jak szybko moge nagrywac ??
witam od niedana mam nagrywarke LG GCE–8525B predkosc nagrywania x52 dla cd–r i x32 dla cd–rw wlasnie nagrywalem cd x52 i po nagraniu stwierdzilo ze blad w zapisie i nic wiecej plytke oczywiscie zwalilo :( teraz mam pytanie czy moglo to byc spowodowane ze mam slabego kompa ?? procek celeron 466 i ok 400 sdram 133mhz w instrukcji napisali ze w celu nagrania z duza predkoscia wymagany jest procek min 500 mhz spodziewalem sie nagrywara sama dostosuje predkosc do parametrow kompa i ze skoro jest 52 do wyboru to znaczy to ze z taka predkoscia wypali ale moze sie myle ?? to z jaka predkoscia moge nagrywac na takim kompie ??
dzieki pozdro
dzieki pozdro
Odpowiedzi: 5
ok wyglada ze to byl blad w obrazie cd bo wypalilem 715 mb danych z wykozystaniem overburningu przy predkosci x52 cd datex (bardzo dobre i tanie) plyta jest odczytywana i w moim starym napedzie teac i w nowym lg
Tylko pytanie jest takie, czy warto nagrywać z takimi prędkościami. Z praktyki zaobserwowałem iź róźnice w czasie nagrania płytki x32 a x48 jest naprawdę niewielka (chyba pół minuty) natomiast pewność co do działania płyt jest większa. Poza tym takie płytki (nagrane x48) nie na wszystkich napędach dają się odczytać, np. na LG x52 (nówka). Moim zdaniem nie warto, no chyba źe ktoś kopiuje jak szalony (pozdro dla korsarzy) :wink:
a wiec nagralem cd 700 mega x52 plyta datex nagrywajac druga plyte na nosniku TDK musialem zrobic overburning poniewaz byl to obraz cd o wielkosc 750 mega ale wiadomo ze obraz ma troszke wiecej niz w rzeczywistosci jest w nim danych no i znowu mialem "zong" plyte zwalilo po zakonczonym nagrywaniu z wykozystaniem overburningu. Nie wiem wyglada to ze jakies watpy z overburningiem dolaczam "log" bo zapisalem moze ktos sie doczyta w czym problem
pozdrawiam
pozdrawiam
Najlepiej to przełknąć stratę 6 –7 zł i kupić markową płytę (np.: Verbatim). Miałem podobny problem, nagrywałem na esperanzach tylko z prędkością 48x (a na CD był napis max 52x), kupiłem lepszą płytkę i wypaliłem z prędkościa 52x. Więc wszystko zaleźy od nośnika.
Na cdrinfo.pl był swego czasu test nośników, moźe jeszcze jest ;)
Na cdrinfo.pl był swego czasu test nośników, moźe jeszcze jest ;)
Czynników jest kilka – od konkretnego egzemplarza nagrywarki , poprzez spośób jej podłaczenia w komputerze – master/slave/stand alone, aź do jakości płyt i sposobu nagrywania – kopiowanie w locie/tworzenie kompilacji/wypalanie "z obrazu".
Nie byłbym dziwiony gdyby okazało się, źe jednak i x52 moźna nagrywać na Twoim sprzecie, a winę ponoszą jenak płyty.
Zacząłbym od kupna kilku róznych "odmian" i sprawdzenia jak z którymi jest.
Nie byłbym dziwiony gdyby okazało się, źe jednak i x52 moźna nagrywać na Twoim sprzecie, a winę ponoszą jenak płyty.
Zacząłbym od kupna kilku róznych "odmian" i sprawdzenia jak z którymi jest.
Strona 1 / 1