Jak podlaczyc dysk
Witam mam tysk ST340016A i podlaczony jest do plytky gl. jedna tasma (sam) aha tasma jest zwyczajna jakas (dolonczona z dyskiem albo z plytka glowna) i mam jeszcze jakies czerwone kabelki jakby RAID ale niewiem dokladnie. Do czego to jest. :?: Dodam ze informacje z google mi nie wystarczaja. Czy moge podlaczyc moj dysk za pomoca tych kabelkow :?:
Odpowiedzi: 10
Ukey – wygląda, źe taśmę masz wpięta odwrotnie – zmień "koncówki" – jeźeli to ten kanał.
Informacja jest taka :
moźliwy maksymalny tryb,
a poniźe bieźący – obie te wartości powinny być jednakowe – UDMA–5. Chyba, źe patrzysz nie na ten kanał IDE, a na ten od CD na przykąłd, to tam UDMA–2 jest wartością prawidłową.
Informacja jest taka :
moźliwy maksymalny tryb,
a poniźe bieźący – obie te wartości powinny być jednakowe – UDMA–5. Chyba, źe patrzysz nie na ten kanał IDE, a na ten od CD na przykąłd, to tam UDMA–2 jest wartością prawidłową.
umne nic nie pisze na temat czy mam UDMA–5 czy jakiś inny. Mogę to tylko sprawdzić przez Intel Application Accelerator, tam jest ciś na ten temat. Mam ustawioną prędkość dysku na "bez ograniczeń" czy to lepsze niź UDMA–5??
ULTRA DMA mam 2 czyli chyba zle :roll:
TZN jak rozpoznac jaki mam aktywny :?: :) Bo jesli po tym ze w jednym pisze mi wlaczone to mam 2 a w 2 pisze nic na pierwszej stronie albo ULTRA DMA 5 :(
TZN jak rozpoznac jaki mam aktywny :?: :) Bo jesli po tym ze w jednym pisze mi wlaczone to mam 2 a w 2 pisze nic na pierwszej stronie albo ULTRA DMA 5 :(
ULTRA DMA mam 2 czyli chyba zle :roll:
ileź razy moźna ?
mój komputer – sprzet – menager urządzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE ( ten na którym jest dysk ) – właściwości – bieźący tryb transferu – powinno być UDMA–5
mój komputer – sprzet – menager urządzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE ( ten na którym jest dysk ) – właściwości – bieźący tryb transferu – powinno być UDMA–5
Rebe:
Ukey:
Nom dokladnie. Ale czy moge go jakos przyspieszyc :?:
Jezeli pracuje w trybie ATA100 i jest na nim porządek to nic więcej nie zrobisz.
Ew. – o ile jest , co by na stronie seagate sprawdzić trzeba, przystosowany do pracy "głośnej" i "cichej",a fabrycznie ustawiony jest na "cichą" to zmiana tego ustawienia dać jakieś efekty – w milisekundach pewnie liczone – powinna.
Jednym slowem gra niewarta swieczki bo w grach i programch to nie odczuje tej szybkosci :?: A jak sprawdzic pracuje w tym trybie :?: Bios czy co
Rebe:
Ukey:
Jezeli pracuje w trybie ATA100 i jest na nim porządek to nic więcej nie zrobisz.
Ew. – o ile jest , co by na stronie seagate sprawdzić trzeba, przystosowany do pracy "głośnej" i "cichej",a fabrycznie ustawiony jest na "cichą" to zmiana tego ustawienia dać jakieś efekty – w milisekundach pewnie liczone – powinna.
Jednym slowem gra niewarta swieczki bo w grach i programch to nie odczuje tej szybkosci :?: A jak sprawdzic pracuje w tym trybie :?: Bios czy co
Ukey:
Te "czerwone kabelki" są od S–ATA, a Twój dysk jest zwykłym IDE ( ATA–100) i podłaczasz go do kontrolera IDE na płycie taśmą o szerokości i złączach jak ta, kórą CD–ROM masz podpięty .
Strona 1 / 1