Jak pozbyć się Linuxa? Jak zmienić dysk na nie "aktywny

Moja koleźanka kupiła sobie nowego kompa, na ktorym jest jedna partycja 1Gb z Linuxem i druga jakos 70Gb na ktorej jakis kolega zainstalowal jej windowsaxp i chce sie pozbyc linuxa. Próbowałem wykasować tego Linuxa poprzez sformatowanie tej mniejszej partycji, ale pisze ze dysk(partycja) jest aktywny i nie chce formatować. Próbowałem tez partizion magicem skasować, sformatować tą partycje ale w statusie pisze active i wszystkie operacje sa odrazu jako pending.
1)Jak pozbyć się tego Linuxa??
2)Jak zmienić to źeby ta partycja nie była "aktywna" i zeby mozna bylo cokolwiek z nia zrobic???

Odpowiedzi: 8

odpalamy kompa z dyskietki WIN98, potem fdisk /mbr i dalej to juz mozemy podzialac. Tradycyjnie pewnie Lin wgral jakiegos lilo albo grubego i stad ten problem

a niby o czym ja pisalem ?? Tym poleceniem usuwasz bootloadera
Ucho
Dodano
31.01.2005 23:04:04
Ucho:
odpalamy kompa z dyskietki WIN98

Dokładnie :wink: Fdisk i do boju:)
adik154
Dodano
31.01.2005 21:56:27
jest kilka pytan, czy linux korzysta z bootloadera, tzn czy przy starcie wyskakuje okienko (grub lub lilo) ktore pyta jaki system chcesz uruchomic?jesli tak to usuniecie partycji linuxowej skonczy sie zmianami w mbr–1szym sektorze dysku odpowiedzialnym za botowanie.
mozna sprubowac z pod xpka narzedzia administarcyjne>zarzadzanie komputerem i tam usunac partycje...lub partmagiciem nie powinno byc problemu, jezeli mas zjakei spojecie o strukturze dysku to dobry tez jest ranish partition manager
madej
Dodano
31.01.2005 21:38:58
partition magic 8 i po bolu–tym zrobisz wszystko,mozna go sciagnac emule lub innym p2p ale na emule masz napewno ja wlasnie nim scagnolem i wywalilem linuxa a potem zrobilem pozadek z partycjami ,jak bedziesz mial problem to pisz marcindow@wp.pl
mardow
Dodano
30.01.2005 16:33:37
Popieram sposób kolegi o pseudonimie UCHO. Mozna to zrobić za pomocą jakiegoś programu do zakładania partycji wbudowanego do Linuxa, moźna za pomocą Partycion Magic, a mozna teź za pomocą fdisk. Aby to zrobić za pomocą fdisk opdalamy system z dyskietki startowej np: WIN98 i uruchamiamy program fdisk, następnie przechodzimy do funkcji "wyświetl inforamcje o partycjach". Jeźeli wiemy juź która to partycja i jak się nazywa to moźemy ją usuną i tu uwaga: wybieramy funkcję "usuń partycję z poza DOS" potwierdzamy fakt usunięcia a nastepnie zakładamy nową i formatujemy ją. Miłej zabawy. Tomek
TomekMM
Dodano
30.01.2005 14:41:14
a moze prosciej: odpalamy kompa z dyskietki WIN98, potem fdisk /mbr i dalej to juz mozemy podzialac. Tradycyjnie pewnie Lin wgral jakiegos lilo albo grubego i stad ten problem
i jeszcze jedno: jak lin zrobil "swoja" partycje, to jej zmiana albo usuniecie bedzie klopotliwe:
potem dalej: uruchamiamy instalatora jakiegos Linuksa, dochodzimy do etapu yboru partycji, zmieniamy interesujaca nas partycje np. na Fat32, instalator zrobi swoje, formatujemy a potem "uciekamy" z instalacji
I uciekamy bez wzgledu na komunikaty, z restartem wlacznie. przerabialem juz to kilka razy :–)
jest tez inna metoda: jak juz masz Partition Magica to zrob z niego dyskietki startowe. Potem odpal kompa z tych dyskietek i zrobisz particionem co chcesz. ale i tak sprawy deinstalacji Linuxa to nie zalatwi
Ucho
Dodano
29.01.2005 00:40:46
Usunac ta partycje z L programem typu Partitiom Magic.
W konsoli odzyskiwania potworzyc nowe partycje i zainstalowac od nowa system.
brtx
Dodano
29.01.2005 00:04:49
Usunac ta partycje z L programem typu Partitiom Magic.
W konsoli odzyskiwania potworzyc nowe partycje i zainstalowac od nowa system.
brtx
Dodano
29.01.2005 00:04:49
Mavcio
Dodano:
28.01.2005 23:49:11
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1