jak przesłać duźo fotek
witam! mam takie pytanko: jak przeslac duza ilosc cyfrowych fotek (dokladnie 290sztuk ) w dosc dobrej jakosci przez internet?
chodzi mi o takie cos poniewaz moja siostra jest w usa i nie moze (czyt. nie umie) przeslac fotek! zartanawialem sie czy nie bebyloby dobrzee zrobic to za pomoca jakeigos komunikatora np. tlen lub ICQ, ale teraz tak pa3e ze moze lepszym rozw byloby zrobienie tego przy pomoce jakiegos E–dysku?
jaki bylby najlepszy? i odrazu mowie ze wolalbym jakis zachodni– najlepiej amerykancki, bo ja mam neostrade, a siostra ma zwykly MODEM :(
a moze jakies inne propozycje? pozdrawiam i z gory dziwekuje!
chodzi mi o takie cos poniewaz moja siostra jest w usa i nie moze (czyt. nie umie) przeslac fotek! zartanawialem sie czy nie bebyloby dobrzee zrobic to za pomoca jakeigos komunikatora np. tlen lub ICQ, ale teraz tak pa3e ze moze lepszym rozw byloby zrobienie tego przy pomoce jakiegos E–dysku?
jaki bylby najlepszy? i odrazu mowie ze wolalbym jakis zachodni– najlepiej amerykancki, bo ja mam neostrade, a siostra ma zwykly MODEM :(
a moze jakies inne propozycje? pozdrawiam i z gory dziwekuje!
Odpowiedzi: 9
Skoro siostra moze wysylac, jak piszesz, po kilka zdjec dziennie, to nawet przeslanie ich zwyklym mailem jest jakims rozwiazaniem.
Masz neostrade. Postaw jakikolwiek serwer FTP (darmowe tez sa), nadasz jej uprawnienia do uploadu i juz moze zrzucac kiedy bedzie miala czas i ochote. Wystarczy jej przekazac Twoj IP, login i password.
Masz neostrade. Postaw jakikolwiek serwer FTP (darmowe tez sa), nadasz jej uprawnienia do uploadu i juz moze zrzucac kiedy bedzie miala czas i ochote. Wystarczy jej przekazac Twoj IP, login i password.
Seeker– ona tam bedzie rok wiec moze nawet po 10 sztuk dziennie podsylac, ale chodzi o to ze glównym tematem i pytaniem mojego posta była chęc dowiedzenia sie jak to zrobic– droga elektroniczna– w najlepszy i najszybszy sposób– myslałem o e–dyskach, lub jakims przesylaniu tak jak plików na tlenie! a tu stało sie tak, ze rozmowa zeszła na fotmaty *.jpg i *.tif i na miliony pixeli, a nie na sposób!
jak macie jakies pomysły– prosze o help!
jak macie jakies pomysły– prosze o help!
mysz0n:
szczerze mowiać to nie jest waźne to ile miejsca zajmują te fotki! wazne jest to jak to wysłać!!!
fotki mojej siostry maja rozdzielczosc 2048x1536 [chyba okolo 3 mil pixeli] i zajmuja około 900Kb jedna!
ale to nie problem– problemem jest jak to wyslac– mogłaby je zmniejszać ale wtedy nie nadawałyby sie do wydruq– a o to przedewszystkim chodzi!
Trochę się zdziwiłem źe ilość miejsca nie ma dla Ciebie znaczeniaznaczenia, ale sam napisałeś źe przesyła przez modem . Nie wiem czy wiesz ale wysyłanie to nie to samo co odbieranie i predkość w zalezności od protokołu ( niech to bedzie nawet V92) będzie bardzo mała i trwac to moźe nawet kilka dni niestety – to 261MB .
PS Bogusia ja dałem przykład rozszeszenia *tif – jasne zmniejszyć się zawsze da, ale jakości fotki, gdy waźna juz sie nie odzyska
mysz0n:
cz6y w stanach TLEN dzialałby bez problemu?
Pewnie.
Uźywałem juź tego komunikatora w rozmowach zagranicznych.
szczerze mowiać to nie jest waźne to ile miejsca zajmują te fotki! wazne jest to jak to wysłać!!!
fotki mojej siostry maja rozdzielczosc 2048x1536 [chyba okolo 3 mil pixeli] i zajmuja około 900Kb jedna!
ale to nie problem– problemem jest jak to wyslac– mogłaby je zmniejszać ale wtedy nie nadawałyby sie do wydruq– a o to przedewszystkim chodzi!
BOGUMILA BEREZOWSKI:
Nie moge sie zgodzic z moim przedmowca poniewaz sama wysylam fotki do Polski i nie maja takiej wielkosci jak mowi o tym Seeker.
Robie zdjecia w 4 mega i ich wielkosc w formacie jpg jest max 0.6Mb .
Nastepnie zmniejszam je w programie Paint i wysylam w wielkosci ok 30–60k.
Pozdrawiam
A ja nie mogę się zgodzić z tobą.
Fotki 4 mpx,czyli ok. 2272x1704 (jpeg,mała kompresja) w wysokiej jakości mogą zajmować nawet ok. 2mb kaźda.
Nie moge sie zgodzic z moim przedmowca poniewaz sama wysylam fotki do Polski i nie maja takiej wielkosci jak mowi o tym Seeker.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nawet licząc najskromniej źe fotki np. 640X480 , to jedna fotka w formacie tif to 1MB, wychodzi ponad 290MB.
IMO szybciej to wrzucić na jaki CD i puścić ...pocztą (nie mylić z e–mailem :wink: )
Ten modem jest tu barierą , bo gdyby nie to to wrzucenie tego na jakiegoś FTPa byłoby IMO wyjściem najlepszym.
P.s Post tego typu to IMO raczej do działu "Inne" lub OT. Programu do tego, ani pisać , ani podawać nie ma jak
Mówisz i masz :) – SLAY3R
IMO szybciej to wrzucić na jaki CD i puścić ...pocztą (nie mylić z e–mailem :wink: )
Ten modem jest tu barierą , bo gdyby nie to to wrzucenie tego na jakiegoś FTPa byłoby IMO wyjściem najlepszym.
P.s Post tego typu to IMO raczej do działu "Inne" lub OT. Programu do tego, ani pisać , ani podawać nie ma jak
Mówisz i masz :) – SLAY3R
Skoro siostra jest w usa to moźe przseałc ci te pliki z szybkością swiatła :wink: przez łącze szerokopasmowe z jakiejś kafejki. Wtedy potrwa to chwile. Wydaje mi się źe lepszym rozwiązaniem, od edysku byłby serwer ftp.
Strona 1 / 1