Jak przeinstalować Kompa z Linuxa na XP
Mam problem kupiłem drugiego kompa i :/ zastałem na nim okropnego Linuxa i na sam jego widok źle mi się zrobiło. Chcem przeinstalować system ale :( nie da rady. Powiedźcie mi jak to mogę zrobić
Odpowiedzi: 20
http://programy.onet.pl/73,90,9634,,,Hard_Disk_Manager_5.5,programy.html
trzepaq,
a jak zainstalować Linuxa na kompa z XP i ME, źeby wszystkie trzy zgłaszały się przy wyborze systemu?
a jak zainstalować Linuxa na kompa z XP i ME, źeby wszystkie trzy zgłaszały się przy wyborze systemu?
Tak wojtt, Linuxa!
Przed instalacja systemu uruchomi mu sie programik do partycjonowanie dysku z bardzo intuicyjna nakladka graficzna (w tym przypadku wskazana jest latwosc wykonania calej operacji – mam takie przeczucie swiateczne :wink: ) Pozaklada sobie partycje jakie chce: win, lin – do wyboru do koloru.
Pozniej zrobi co zechce: doinstaluje XP do Linuxa, zostanie tylko przy XP – nic mi do tego. Chcialem pomoc, napisalem co jeszcze moze zrobic chociaz pewnie o tym wiedzial 8)
Wesolych swiat :D
Przed instalacja systemu uruchomi mu sie programik do partycjonowanie dysku z bardzo intuicyjna nakladka graficzna (w tym przypadku wskazana jest latwosc wykonania calej operacji – mam takie przeczucie swiateczne :wink: ) Pozaklada sobie partycje jakie chce: win, lin – do wyboru do koloru.
Pozniej zrobi co zechce: doinstaluje XP do Linuxa, zostanie tylko przy XP – nic mi do tego. Chcialem pomoc, napisalem co jeszcze moze zrobic chociaz pewnie o tym wiedzial 8)
Wesolych swiat :D
trzepaq:
To jedziemy :lol:
Januch, laduj pierwsza plyte instalacyjna Linuxa i zobacz co sie stanie :shock:
Jak dobrze pojdzie to na swieta sprawisz sobie kompa z dwoma systemami :wink:
Ale jazda :lol: :lol: :lol:
Linuxa ??
Przeciez on chce sie pozbyc Linuxa.
Odpal instalator z płyty Windows XP, usuń partycje Linuxa i pozakałdaj nowe, formatując je w Fat32 bądz NTFS.
To jedziemy :lol:
no tak...
to co napisałem byłoby potrzebne przy wcześniejszych wersjach Windowsa.
Człowiek uczy się całe źycie...
Wesołych Świąt
to co napisałem byłoby potrzebne przy wcześniejszych wersjach Windowsa.
Człowiek uczy się całe źycie...
Wesołych Świąt
trzepaq:
Brniemy dalej :?: Niech tam, ida swieta :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Januch, co sie bedziesz bawil w punkty 1–4, zaczynaj od razu od punktu 5. :wink:
Wiecej uśmieszków – jak sie bawić to na całego.
Płyta z XP załatwi sprawę kasowania i zakładania partycji i nawet formatowania partycji.
zgadzam się z przedmówcą, ale jeśli wszystkie partycje są sformatowane pod Linux'a, to nie wiem, czy XP zmieni format dysku... Ale warto spróbować, bo to co opisałem zabiera duuuźo czasu.
Brniemy dalej :?: Niech tam, ida swieta :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Januch, co sie bedziesz bawil w punkty 1–4, zaczynaj od razu od punktu 5. :wink:
jeśli nie masz na tym dysku potrzebnych danych, to zrób tak:
1. rozruch kompa z dysku startowego do DOSa
2. uruchom FDISK
– usuń wszystkie dyski logiczne i partycje,
– stwórz nową partycję ( według swojego uznania moźesz 2 lub 3– wtedy teź dyski logiczne),
– aktywuj ją,
– wyjdź z FDISK.
3. rozruch ze startowego.
4. pod DOSem sformatuj wszystkie utworzone dyski ( trochę to trwa).
5. rozruch z bootowalnej płytki systemu WIN XP
6. instalację systemu to juź chyba sobie zrobisz bez problemów.
Jeśli masz waźne dane, to dobrze by było, źebyś miał teź przynajmniej dwie patrycję– będziesz mógł przenieść pod Linuxem wszystkie waźne dane na jedną, a drugą usuniesz i na jej miejsce stworzysz nową ( wszystko pod FDISKiem). Po zainstalowaniu XP na tej nowej, druga nie będzie widoczna. Do konwersji uźyj Magic Partition.
pozdrawiam
gulard
1. rozruch kompa z dysku startowego do DOSa
2. uruchom FDISK
– usuń wszystkie dyski logiczne i partycje,
– stwórz nową partycję ( według swojego uznania moźesz 2 lub 3– wtedy teź dyski logiczne),
– aktywuj ją,
– wyjdź z FDISK.
3. rozruch ze startowego.
4. pod DOSem sformatuj wszystkie utworzone dyski ( trochę to trwa).
5. rozruch z bootowalnej płytki systemu WIN XP
6. instalację systemu to juź chyba sobie zrobisz bez problemów.
Jeśli masz waźne dane, to dobrze by było, źebyś miał teź przynajmniej dwie patrycję– będziesz mógł przenieść pod Linuxem wszystkie waźne dane na jedną, a drugą usuniesz i na jej miejsce stworzysz nową ( wszystko pod FDISKiem). Po zainstalowaniu XP na tej nowej, druga nie będzie widoczna. Do konwersji uźyj Magic Partition.
pozdrawiam
gulard
januch87:
Mam problem kupiłem drugiego kompa i :/ zastałem na nim okropnego Linuxa i na sam jego widok źle mi się zrobiło. Chcem przeinstalować system ale :( nie da rady. Powiedźcie mi jak to mogę zrobić
Ale cie januch zrobili! Dwa komputery a tutaj takie kuku – Tux na pulpicie :shock: :shock: :shock: Skandal!
Udal sie wam zart :wink:
Ty tez taki prymas w szkole jestes ? Drukowanymi trzeba pisac do Was ? I migajaca lampka, abyscie uwage na tekst zwrocili ?
Samo sie przestawi na boot z CD ?januch87:
Ustawić rozruchu z płyty w biosie teź nie mogę bo jakiś bios poryty
EL NINO:
janucha, w jaki sposob chcesz zainstalowac system, skoro nie mozesz sobie z BIOSem poradzic ?
A tam adminku, smuty gadasz. BIOS jest przecie po angielski, a instalator Windowsa raczej po Polsku.
Tylko mocne :wink:
wojtt:
Wlanie nie pamietam czy instalator windows widzi takie partycje. Jeśli tak to juź wiesz co robić, tylko w takim razie nie wiem dlaczego nie mogłes zainstalować tego windowsa?
Lece po okulary, bo nie widze "poprawki" :wink: .
EL NINO:
Musisz ? Przekonwertowac ?wojtt:
musisz przekonwertować system plików na jakiś obsługiwany przez windows
To juz usunac jej nie mozna ?
El NINO jak byś przeczytał kolejnego mojego posta to bys wiedzial, źe sie poprawiłem
Musisz ? Przekonwertowac ?wojtt:
musisz przekonwertować system plików na jakiś obsługiwany przez windows
To juz usunac jej nie mozna ?
janucha, w jaki sposob chcesz zainstalowac system, skoro nie mozesz sobie z BIOSem poradzic ?
Sorry DOMINOS, źle sformułowałem posta :oops:
z tego co pamiętam to juź gdzieś o tym czytałem, i pisali źe jakieś zabezpieczenia są w nowym kompie, który ma juź linuxa, poszukaj na forum gdzieś powinno być. Pozdr
Ale to nie ja zadałem pytanie główne :D