Jak powiększyć partycję fat32 usuwając partycję Ext ?

Dysk mam podzielony na 2 partycje: C i D. Początkowo partycja C miała ok. 10 GB przestrzeni, a reszta była na D. Kiedyś w końcówce obszaru partycji C utworzyłem partycję dla linuxa Ext, o przestrzeni około 2 GB, w ten sposób partycja C zmniejszyła się do około 8 GB. Czy istnieje moźliwość odzyskania przestrzeni dyskowej likwidując partycję Ext i przyłączając ją do partycji C bez konieczności jej formatowania, z zachowaniem wszystkich danych, np. przy pomocy Ranish Partition, lub za pomocą komend ? Chciałbym dodać, źe niechętnie instalowałbym jakiegoś duźego menagera partycji, poniewaź mam dość zapchany dysk twardy. Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 4

Nie wiem :P .
Sprobowalbys zamknac explorera z CTRL+ALT+DEL przed operacja scalania. Oczywiscie z odpalonym juz Paragonem.
EL NINO
Dodano
11.11.2005 22:29:19
Przy próbie scalenia dwóch partycji w jedną za pomocą "Paragon Partition Manager" na innym komputerze z Win XP nie moźna zapisać zmian i pojawia się komunikat "Operacja: Połącz partycje w jedną partycję –nie moźe zostać zakończona poniewaź wolumin C:\ jest teraz uźywany. Proszę zamknąć wszystkie pliki i spróbować ponownie. Proszę uruchomić komputer ponownie, aby wykonać operację", mimo tego, źe wszystkie pliki i programy mam pozamykane. Czy chodzi o coś pracującego w tle? Po ponownym uruchomieniu sytuacja się powtarza. Jaki tutaj trzeba zrobić myk?
enon
Dodano
11.11.2005 19:53:52
Dzięki, EL NINO... Zrobiłem myk i odzyskałem wolne miejsce. Teraz cieszę się "Paragonem". Dzięki dobrym ludziom, dzięki Tobie. Pozdro...
enon
Dodano
10.11.2005 17:37:07
Mozesz zrobic taki myk wylacznie przy pomocy zewnetrzenego softu. Moze to byc Ranish jesli oferuje taka mozliwosc (nie mialem okazji nim nic robic), moze to byc Paragon Partition Manager (tego znam), moze byc Acronis PartitonExpert, moga byc inne.

P.S. Soft mozesz zainstalowac na D, jesli tam masz kawalek miejsca.
EL NINO
Dodano
09.11.2005 22:01:15
enon
Dodano:
09.11.2005 21:26:52
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1