Jak spowrotem ukryć rozszerzenie skrótów intenetowych??

Witam! Mam małą zagrychę, bo problemu narazie z tego powodu nie mam ale chciałbym przywrócić poprzedni stan rzeczy. Na początku powiem że mam wyłączone przywracanie systemu bo i tak ono w niczym nie pomagało od długiego czasu. Jestem raczej przeciętnym użytkownikiem i wszelkie tematy ocierające się o programistykę sieci protokoły itd wywołują u mnie gęsią skórkę. Problem jest taki. Na swoim kompie mam wyłączone ukrywanie znanych rozszerzeń plików, więc widze który plik jest .jpg który .avi itd. Zaciekawiło mnie raz jedno dlaczego skroty internetowe nie maja rozszrzenia tylko samą nazwę, mimo że jak się kliknie prawym myszy i wybierze właściwości to tam jest napisane że ma rozszerzenie .url. Wszedłem w opcje folderów=> rozszerzenia plików i odszukałem to rozszerzenie. Kliknąlem przycisk zaawansowane i zaznaczyłem opcję zawsze pokazuj rozszerzenie. kliknąłem ok i rozszerzenie na utworzonym wcześniej skrócie jakiejś strony pokazało sie - .url. Ale stwierdziłem że lepiej wygląda to i wygodniejsze jest gdy skrót nie ma rozszerzenia więc wróciłem do tamtego okienka i odhaczyłem "zawsze pokazuj" rozszerzenie a następnie zatwierdziłem zmiany i zamknąłem okno. Ale rrozszerzenie zostało. I nie moge go ukryć. Proszę was serdecznie o pomoc. Czy można to jakoś naprawić? PS Funkcja w opcjach folderów ukryj rozszerzenia znanych plików działa normalnie nawet na skróty internetowe ale po ponownym jej wyłączeniu i tak widać rozszerzenie skrótu do strony internetowej (.url). Szukałem po necie i po naszym forum ale nic. Przywracanie systemu nic by nie dało. Kiedyś też coś namiesząłem z typami plików i domyślnymi akcjami ale przywracanie nawet nie musnęło tej usterki i musiałem sam sobie radzić. Ale tu nie moge znaleźć rozwiązania. Co prawda nie jest to chyba bład wpływający nawet znikomo na działanie systemu (chyba bo nic nie zauważyłem) ale chiałbym mieć tak jak przedtem skróty do stron internetowych bez tego rozszerzenia .url. Bo tak jest mi naprawdę wygodniej. Jeszcze raz proszę serdecznie o pomoc.

Odpowiedzi: 3

Windowsy już tak mają. Jeżeli coś nie działa trzeba usunąć, dodać ponownie i czasem jeszcze zresetować. Mój fix najpewniej załatwił by sprawę, ale to i lepiej, że samodzielnie rozwiązałeś swój problem.
Bobi
Dodano
15.08.2008 10:10:20
Dzięki za zainteresowanie, ale 4 godziny temu sam znalzłem rozwiązanie. Dzięki innej stronie internetowej. Pośrednio, bo nie było na niej rozwiazania mojego problemu lecz zwykła porada-ciekawostka która okazała się przez przypadek rozwiązaniem. Problem nie tkwi (a raczej nie tkwił) w skojarzeniu - bo to coś zupełnie innego (skojarzenie tylko odpowiada w jakim programie ma być dany typ pliku otwierany - a z tym nie było problemu u mnie) lecz w tym że Windows XP sam nie potrafił wyłączyć swojej funkcji. Otóż jak opisywałem w pierwszym poście grzebałem w typach plików i kazałem pokazać rozszerzenie w skrótach internetowych w których normalnie jest ukryte. Ten manewr wymagal od systemu usyniecia jednej małej wartości ciągu z klucza: HKEY_CLASSES_ROOT/InternetShortcut Ta wartość ciągu nosi nazwę NeverShowExt (nazwa mówi sama za siebie). Po usunięciu tej wartości system pokazuje rozszerzenia skrótów internetowych. A gdy chce się ukryć je spowrotem, odznaczenie budki w ustawieniach typu pliku powinno dodać taką wartość spowrotem do w/w klucza rejestru i po zastosowaniu zmian powinno to skutkować ukryciem rozszerzenia skrótów do stron internetowych. Jednak w moim przypadku nic takiego ię nie stało. Okazało się że jedynym i właściwy lekarstwem jest wyręczenie systemu w dodaniu tej wartości. Po jej utworzeniu należy zamknąć edytor rejestru i zrestartować komputer (gdyż zmianna ta skutkuje dopiero po ponownym uruchmieniu). I gotowe!!! Ściągnąłem sobie tak z ciekawości ten fix i sprawdziełem co on w sobie zawiera. O dziwo zawiera wszystko co tylko wrejestrze systemu dotyczy skrótów internetowych w tym i ukrywanie rozszerzenia... Więc w sumie też jest to pewne rozwiązanie tyle że drastyczne i szeroko zakrojkone. Moja metoda jest raczej mniejszego kalibru, bardzo minimalistyczna :))) Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam Aves81
Aves81
Dodano
15.08.2008 01:54:16
Proponowałbym doszczętnie usunąć z typów plików całe url i dodać fixa do rejestru. Otwórz sobie http://www.dougknox.com/xp/file_assoc.htm, znajdź [b]URL File Association Fix[/b], ściągnij, rozpakuj i dodaj informację do rejestru.
Bobi
Dodano
14.08.2008 22:04:42
Aves81
Dodano:
14.08.2008 19:25:48
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1