Jak to jest z pamięcią w XP

Z tego co się dowiedziałem to XP obsługuje 2GB ale widzi 3GB z 4GB zainstalowanej. Mam 2GB pamięci. I zauważyłem że mój XP praktycznie wykorzystuje tylko około 500MB. Wyłączyłem całkowicie pamięć wirtualną aby zmusić XP do wykorzystywania więcej pamięci RAM. I nic z tego dalej maksymalnie wykorzystuje około 40%-50% całości RAMu. Czy można zmusić XP aby więcej wykorzystywał RAM a miej kręcił dyskiem twardym.

Odpowiedzi: 4

Ale [b]co[/b] mógłby trzymać w pamięci ?? Skoro nie ma system czego trzymać w tej pamięci to co ma zrobić ?? Sztucznie ja zapychać czy jak ??
Żółty
Dodano
07.08.2008 20:06:47
Najwyraźniej więcej mu nie potrzeba. I dobrze. Wolę, kiedy mam jakiś zapas na stanie, niźli by mi Winda wszystko zabierała.
XanTyp
Dodano
07.08.2008 14:45:22
Tak zgadza się inne programy potrafią korzystać z pamięci już to sprawdzałem ale dlaczego XP nie potrafi wykorzystywać zainstalowanej pamięci. Próbowałem nawet dopisywać ile pamięci ma wykorzystywać XP w pliku boot.ini ale z marnym skutkiem
jacek-kells
Dodano
07.08.2008 12:10:00
  • Żółty 07.08.2008 16:04:22

[quote=jacek-kells]Tak zgadza się inne programy potrafią korzystać z pamięci już to sprawdzałem ale dlaczego XP nie potrafi wykorzystywać zainstalowanej pamięci. Próbowałem nawet dopisywać ile pamięci ma wykorzystywać XP w pliku boot.ini ale z marnym skutkiem[/quote] Żebym dobrze zrozumiał - Ty narzekasz na to, że nie masz całego RAMu zapchanego przez system ??

• jacek-kells 07.08.2008 17:52:18

[quote=Żółty][quote=jacek-kells]Tak zgadza się inne programy potrafią korzystać z pamięci już to sprawdzałem ale dlaczego XP nie potrafi wykorzystywać zainstalowanej pamięci. Próbowałem nawet dopisywać ile pamięci ma wykorzystywać XP w pliku boot.ini ale z marnym skutkiem[/quote] Żebym dobrze zrozumiał - Ty narzekasz na to, że nie masz całego RAMu zapchanego przez system ??[/quote] Mógł by więcej trzymać w pamięci, o ile wykryje większe zapasy RAMu. U mnie wykorzystuje 1/4 a swobodnie mógłby 1/2. W takim układzie nie ma sensu ładowanie więcej RAMu jeśli nie korzysta się z programów które obrabiają pliki o wielkości 1GB i więcej na co dzień.

Wielu by chciało mieć takie dylematy. Uruchom sobie jakiś ogromniasty projekt w AutoCad, albo programie do modelowania 3D a się przekonasz jak potrafią wcinać RAM.
Bobi
Dodano
06.08.2008 20:11:53
jacek-kells
Dodano:
06.08.2008 17:46:37
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1