Jak przywrócić standardowy ekran powitalny dla WinXP?

Witam, mam taki problem, nie wiem jak przywrócić standardowy ekran powitalny dla XP a taki galimatias powstał nieudanych "zabawach" z programem flyakite osx [jeśli ktoś nie wie, to zmienia on wygląd WinXP na Mac OS X], a po jego odinstalowaniu pozostał mi ekran powitalny właśnie z MAC OS X :/ Powiedzmy, że prawie wszystko wygląda już normalnie, tylko nie ten ekran... Nie wiem co mam z tym zrobić. Istnieje jakiś skin aby to odzyskać? Albo przywracanie systemu? Tylko, że nigdy nie robiłam przywracania systemu i nie chcę sobie czegoś znowu zdewastować. Pomocy :C

Odpowiedzi: 3

No to tak Tu -> http://windows.home.pl/windowsxp/xp05.htm mamy jak ręcznie zmienić ekran bootowania. Czytamy, że trzeba edytować plik Ntoskrnl.exe i już wiemy co trzeba przywrócic. Pytanie z jakiego źródła. Można z płyty instalacyjnej pod konsolą odzyskiwania poleceniem expand. ale to będzie stary plik z dużą dozą prawdopodobieństwa. No to szukamy w katalogu Windowsa w podkatalogach z $NTUninstall na początku jaka poprawka, którą zainstalowaliśmy zawierała ten plik. U mnie na ten przykład ostatni, po dacie patrząc, Ntoskrnl.exe przyszedł z service packiem trzecim. A ten wcześniejszy z poprawką KB931784. Wystarczy zatem: 1. zainstalować którąś z tych poprawek 2. zreinstalować którąś z tych poprawek 3. wyciągnąć sam plik i podmienić pod konsolą odzyskiwania O i już.
Żółty
Dodano
10.06.2008 10:53:58
tja (; nieodbiegając od tematu... z pewnością nic już nie będę instalować do poprawy tego ekranu bootowania, bo jeszcze bardziej zasyfi to mego laptopa, poza tym słyszałam, że logon podmienia pliki systemowe i potrafi nieźle namieszać, a ja już mam dosyć po flyakite a co dopiero po logonie, toteż ten link jest zbyteczny ale dziękuję (; a odpowiedź znalazłam na innych forach, ponieważ bardzo zależało mi na czasie. a o to moje poczynania: primo, u mnie w przywracanie systemu nawet nie wyszło, toteż nie miałam czego się obwawiać. secondo, podmienienie pliku longui.exe w C:\Windows\system32, ale nie zadziałało to do końca, gdyż tylko okno logowania i wylogowywania wróciło do standardowego wyglądu, a ekran bootowania systemu dalej pozostał jak dla Mac OS X terzo, w pliku boot.ini odpisanie po fastdetect "/ NOGUIBOOT" aby całkowicie wyłączyć ekran bootowania. co prawda, nie o to do końca mi chodziło, ale lepszy rydz niż nic (; reinstall i tak zbliża się nieuchronnie, przyda się powiew świeżości;p
morfina
Dodano
10.06.2008 01:31:45
Cześć morfinka-nie bierz już więcej i skorzystaj z tego adresiku-jest pole do popisu http://download.chip.eu/pl/Ekrany-startowe_6558.html Nie bierz więcej -przyszło mi takie luźne skojarzenie -Maki i morfina........
darcon25
Dodano
09.06.2008 20:44:19
morfina
Dodano:
08.06.2008 14:34:52
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1