Jak "sprwadzić" oryginalność w WMP11 bez sieci
Witam...
Spotkałem się ostatnio z ciekawym problemem... jest sobie sieć kilkunastu komputerów... wszystkie XP Pro z SP2 i WMP11... do tego jakiś serwerek z W2K3... wszystko pracuje w domenie.
No i pewnego dnia jeden z użytkowników chciał skorzystać z WMP11, który to na powitanie zapragnął sprawdzić oryginalność... sprawdzenie się nie powiodło i WMP próbuje łączyć się z internetem... i tu jest problem bo siec ta w ogóle nie jest podłączona do internetu.
No i teraz jak rozwiązać problem, skoro nie mam internetu a chce użyć WMP ???
Z góry dzięki za podpowiedzi :)
Odpowiedzi: 5
Użytkownicy nie mają możliwości zmiany konfiguracji kart sieciowych czy tez innych połączeń, a sieć nie ma połączenia z netem...
Cóż... jak znajdę chwilkę czasu to chyba mu zrobie reinstall... zakładam że zachowa się wtedy podobnie do innych... chyba, że może sam WMP11 mu reinstalnąć...
A ten jeden naprawdę NIGDY nie miał kontaktu z Internetem ?
To MOLP... niestety opcji anuluj nie ma... pewnie skończy się na reinstalu ten jednej maszyny... kilka pozostałych nie miało z tym problemów klikałem "Sprawdź oryginalność" i WMP się uruchamiał...
Hmm... zapomiałem dodać, że na kilku komputerach ten WMP11 działa... a ta sieć nigdy nie była podłączona do internetu... wszystkie XP są instalowane identycznie z tej samej płyty...
-
[quote=Andrzej.K]... wszystkie XP są instalowane identycznie z tej samej płyty... [/quote] ... OEM ?? Jeśli tak - to odpowiedź jest prosta. Jeśli zaś to OLP - to może po prostu wystarczy kliknąć "Anuluj" ....
O ile mi wiadomo - nie ma mozliwości potwierdzenia Microsoft Genuine Software bez połączenia z serwerami MS - tak więc odpowiedź brzmi: trzeba podłączyć komputery do internetu - przynajmniej na czas aktywacji.
Istnieje co prawda coś takiego jak serwer aktywacji - ale jeśli mnie pamięć nie myli - jest on przeznaczony jedynie dla Visty Buisness (w tym licencje enterprise) oraz Office 2007.
Strona 1 / 1