Jak przeinstalować Kompa z Linuxa na XP
Mam problem kupiłem drugiego kompa i :/ zastałem na nim okropnego Linuxa i na sam jego widok źle mi się zrobiło. Chcem przeinstalować system ale :( nie da rady. Powiedźcie mi jak to mogę zrobić
Odpowiedzi: 6
Wlanie nie pamietam czy instalator windows widzi takie partycje. Jeśli tak to juź wiesz co robić, tylko w takim razie nie wiem dlaczego nie mogłes zainstalować tego windowsa?
EDIT
Instalato widzi taką partycję jako NIEZNANĄ
EDIT
Instalato widzi taką partycję jako NIEZNANĄ
A nie moźna poprostu podczas instalacji windowsa dać "formatuj w trybie NTFS" po sformatowaniu pliki będą miały format NTFS. Czy to jakaś róźnica, albo niepoprawna metoda? Przeinstalowywałem kiedyś w taki sposób XP na Linuxa i wszystko działało bez zarzutów.
Zanim zaczniesz instalowac windowsa musisz przekonwertować system plików na jakiś obsługiwany przez windows (fat32 badz NTFS) bo narazie to masz EXT2/3 czyli obsługiwane przez LINUX. Do tego moźesz uźyć np Partition Magic 8 (wcześniejsze wersje miały kłopoty z partycjami NTFS) ale nie pamietam czy testowe wersje tego programu mają taką moźliwość. Jeśli nie to poszukaj jakiegoś innego programu. Tylko to musisz wykonać pod windowsem takźe musisz przepiąc dysk do innego kompa bo z tego co wiem to PM8 jest tylko pod windows. Jak się myle to ktoś mnie poprawi.
Jeśli chcesz zainstalować XP to zapodaj bootowalną płytkę XP no i w biosie musisz niestety ustawić rozruch z CD, poszukaj dobrze musi gdzieś być "first device"
A to trzeba płytkę linuxa wrzucić...a ja próbowałem XP i muka. Ustawić rozruchu z płyty w biosie teź nie mogę bo jakiś bios poryty
Przeinstalować?? No poprostu wkładasz płytkę z linuksem (bootowalną) i juź