jak rozszerzyc partycje (xp + linux)
mam problem z rozszerzeniem partycji. wlasciwie to nawet sie za to nie zabieralam jeszcze bo nie wiem jak a nie chce nic zepsuc.
sprawa wyglada tak:
c: linux 1 gb
d: win xp > 40 gb
g: > 60 gb
generalnie potrzebuje to do przeinstalowania windowsa bo sie troche zepsul juz. problem jednak polega na tym, ze nie mam bootowalnej plyty. a z mojej win chce wejsc tylko na dysk c, ktory jest juz i tak przepelniony z lekka (caly czas wyskakuje info, ze na dysku z linuxem brakuje miejsca)
druga sprawa – czy mozna zainstalowac win xp na dysku z linuksem??
prosze o pomoc. sciagnelam demo partition magic 7, czy demo wystarczy?
z gory dziekuje za wszelka pomoc
sprawa wyglada tak:
c: linux 1 gb
d: win xp > 40 gb
g: > 60 gb
generalnie potrzebuje to do przeinstalowania windowsa bo sie troche zepsul juz. problem jednak polega na tym, ze nie mam bootowalnej plyty. a z mojej win chce wejsc tylko na dysk c, ktory jest juz i tak przepelniony z lekka (caly czas wyskakuje info, ze na dysku z linuxem brakuje miejsca)
druga sprawa – czy mozna zainstalowac win xp na dysku z linuksem??
prosze o pomoc. sciagnelam demo partition magic 7, czy demo wystarczy?
z gory dziekuje za wszelka pomoc
Odpowiedzi: 15
dalam rade
dziekuje wszystkim za pomoc
dziekuje wszystkim za pomoc
dziekuje bardzo
powinnam dac rade
:)
powinnam dac rade
:)
Od początku.
Odpalasz instalatora XP z dyskietek jeźeli nie masz bootowalnej płyty lub taką sobie załatwiasz.
Linki do dyskietek w szukajce.
Proces odpalenia instalacji teź w archiwum ,dziesiątki postów.
Postępujesz wg. wskazówek instalatora,do momentu kiedy dojdziesz do partycjonera.
Pokaźą ci się wszystkie partycje,usuwasz 1gb linuxową i 40 gb systemową xp,60 gb zostawiasz jak jest.
Tworzysz dwie nowe partycje np. 10 system i 30 reszta,na tej dziesiątce instalujesz windowsa.
Wcześniej nie zapomnij wrzucić twoje dane( o ile masz jakieś potrzebne) na tą 60 gb partycje.
Wystarczy czytać komunikaty a wszystko pójdzie gładko :wink:
Odpalasz instalatora XP z dyskietek jeźeli nie masz bootowalnej płyty lub taką sobie załatwiasz.
Linki do dyskietek w szukajce.
Proces odpalenia instalacji teź w archiwum ,dziesiątki postów.
Postępujesz wg. wskazówek instalatora,do momentu kiedy dojdziesz do partycjonera.
Pokaźą ci się wszystkie partycje,usuwasz 1gb linuxową i 40 gb systemową xp,60 gb zostawiasz jak jest.
Tworzysz dwie nowe partycje np. 10 system i 30 reszta,na tej dziesiątce instalujesz windowsa.
Wcześniej nie zapomnij wrzucić twoje dane( o ile masz jakieś potrzebne) na tą 60 gb partycje.
Wystarczy czytać komunikaty a wszystko pójdzie gładko :wink:
ps. z klinuxa moge zrezygnowac. nie zalezy juz mi na nim
nie wiem czy do konca sie rozumiemy. ja nie jestem ekspertka a windows chce sie zainstalowac tylko na C, gdzie jest 1 gb!! na d jest 40. ale na d nie umiem zainstalowac
nie wiem tez co to poziom partycjonera :|
nie wiem tez co to poziom partycjonera :|
Natala23 trochę to wszystko przekombinowane.
Piszesz 40 gb na Win i jeszcze chcesz rozszerzać,to i tak ogromna partycja,z regóły to przeznacza się na to ok.10 gb
Linux ci potrzebny czy tylko zainstalowany proforma ?
Jeźeli płytka nie jest bootowalna to odpal ją z dyskietek startowych XP,w szukajce kupa postów na ten temat.
I tak na dobrą sprawe do teras nie wiem dokładnie co chcesz zrobić z tymi partycjami.
Osobiście wypaliłbym dane z hdd na płytkach lub dał na partycję w twoim przypadku G: 60 gb,z poziomu partycjonera wywalił partycję D: 40 gb(ststem),postawił jedną 10 gb (system) plus pozostałe 30 gb.
Piszesz 40 gb na Win i jeszcze chcesz rozszerzać,to i tak ogromna partycja,z regóły to przeznacza się na to ok.10 gb
Linux ci potrzebny czy tylko zainstalowany proforma ?
Jeźeli płytka nie jest bootowalna to odpal ją z dyskietek startowych XP,w szukajce kupa postów na ten temat.
I tak na dobrą sprawe do teras nie wiem dokładnie co chcesz zrobić z tymi partycjami.
Osobiście wypaliłbym dane z hdd na płytkach lub dał na partycję w twoim przypadku G: 60 gb,z poziomu partycjonera wywalił partycję D: 40 gb(ststem),postawił jedną 10 gb (system) plus pozostałe 30 gb.
mam plyte instalacyjna. obawiam sie tylko, ze nie jest ona bootowalna. chce uruchomic ja korzystajac juz z systemu a nie przy starcie
chce powiekszyc partycje c i na niej zainstalowac windowsa od nowa
chce powiekszyc partycje c i na niej zainstalowac windowsa od nowa
Natala, co ty chcesz wlasciwie zrobic? Nie masz plyty instalacyjnej XP, chcesz powiekszyc partycje C: i co dalej :?:
Natala, co ty chcesz wlasciwie zrobic? Nie masz plyty instalacyjnej XP, chcesz powiekszyc partycje C: i co dalej :?:
myslalam o wyrzuceniu tylko linuxa. bo nie mam bootowalnej plyty z xp. pyty z linuxem w ogole nie mam, wiec sobie go na razie odpuszcze.
pamietaj, ze teraz xp jest na d, a na c jest tylko 1 gb miejsca, to troche malo na windowsa chyba co..
dlatego chce powiekszyc partycje
pamietaj, ze teraz xp jest na d, a na c jest tylko 1 gb miejsca, to troche malo na windowsa chyba co..
dlatego chce powiekszyc partycje
Jezeli wyrzucasz wszystko (XP i Lin) to po co bawic sie w zmiany rozmiaru partycji??? Nie lepiej usunac wszystkie i posadzic nowe w rozmiarze i kolorze wlasciwym :D
Z plyty instalacyjnej Lina mozesz zdjac i zalozyc wszystkie mozliwe partycje w sposob lekki latwy i przyjemny :wink: Pamietaj tylko o kolejnosci instalacji: najpierw XP potem Lin (Boot sector i Lilo :P )
Mozesz tez po usunieciu wszystkich partycji wystartowac z plyty XP i utworzyc sobie jedna partycje dla Windowsa. Zainstalowac systemn i kolejna partycje (windowsowa) utworzyc juz pod XP. Potem start z instalka Lina i tworzysz partycje dla pingwina :D
Z plyty instalacyjnej Lina mozesz zdjac i zalozyc wszystkie mozliwe partycje w sposob lekki latwy i przyjemny :wink: Pamietaj tylko o kolejnosci instalacji: najpierw XP potem Lin (Boot sector i Lilo :P )
Mozesz tez po usunieciu wszystkich partycji wystartowac z plyty XP i utworzyc sobie jedna partycje dla Windowsa. Zainstalowac systemn i kolejna partycje (windowsowa) utworzyc juz pod XP. Potem start z instalka Lina i tworzysz partycje dla pingwina :D
jeszcze jedno;
moge jakos zmienic rozmiar partycji bez uzywania partition magic?
moge jakos zmienic rozmiar partycji bez uzywania partition magic?
generalnie xp jest w ogole jakis kiepski. przypuszczam, ze zostal zle zainstalowany bo od samego poczatku komputer nie wylacza sie. tzn. po komendzie zamknij system po prostu sie wiesza i trzeba go wylaczyc na twardo. tak wiec chce zainstalowac windowsa od nowa.
co do linuxa – wyrzuce go i sformatuje dysk. tylko jak pozniej powiekszyc ta partycje?
co do linuxa – wyrzuce go i sformatuje dysk. tylko jak pozniej powiekszyc ta partycje?
Paragon Partition Manager powinien pomóc ale wymaga trochę wprawy. W Expercie http://www.ks–ekspert.pl/archiwum/200502/200502.asp jest pełna wersja – plik ISO niecałe 2MB
Demo nie wystarczy.
XP i Linux operują na róznych systemach plików – nie moźna zainstalować.
Nie bardzo iwem co ma bootowalność płyty do partycji ,na której system ma być instalowany.
Nie masz problemu z repartycjonowaniem, a z tym, źe
XP i Linux operują na róznych systemach plików – nie moźna zainstalować.
Nie bardzo iwem co ma bootowalność płyty do partycji ,na której system ma być instalowany.
Nie masz problemu z repartycjonowaniem, a z tym, źe
, na to zaś metod od groma – zaleźynch od tego co "trochę" oznacza.sie troche zepsul
Strona 1 / 1