Jak przeinstalować Kompa z Linuxa na XP

Mam problem kupiłem drugiego kompa i :/ zastałem na nim okropnego Linuxa i na sam jego widok źle mi się zrobiło. Chcem przeinstalować system ale :( nie da rady. Powiedźcie mi jak to mogę zrobić

Odpowiedzi: 20

http://programy.onet.pl/73,90,9634,,,Hard_Disk_Manager_5.5,programy.html
Ucho
Dodano
23.12.2005 18:24:23
trzepaq,
a jak zainstalować Linuxa na kompa z XP i ME, źeby wszystkie trzy zgłaszały się przy wyborze systemu?
gulard
Dodano
23.12.2005 15:50:52
Tak wojtt, Linuxa!
Przed instalacja systemu uruchomi mu sie programik do partycjonowanie dysku z bardzo intuicyjna nakladka graficzna (w tym przypadku wskazana jest latwosc wykonania calej operacji – mam takie przeczucie swiateczne :wink: ) Pozaklada sobie partycje jakie chce: win, lin – do wyboru do koloru.
Pozniej zrobi co zechce: doinstaluje XP do Linuxa, zostanie tylko przy XP – nic mi do tego. Chcialem pomoc, napisalem co jeszcze moze zrobic chociaz pewnie o tym wiedzial 8)
Wesolych swiat :D
trzepaq
Dodano
23.12.2005 14:10:04
trzepaq:
To jedziemy :lol:
Januch, laduj pierwsza plyte instalacyjna Linuxa i zobacz co sie stanie :shock:
Jak dobrze pojdzie to na swieta sprawisz sobie kompa z dwoma systemami :wink:
Ale jazda :lol: :lol: :lol:

Linuxa ??
Przeciez on chce sie pozbyc Linuxa.
Odpal instalator z płyty Windows XP, usuń partycje Linuxa i pozakałdaj nowe, formatując je w Fat32 bądz NTFS.
wojtt
Dodano
23.12.2005 13:28:01
To jedziemy :lol:
Januch, laduj pierwsza plyte instalacyjna Linuxa i zobacz co sie stanie :shock:
Jak dobrze pojdzie to na swieta sprawisz sobie kompa z dwoma systemami :wink:
Ale jazda :lol: :lol: :lol:
trzepaq
Dodano
23.12.2005 12:32:04
no tak...
to co napisałem byłoby potrzebne przy wcześniejszych wersjach Windowsa.
Człowiek uczy się całe źycie...

Wesołych Świąt
gulard
Dodano
23.12.2005 12:31:32
trzepaq:
Brniemy dalej :?: Niech tam, ida swieta :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Januch, co sie bedziesz bawil w punkty 1–4, zaczynaj od razu od punktu 5. :wink:

Wiecej uśmieszków – jak sie bawić to na całego.

Płyta z XP załatwi sprawę kasowania i zakładania partycji i nawet formatowania partycji.
Anonymous
Dodano
23.12.2005 12:27:05
zgadzam się z przedmówcą, ale jeśli wszystkie partycje są sformatowane pod Linux'a, to nie wiem, czy XP zmieni format dysku... Ale warto spróbować, bo to co opisałem zabiera duuuźo czasu.
gulard
Dodano
23.12.2005 12:24:27
Brniemy dalej :?: Niech tam, ida swieta :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Januch, co sie bedziesz bawil w punkty 1–4, zaczynaj od razu od punktu 5. :wink:
trzepaq
Dodano
23.12.2005 09:57:21
jeśli nie masz na tym dysku potrzebnych danych, to zrób tak:
1. rozruch kompa z dysku startowego do DOSa
2. uruchom FDISK
– usuń wszystkie dyski logiczne i partycje,
– stwórz nową partycję ( według swojego uznania moźesz 2 lub 3– wtedy teź dyski logiczne),
– aktywuj ją,
– wyjdź z FDISK.
3. rozruch ze startowego.
4. pod DOSem sformatuj wszystkie utworzone dyski ( trochę to trwa).
5. rozruch z bootowalnej płytki systemu WIN XP
6. instalację systemu to juź chyba sobie zrobisz bez problemów.

Jeśli masz waźne dane, to dobrze by było, źebyś miał teź przynajmniej dwie patrycję– będziesz mógł przenieść pod Linuxem wszystkie waźne dane na jedną, a drugą usuniesz i na jej miejsce stworzysz nową ( wszystko pod FDISKiem). Po zainstalowaniu XP na tej nowej, druga nie będzie widoczna. Do konwersji uźyj Magic Partition.

pozdrawiam
gulard
gulard
Dodano
23.12.2005 09:26:26
januch87:
Mam problem kupiłem drugiego kompa i :/ zastałem na nim okropnego Linuxa i na sam jego widok źle mi się zrobiło. Chcem przeinstalować system ale :( nie da rady. Powiedźcie mi jak to mogę zrobić

Ale cie januch zrobili! Dwa komputery a tutaj takie kuku – Tux na pulpicie :shock: :shock: :shock: Skandal!
Udal sie wam zart :wink:
trzepaq
Dodano
22.12.2005 14:14:23
Ty tez taki prymas w szkole jestes ? Drukowanymi trzeba pisac do Was ? I migajaca lampka, abyscie uwage na tekst zwrocili ?
januch87:
Ustawić rozruchu z płyty w biosie teź nie mogę bo jakiś bios poryty
Samo sie przestawi na boot z CD ?
EL NINO
Dodano
21.12.2005 09:57:33
EL NINO:
janucha, w jaki sposob chcesz zainstalowac system, skoro nie mozesz sobie z BIOSem poradzic ?

A tam adminku, smuty gadasz. BIOS jest przecie po angielski, a instalator Windowsa raczej po Polsku.
damiancore
Dodano
20.12.2005 21:35:22
Tylko mocne :wink:

wojtt:
Wlanie nie pamietam czy instalator windows widzi takie partycje. Jeśli tak to juź wiesz co robić, tylko w takim razie nie wiem dlaczego nie mogłes zainstalować tego windowsa?
wojtt
Dodano
20.12.2005 21:11:43
Lece po okulary, bo nie widze "poprawki" :wink: .
EL NINO
Dodano
20.12.2005 21:06:23
EL NINO:
wojtt:
musisz przekonwertować system plików na jakiś obsługiwany przez windows
Musisz ? Przekonwertowac ?
To juz usunac jej nie mozna ?

El NINO jak byś przeczytał kolejnego mojego posta to bys wiedzial, źe sie poprawiłem
wojtt
Dodano
20.12.2005 19:00:12
wojtt:
musisz przekonwertować system plików na jakiś obsługiwany przez windows
Musisz ? Przekonwertowac ?
To juz usunac jej nie mozna ?

janucha, w jaki sposob chcesz zainstalowac system, skoro nie mozesz sobie z BIOSem poradzic ?
EL NINO
Dodano
20.12.2005 18:55:44
Sorry DOMINOS, źle sformułowałem posta :oops:
wojtt
Dodano
20.12.2005 18:52:29
z tego co pamiętam to juź gdzieś o tym czytałem, i pisali źe jakieś zabezpieczenia są w nowym kompie, który ma juź linuxa, poszukaj na forum gdzieś powinno być. Pozdr
avokado14
Dodano
20.12.2005 18:49:10
Ale to nie ja zadałem pytanie główne :D
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 18:35:33
januch87
Dodano:
20.12.2005 16:22:39
Komentarzy:
20