jak pozbyc sie linuxa?

mam na laptopie zainstalowanego linuxa i windowsa xp,windows nie znalazl karty dzwieku null,co moge zrobic poradzcie,usunac linuxa?poradzcie

Odpowiedzi: 18

Za wykład dziekuję, ale jedno spostowanie – nie klikamy, bu – tak się składa, źe w moim wypadku przynajmniej – nie mamy dostępu do sieci z uwagi na to, źe trzeba go dopiero "dorobić" – kwestia korzystanai nie z RJ, a USB.
To tak, źeby nie było, źe całkiem nie iwem o czym napisałeś.
Rebe
Dodano
28.09.2004 16:47:33
Rebe:
Nie sprawdzę, bo nie mam jak.
Gdzie bootloader windowsa sie znajduje to akurat wiem – sam się dziwię skąd, natomiast nie jestem przekonany co do tego gdzie się Linux znajduje , w właściwie jego Lilo, ale to juź inna para kaloszy.
T

Oj szkoda rebe zainsatluj sobie choćby w celach poznawczych :D :D
Co do kolejności instalki dla zawansowanych uzytkowników Linuksa nie stanowi to źadnego problemu...
Jeźeli masz zainstalowanego wcześniej Linuxa z lilo to przy instalacji kazdego windowsa jest ono wykasowywane (od wersji win 95 w góre).. Startujesz z dyskietki bądź z CD– ka instalacyjnego (linuxowewgo) logujesz się na konsoli roota–
i wydajesz prościutkie polecenie lilo i instalowany jest bootloadeer z moźliwością wyboru systemu.
Jeźeli instalujesz juz z zainsatlowanym np. Windows Xp . Dokonujesz wyboru partycji wrzucasz linuxa, który rozpoznaje systemy operacyjne zainstalowane na dysku.. Zapisuje w lilo czy grubie..
I wybieramy Windowsa lub coś innego bądźź Linuksa..
I klikamy na forum..!!

Pozdro..!!
Anonymous
Dodano
28.09.2004 16:36:39
Rebe:
Gdzie bootloader windowsa sie znajduje to akurat wiem – sam się dziwię skąd, natomiast nie jestem przekonany co do tego gdzie się Linux znajduje , w właściwie jego Lilo, ale to juź inna para kaloszy.
T

Oj szkoda rebe zainsatluj sobie choćby w celach poznawczych :D :D
Co do kolejności instalki dla zawansowanych uzytkowników Linuksa nie stanowi to źadnego problemu...
Jeźeli masz zainstalowanego wcześniej Linuxa z lilo to przy instalacji kazdego windowsa jest ono wykasowywane (od wersji win 95 w góre).. Startujesz z dyskietki bądź z CD– ka instalacyjnego (linuxowewgo) logujesz się na konsoli roota–
i wydajesz prościutkie polecenie lilo i instalowany jest bootloadeer z moźliwością wyboru systemu.
Jeźeli instalujesz juz z zainsatlowanym np. Windows Xp . Dokonujesz wyboru partycji wrzucasz linuxa, który rozpoznaje systemy operacyjne zainstalowane na dysku.. Zapisuje w lilo czy grubie..
I wybieramy Windowsa lub coś innego bądźź Linuksa..
I klikamy na forum..!!

Pozdro..!!
Anonymous
Dodano
28.09.2004 16:36:39
EL NINO:
Rebe:
EL NINO – dorób te "guziki".
Po leku :P . Ja mam :lol: .

To teź daj się "pobawić" :wink:
Ew. slipoku przenieś ten topic, bo on do tego działu nijak się ma.
Rebe
Dodano
28.09.2004 13:08:58
Rebe:
Po leku :P . Ja mam :lol: .
EL NINO
Dodano
28.09.2004 12:58:31
Tak jak i to, źe i kolejność instalacji teź pewnie rolę jakąś gra.
O tym, źe i przyjemność pod nazwą RAW – do systemu plików na dysku/partycji z windowsem – moźe się zdarzyć to juź pewnie nie powinienem wspominać, bo to jakaś herezja.
Rebe
Dodano
28.09.2004 12:51:04
Rebe:
godunow:
merlot:
mam na laptopie zainstalowanego linuxa i windowsa xp,windows nie znalazl karty dzwieku null,co moge zrobic poradzcie,usunac linuxa?poradzcie

Nic prostszego uruchamiasz fdisk np. z płyty bootowalnej win 98 lub takowej dyskietki startowej
polenie
fdidk/mbr
znika lilo i zostaje tyko winda.. uruchamisz fdiska i usuwasz partycje poza dosu .

I był linux i nie ma linuxa..!
Pozdro..!

I windowsa XP teź nie ma, bo ginie od niego botsector i trzeba z konsoli boocfg /rebuild uźyć zapewne.

Rebe nic się nie traci Windows Xp. Startuje. bez problemu Po uruchomieniu kompa..! Wyprubój . A boot loader Windows Xp znajduje się na partycji C nie tam gdzie lilo.. Rzecz sprawdzona przezemnie wiele razy..!!
W załoźeniu źe masz jedną partycje podstawowa i ustawinoą jako aktywną.. Pod linuxem mogą być aź 4 partycje podstawowe..!!
Pozdro..!
Anonymous
Dodano
28.09.2004 10:37:12
godunow:
merlot:

Nic prostszego uruchamiasz fdisk np. z płyty bootowalnej win 98 lub takowej dyskietki startowej
polenie
fdidk/mbr
znika lilo i zostaje tyko winda.. uruchamisz fdiska i usuwasz partycje poza dosu .

Pozdro..!

I windowsa XP teź nie ma, bo ginie od niego botsector i trzeba z konsoli boocfg /rebuild uźyć zapewne.

Tyle, źe to i tak z problemem braku dźwięku nic wspólnego nie ma.

PS.

Rebe
Dodano
28.09.2004 09:20:47
Tu masz drivery do SISa
Dzialaja na 100%. Odpalasz plik setup.exe i czekasz az skonczy :P

http://driver3.sis.com/audio/7012/a12111c.zip
brtx
Dodano
28.09.2004 02:05:12
merlot:

polenie
fdidk/mbr

Pozdro..!
Anonymous
Dodano
28.09.2004 01:47:16
obiecuje sie poprawic,pierwszy komunikat to update driver for p in p devices –536870397 naciskam ok i dalej jest fail to install audio driver for win xp setup will exit ok,nie wiem co robic
merlot
Dodano
23.09.2004 16:13:12
merlot:
podczas instalacji sterownika ...update driver for plug and play devices!??co robic

czekać aź uaktualni :P
Ad@$
Dodano
23.09.2004 15:46:59
merlot:
podczas instalacji sterownika ...update driver for plug and play devices!??co robic

tak jakoś Ci zdanie się dziwnie kończy, to ja powinienem zapytać "no i co dalej się dzieje"?
Seeker
Dodano
23.09.2004 15:44:56
merlot
Dodano
23.09.2004 15:39:25
merlot:

Linuks nie ma nic wspólnego z tym źe windows nie znalazł sterowników – to dwa odrębne światy jak Ziemia i Mars – mogą się w pewnych warunkach widzieć, ale wspóldziałac juź nie.
Ściągnąłeś sterownik piszesz, jesli ma plik setup , uruchom go a zainstaluje Ci sterownik, jesli nie, wejdź do menagera urządzeń , tam gdzie masz zólty znaczek przy nie zainstalowanym urządzeniu, wejdź w opcję "zainstaluj ponownie sterownik" i podaj mu ścieźkę do tego sterownika który ściągnąłeś.

A linuksa nie usuwaj, niech se źyje :lol:
Seeker
Dodano
23.09.2004 13:11:59
sciagnalem sterownik sis 7012 ale nie wiem co dalej,jak go zainstalowac?dopiero zaczynam sie uczyc
merlot
Dodano
23.09.2004 01:42:43
sciagnalem sterownik sis 7012 ale nie wiem co dalej,jak go zainstalowac?dopiero zaczynam sie uczyc
merlot
Dodano
23.09.2004 01:42:43
Moźe by tak zainstalować sterowniki ?
Od tego przewaźnie się zaczyna :wink:
Wejdź na stronę producenta laptopa,na googlach teź pewnie znajdziesz.
MarcinX
Dodano
22.09.2004 23:53:49
merlot
Dodano:
22.09.2004 23:50:14
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1