jak sklonować win xp z dysku IDE na dysk SATA - Ghost?
Odpowiedzi: 15
-
[quote=mysz 1]Na komputerze mam zainstalowany system , z niego skopiowałem pliki z DVD i dodałem wpis w BOOT.INI . Instalator XP uruchomiłem z systemu w opcji zaawansowanej . Sprawdzałem tylko czy jest to możliwe. Czyszczenie systemu z zbędnych sterowników potrwa dłuźej jak instalacja nowego systemu , ustawienie i wgranie programów . Można urzyć " Kreator transferu plików i ustawień " , prawdopodobie będzie szybciej .[/quote] Znowu zacytuję bo z rana mnie rozbawiłeś - chłopcze, czy Ty aby wiesz o czym piszesz? Czy Twoje palce w sposób niekotrolowany przelewają impulsy myślowe mózgu?
-
[quote=mysz 1]Skopiowałem pliki z DVD na dysk twardy z systemu zainstalowanego na kom. Zawartość partycji XP była nagrana była nagrana z innego systemu . [98] [3 DVD] Płytę XP uruchomiłem z działającego systemu. Pominołem konsolę odzyskiwania 1 R dałem Enter , instalator znzlazł oba XP które były na dysku , wybrałem który naprawić i wcisnąc R . Powinno też zadziałać jeśli uruchomisz w biosie start z CD . Kopiowanie jest prawie takie same jak klonowanie Ghostem .[/quote] Zacytuję bo jeszcze zaginie, a cymes to jakich mało. W takim razie powiedz, w którym miejscu dograłeś stery do SATA?
-
[quote=arti82]Możesz coś wiecej napisać o tym kopiowaniu i naprawieniu przez 2 R?[/quote] Ja Ci mogę napisać - oboje nie macie pojęcia o tym co chcecie zrobić. [b]mysz 1[/b] w każdym swoim poście płodzi coraz to większą bzdurę. Czekam tylko, aż napisze "zainstaluj linuksa i operę", a Ty nie potrafisz zrozumieć, że system przeniesiony na nowy komputer (DELL ma swoją "partie" XP) stanie się nielegalny co potwierdzi próba aktywacji.
-
[quote=gusioo] a Ty nie potrafisz zrozumieć, że system przeniesiony na nowy komputer (DELL ma swoją "partie" XP) stanie się nielegalny co potwierdzi próba aktywacji. [/quote] A potrafisz zrozumież że jest coś takiego jak wersja korporacyjna na ileś komputerów (w dodatku bez żadnej aktywacji). Kto używa OEMa preinstalowanego na firmowych maszynach w dyżych korporacjach? Myślisz że jak win się spieprzy to za każdym razem w takich firmach ktoś się bawi w instalację od nowa?? Nie, sa gotowe tzw. zestandaryzowane paczki wrzucane na każdego kompa. Później najwyzej jest dogrywany potrzebny soft. Ja natomiast chciałbym się dowiedzieć jak zrobić coś takiego o co pytam a nie czy win będize legalny czy nie, bo gdyby tak było to bym tego nie robił. Tego win z OEMa mogę CI dac w prezencie jak sobie życzysz. Do mysz_1. Nadal nie wiem jak skopiowałeś dane z DVD na dysk SATA nie majac na nim zainstalowanego systemu? Chyba że na drugiej partycji puściłes gołą instalację i wtedy skopiowałes to na pierwszą partycje. Niczym (moim zdnaiem) nie różni się to od tego co ja zorbiłem czyli wrzuciałme na SATA system ghostem i wtedy odpaliłem 2R -> nic to u mnie jednak nie dało.
-
[quote=mysz 1]Sterów do SATA nie wgrywałem . Zostały zainstalowane podczas naprawy systemu . Menedżer urządzeń jest taki jak w nowym kom. [/quote] Fajnie - bajki już umiesz pisać. [quote=arti82]A potrafisz zrozumież że jest coś takiego jak wersja korporacyjna na ileś komputerów (w dodatku bez żadnej aktywacji). Kto używa OEMa preinstalowanego na firmowych maszynach w dyżych korporacjach? Myślisz że jak win się spieprzy to za każdym razem w takich firmach ktoś się bawi w instalację od nowa?? Nie, sa gotowe tzw. zestandaryzowane paczki wrzucane na każdego kompa. Później najwyzej jest dogrywany potrzebny soft.[/quote] Made by DELL oczywiście. [quote=arti82]Tego win z OEMa mogę CI dac w prezencie jak sobie życzysz.[/quote] Wsadź go sobie w kieszeń - właśnie widzę jak znasz licencję OEM. Zresztą w firmie mam tego hoho i jeszcze trochę.
-
[quote=gusioo] Made by DELL oczywiście.[/quote] Nie wiem o co Ci chodzi ale chyba mijasz się ze mną. Nie o takich paczkach mówiłem i chyba nie ma sensu żeby o tym mówić bo i tak nie wiesz o co chodzi. [quote=gusioo] Wsadź go sobie w kieszeń - właśnie widzę jak znasz licencję OEM. Zresztą w firmie mam tego hoho i jeszcze trochę.[/quote] Znam i jest mi do niczego potrzebna. [quote=mysz 1]Na komputerze mam zainstalowany system , z niego skopiowałem pliki z DVD i dodałem wpis w BOOT.INI . Instalator XP uruchomiłem z systemu w opcji zaawansowanej . Sprawdzałem tylko czy jest to możliwe. Czyszczenie systemu z zbędnych sterowników potrwa dłuźej jak instalacja nowego systemu , ustawienie i wgranie programów . Można urzyć " Kreator transferu plików i ustawień " , prawdopodobie będzie szybciej .[/quote] Tożto chyba jakiś kosmos.
-
[quote=arti82]Co zatem w moim przypadku zmienia opis klonowania systemu podany przez mysz_1?[/quote] Zupełnie nic, bo on nie rozumie tego co Ty piszesz - to dosyć częste zjawisko wśród dzisiejszej młodzieży. Masz dwa wyjścia - dać sobie spokój i zrobić to "po Bożemu", czyli walnąć format i mieć to z głowy. To jest najłatwiejszy sposób. Drugie wyjście - bardzo ryzykowane to dogranie do [b]starego[/b] systemu (będącego na starym dysku IDE) sterowników SATA dla [b]nowego[/b] kontrolera i próba przeniesienia takiej protezy na nowy dysk SATA. Masz, małe bo małe, szanse, że system na nowym dysku zażre te sterowniki i się uruchomi. Ostatnie wyjście to wyłączenie SATA na czas przenoszenia systemu i późniejsze jej włączenie, ale pisałeś, że to "se na da". Poszukaj jednak w BIOS czegoś jak AHCI, Native IDE. Tak, czy inaczej masz małe szanse.
-
Mam właśnie takie wrażenie że mysz_1 nie "kuma" tematu. [quote=gusioo] Masz dwa wyjścia - dać sobie spokój i zrobić to "po Bożemu", czyli walnąć format i mieć to z głowy. To jest najłatwiejszy sposób.[/quote] Tak może to i wyjście dla jednej stacji. Co jeżeli problem dotyczy wiele specjalistycznych stacji (czytaj oprócz win ma zainstalowane i skonfigurowane wiele softu, którego pracochłonność i czasochłonność jest spora). [quote=gusioo] Drugie wyjście - bardzo ryzykowane to dogranie do [b]starego[/b] systemu (będącego na starym dysku IDE) sterowników SATA dla [b]nowego[/b] kontrolera i próba przeniesienia takiej protezy na nowy dysk SATA. Masz, małe bo małe, szanse, że system na nowym dysku zażre te sterowniki i się uruchomi.[/quote] Tego nie da się zorbić oficjalnie dostepnymi sterownikami DELLa czy NVIDIi (pisałem chyba juz o tym). Podczas instalacji instalator prawdopodobnie sprawdza konfigurację spzrętową na starym kompie - nie zgadza mu się i przerywa działanie wiec lipa. [quote=gusioo] Ostatnie wyjście to wyłączenie SATA na czas przenoszenia systemu i późniejsze jej włączenie, ale pisałeś, że to "se na da". Poszukaj jednak w BIOS czegoś jak AHCI, Native IDE.[/quote] Jak zauważyłeś pisałem że nie ma i nie ma. Nawet support della to potwierził lda tej workstacji nie ma takiej opcji. [quote=gusioo] Tak, czy inaczej masz małe szanse.[/quote] Myślałem jeszcze o opcji kupienia kotrolera IDE na PCI (na USB chyba nie ma), podłaczyć stary dysk i spóbowac dograć stery. To prawdopodobnie by się udało. Pytanie czy system po tej operacji by wstał. Jeżeli tylko będę miał taką możliwość to sprawdzę, tymczasem czekam może na inne pomysły chociaż wiem że powoli się kończą. Jak jednak radzą sobie inni w takich sytuacjach. Nie wierzę że za każdym razem instalacją od nowa bo nie zawsze to jest opłacalne.
-
[quote=arti82]Tego nie da się zorbić oficjalnie dostepnymi sterownikami DELLa czy NVIDIi (pisałem chyba juz o tym). Podczas instalacji instalator prawdopodobnie sprawdza konfigurację spzrętową na starym kompie - nie zgadza mu się i przerywa działanie wiec lipa[/quote] Jeżeli jest tak jak piszesz - to, nawet jak uda Ci się przenieść, system to będzie on piracki (czyt. nielegalny) bo inna płyta główna i DELL ma "swoje", dedykowane, instalki. Tak więc nawet po pomyślnym przeniesieniu systemu zatrzymasz się na aktywacji, która nie puści Cię dalej. A i z ewentualnym audytem będziesz miał problemy.
-
[quote=mysz 1]"adam_broda" nLite zintegruje sterowniki z płytą instalacyjną , jeśli potrzebujesz podam adresy .[/quote] Jak pisali inni 'nie kumasz'. Ja nie napisałem, że nLite nie zintegruje sterowników, tylko że 'zepsuje' instalkę.
-
[quote=mysz 1]gusioo - mnie nie musisz tłumaczyć , najlepszym rozwiązaniem jest zintegrowanie XP z SP3 , to powinno rozwiązać problem . [/quote] Najwyraźniej muszę Ci nadal tłumaczyć bo choćbyś zintegrował pierdyliard service packów to i tak driverów do SATA nie uświadczysz.
-
[quote=mysz 1]gusioo - mnie nie musisz tłumaczyć , najlepszym rozwiązaniem jest zintegrowanie XP z SP3 , to powinno rozwiązać problem . [/quote] Ale co dalej. Tutaj nie jest problemem zainstalowanie świeżej kopii tylko podniesienie już załadowanego ghostem windowsa z dysku IDE na dysk SATA. Co mi daje odpalenie kosoli naprawczej jak nie wiem jak dograć sterownaiki, poza tym probelm jest żeby je dostać do tej maszyny a jeżlei już są to tylko dla trybu GUI.
-
[quote=mysz 1]Rozpakuj pliki np. 7-Zip i zintegruj nLite z płytą XP lub podczas instalacji przez F6 z dyskietki[/quote] Ale rozumiesz, że to muszą być sterowniki trybu tekstowego? Poza tym kontroler to pewnie jakiś Intel ICH i tam warto by poszukać, a nie na strone Della.
-
[quote=mysz 1]Z wszystkim można poradzić , wystarczy pobrać sterowniki do SATA i zintegrować z płytą i naprawić system . http://support.euro.dell.com/support/downloads/driverslist.aspx?os=WW1&osl=PO&catid=41&impid=-1&servicetag=&SystemID=PLX_PNT_740&hidos=WW1&hidlang=po[/quote] Pewnie miałbyś rację gdyby chodziło o naprawę systemu z 'pierwszego' R ale tu raczej potrzebne jest dojście do 'drugiego' R. Niestety jakakolwiek próba ingerencji w instalkę powoduje utratę dojścia do w/wym 'drugiego' R. Sam sprawdziłem to nLitem i Windows Unattended CD Creatorem. Należałoby scalić te sterowniki w linii komend tak jak serwis paki bo taka operacja nie 'uszkadza' instalki.
-
[quote=mysz 1]Nie uruchomisz systemu na nowym kom. [b]z powodu braku sterowników do płyty głównej[/b] [sterowniki są starego komputera ][/quote] Z tym to system sobie poradzi - gorzej z SATA bo do tego nie ma na bank sterowników. Można w BIOS pogrzebać i ustawić tymczasowo SATA disable i wtedy przenosić, dograć sterowniki do kontrolera i włączyć SATA, ale na dwoje babka wróżyła.
-
[quote=gusioo] Można w BIOS pogrzebać i ustawić tymczasowo SATA disable i wtedy przenosić, dograć sterowniki do kontrolera i włączyć SATA, ale na dwoje babka wróżyła.[/quote] Ten komp nie ma takiej opcji [quote=mysz 1] Z wszystkim można poradzić , wystarczy pobrać sterowniki do SATA i zintegrować z płytą i naprawić system . http://support.euro.dell.com/support/downloads/driverslist.aspx?os=WW1&osl=PO&catid=41&impid=-1&servicetag=&SystemID=PLX_PNT_740&hidos=WW1&hidlang=po [/quote] Możesz jaśniej. Co zintegrowac i co naprawić?? O którym sterowniku piszesz bo tam sa 3 pozycje z czego żadna mi nie podchodzi.
-
[quote=arti82]Ten komp nie ma takiej opcji[/quote] To szybciej pójdzie Ci zrobić format. [quote=arti82]Możesz jaśniej. Co zintegrowac i co naprawić?? O którym sterowniku piszesz bo tam sa 3 pozycje z czego żadna mi nie podchodzi.[/quote] To muszą być sterowniki dla trybu tekstowego.
-
[quote=gusioo][quote=arti82]Ten komp nie ma takiej opcji[/quote] To szybciej pójdzie Ci zrobić format. [/quote] Format może i tak ale chodzi o cały specjalisztyczny soft i konfiguracje + dane. Praktycznie schodza do tego 2 dni robocze. Jakieś inne pomysły? Czy naprawdę Win jest tak beznadziejny że nie można w tym temacie nic zrobić. Nie wierzę że np. firmy które w pewnym momencie zostały zmuszone na przesiadkę na SATA radzą sobie z tym nową instalacją - tożto istna strata czasu.
[quote=mysz 1]1. Zainstaluj XP na dysku np. D [ SATA ] 2. Włącz : pokaż wszystkie pliki 3. Skopiuj XP z dysku IDE na dysk C sata bez plików startowych 4. Zmień "Boot.ini" [ na dysku C ] [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect na [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect 5. Z Xp na dysku D napraw przez 2 R system na dysku C PS. XP Professional lub XP Home [/quote] Fajnie - znowu zacytuję bo od rana mi humor poprawiasz. Większych głupot dawno nie czytałem. Wróżę Ci rychłą karierę.