniki będa do dogrania ponownie, a jest szansa, źe to się "samo naprawi" tak jak się "samo popsuło".
:D W tym sęk źe to był 2000 i jest 2000 ta sama wersja. :lol:
Z resztą przy XP miałam to samo.
Coś się zmienia po instalacji i nie wiem co.
Z resztą przy XP miałam to samo.
Coś się zmienia po instalacji i nie wiem co.
Nie aktualizowałam nigdy BIOSU i nie wiem czy sobie dam radę. :cry: Jedno mnie zastanawia –dlaczego przed reinstalacją systemu wyłączał się a po /identyczny system– nawet z tej samej płytki/ za cholerę nie chce.
Instalowałam Win 2000.
Instalowałam Win 2000.
zalecam aktualizację biosu i sterowników
http://www.kobian.com/download_product.php?category_id=58&product_id=138
http://www.kobian.com/download_product.php?category_id=58&product_id=138
I dalej d..... w korach.
Moźna próbować zmienić na komputer z interfejsem ACPI ,a potem "bawić" się w zakładkach zarządzanai energią, ale nie zawsze to wystarcza.
W Twoim wypadku pewnikiem trzeba znaleźć nowszy BIOS i dokonać aktualizacji.
Po tej operacji juźm oźe uda Ci się zarządzanie energią przekonać do obsługi zgodnej z tym co sobie system wymyśla, ale teź nie zawsze.
Często zachodzi konieczność "naprawy" systemu, który dopiero po takiej operacji wykrywa , źe komputer jest z ACPI zgodny, a tym samym daje mozliwość zamknięć takich jakie dla ATX–ów są standardem.
Moźesz się i w obecnej wersji BIOS–u rozejrzeć czy wszystkie opcje związane z "power menagment" są ustawione prawidłowo i dopiero po tej weryfikacji próbowac zmienić typ komputera raz jeszcze.
Data BIOS–u wskazuje, źe z wymogami ACPI dla XP moze być róźnie – te zmieniły się nieco w stosunku do w2k i stąd mogą być problemy.
Moźna próbować zmienić na komputer z interfejsem ACPI ,a potem "bawić" się w zakładkach zarządzanai energią, ale nie zawsze to wystarcza.
W Twoim wypadku pewnikiem trzeba znaleźć nowszy BIOS i dokonać aktualizacji.
Po tej operacji juźm oźe uda Ci się zarządzanie energią przekonać do obsługi zgodnej z tym co sobie system wymyśla, ale teź nie zawsze.
Często zachodzi konieczność "naprawy" systemu, który dopiero po takiej operacji wykrywa , źe komputer jest z ACPI zgodny, a tym samym daje mozliwość zamknięć takich jakie dla ATX–ów są standardem.
Moźesz się i w obecnej wersji BIOS–u rozejrzeć czy wszystkie opcje związane z "power menagment" są ustawione prawidłowo i dopiero po tej weryfikacji próbowac zmienić typ komputera raz jeszcze.
Data BIOS–u wskazuje, źe z wymogami ACPI dla XP moze być róźnie – te zmieniły się nieco w stosunku do w2k i stąd mogą być problemy.
Wersja systemu BIOS= Award Modular Bios v6.00PG (10/09/01)
Płyta główna= Kobian KOB 815eTFSX
Właściwości "Mój komp" + Sprzęt + Menadźer urządzeń + Komputer = Standardowy komputer PC
I co dalej :roll:
Płyta główna= Kobian KOB 815eTFSX
Właściwości "Mój komp" + Sprzęt + Menadźer urządzeń + Komputer = Standardowy komputer PC
I co dalej :roll:
Napisz jaki masz model płyty głównej i jaki bios?
Zobacz w menedźerze urządzeń > sprzęt > komputer czy jest z interfejsem ACPI czy teź nie???
Zobacz w menedźerze urządzeń > sprzęt > komputer czy jest z interfejsem ACPI czy teź nie???