jak pozbyc sie linuxa?
mam na laptopie zainstalowanego linuxa i windowsa xp,windows nie znalazl karty dzwieku null,co moge zrobic poradzcie,usunac linuxa?poradzcie
Odpowiedzi: 18
Za wykład dziekuję, ale jedno spostowanie – nie klikamy, bu – tak się składa, źe w moim wypadku przynajmniej – nie mamy dostępu do sieci z uwagi na to, źe trzeba go dopiero "dorobić" – kwestia korzystanai nie z RJ, a USB.
To tak, źeby nie było, źe całkiem nie iwem o czym napisałeś.
To tak, źeby nie było, źe całkiem nie iwem o czym napisałeś.
Rebe:
Nie sprawdzę, bo nie mam jak.
Gdzie bootloader windowsa sie znajduje to akurat wiem – sam się dziwię skąd, natomiast nie jestem przekonany co do tego gdzie się Linux znajduje , w właściwie jego Lilo, ale to juź inna para kaloszy.
T
Oj szkoda rebe zainsatluj sobie choćby w celach poznawczych :D :D
Co do kolejności instalki dla zawansowanych uzytkowników Linuksa nie stanowi to źadnego problemu...
Jeźeli masz zainstalowanego wcześniej Linuxa z lilo to przy instalacji kazdego windowsa jest ono wykasowywane (od wersji win 95 w góre).. Startujesz z dyskietki bądź z CD– ka instalacyjnego (linuxowewgo) logujesz się na konsoli roota–
i wydajesz prościutkie polecenie lilo i instalowany jest bootloadeer z moźliwością wyboru systemu.
Jeźeli instalujesz juz z zainsatlowanym np. Windows Xp . Dokonujesz wyboru partycji wrzucasz linuxa, który rozpoznaje systemy operacyjne zainstalowane na dysku.. Zapisuje w lilo czy grubie..
I wybieramy Windowsa lub coś innego bądźź Linuksa..
I klikamy na forum..!!
Pozdro..!!
Rebe:
Gdzie bootloader windowsa sie znajduje to akurat wiem – sam się dziwię skąd, natomiast nie jestem przekonany co do tego gdzie się Linux znajduje , w właściwie jego Lilo, ale to juź inna para kaloszy.
T
Oj szkoda rebe zainsatluj sobie choćby w celach poznawczych :D :D
Co do kolejności instalki dla zawansowanych uzytkowników Linuksa nie stanowi to źadnego problemu...
Jeźeli masz zainstalowanego wcześniej Linuxa z lilo to przy instalacji kazdego windowsa jest ono wykasowywane (od wersji win 95 w góre).. Startujesz z dyskietki bądź z CD– ka instalacyjnego (linuxowewgo) logujesz się na konsoli roota–
i wydajesz prościutkie polecenie lilo i instalowany jest bootloadeer z moźliwością wyboru systemu.
Jeźeli instalujesz juz z zainsatlowanym np. Windows Xp . Dokonujesz wyboru partycji wrzucasz linuxa, który rozpoznaje systemy operacyjne zainstalowane na dysku.. Zapisuje w lilo czy grubie..
I wybieramy Windowsa lub coś innego bądźź Linuksa..
I klikamy na forum..!!
Pozdro..!!
EL NINO:
Po leku :P . Ja mam :lol: .Rebe:
EL NINO – dorób te "guziki".
To teź daj się "pobawić" :wink:
Ew. slipoku przenieś ten topic, bo on do tego działu nijak się ma.
Po leku :P . Ja mam :lol: .Rebe:
Tak jak i to, źe i kolejność instalacji teź pewnie rolę jakąś gra.
O tym, źe i przyjemność pod nazwą RAW – do systemu plików na dysku/partycji z windowsem – moźe się zdarzyć to juź pewnie nie powinienem wspominać, bo to jakaś herezja.
Tak jak i to, źe i kolejność instalacji teź pewnie rolę jakąś gra.
O tym, źe i przyjemność pod nazwą RAW – do systemu plików na dysku/partycji z windowsem – moźe się zdarzyć to juź pewnie nie powinienem wspominać, bo to jakaś herezja.
Rebe:
godunow:
merlot:
mam na laptopie zainstalowanego linuxa i windowsa xp,windows nie znalazl karty dzwieku null,co moge zrobic poradzcie,usunac linuxa?poradzcie
Nic prostszego uruchamiasz fdisk np. z płyty bootowalnej win 98 lub takowej dyskietki startowej
polenie
fdidk/mbr
znika lilo i zostaje tyko winda.. uruchamisz fdiska i usuwasz partycje poza dosu .
I był linux i nie ma linuxa..!
Pozdro..!
I windowsa XP teź nie ma, bo ginie od niego botsector i trzeba z konsoli boocfg /rebuild uźyć zapewne.
Rebe nic się nie traci Windows Xp. Startuje. bez problemu Po uruchomieniu kompa..! Wyprubój . A boot loader Windows Xp znajduje się na partycji C nie tam gdzie lilo.. Rzecz sprawdzona przezemnie wiele razy..!!
W załoźeniu źe masz jedną partycje podstawowa i ustawinoą jako aktywną.. Pod linuxem mogą być aź 4 partycje podstawowe..!!
Pozdro..!
godunow:
merlot:
Nic prostszego uruchamiasz fdisk np. z płyty bootowalnej win 98 lub takowej dyskietki startowej
polenie
fdidk/mbr
znika lilo i zostaje tyko winda.. uruchamisz fdiska i usuwasz partycje poza dosu .
Pozdro..!
I windowsa XP teź nie ma, bo ginie od niego botsector i trzeba z konsoli boocfg /rebuild uźyć zapewne.
Tyle, źe to i tak z problemem braku dźwięku nic wspólnego nie ma.
PS.
Tu masz drivery do SISa
Dzialaja na 100%. Odpalasz plik setup.exe i czekasz az skonczy :P
http://driver3.sis.com/audio/7012/a12111c.zip
Dzialaja na 100%. Odpalasz plik setup.exe i czekasz az skonczy :P
http://driver3.sis.com/audio/7012/a12111c.zip
merlot:
polenie
fdidk/mbr
Pozdro..!
obiecuje sie poprawic,pierwszy komunikat to update driver for p in p devices –536870397 naciskam ok i dalej jest fail to install audio driver for win xp setup will exit ok,nie wiem co robic
merlot:
podczas instalacji sterownika ...update driver for plug and play devices!??co robic
czekać aź uaktualni :P
merlot:
podczas instalacji sterownika ...update driver for plug and play devices!??co robic
tak jakoś Ci zdanie się dziwnie kończy, to ja powinienem zapytać "no i co dalej się dzieje"?
merlot:
Linuks nie ma nic wspólnego z tym źe windows nie znalazł sterowników – to dwa odrębne światy jak Ziemia i Mars – mogą się w pewnych warunkach widzieć, ale wspóldziałac juź nie.
Ściągnąłeś sterownik piszesz, jesli ma plik setup , uruchom go a zainstaluje Ci sterownik, jesli nie, wejdź do menagera urządzeń , tam gdzie masz zólty znaczek przy nie zainstalowanym urządzeniu, wejdź w opcję "zainstaluj ponownie sterownik" i podaj mu ścieźkę do tego sterownika który ściągnąłeś.
A linuksa nie usuwaj, niech se źyje :lol:
sciagnalem sterownik sis 7012 ale nie wiem co dalej,jak go zainstalowac?dopiero zaczynam sie uczyc
sciagnalem sterownik sis 7012 ale nie wiem co dalej,jak go zainstalowac?dopiero zaczynam sie uczyc
Moźe by tak zainstalować sterowniki ?
Od tego przewaźnie się zaczyna :wink:
Wejdź na stronę producenta laptopa,na googlach teź pewnie znajdziesz.
Od tego przewaźnie się zaczyna :wink:
Wejdź na stronę producenta laptopa,na googlach teź pewnie znajdziesz.
Strona 1 / 1