Jak podłączyć 2 HDD + CD–RW + DVD (nagrywarka) ?
mam takie pytanie teraz mam w kompie 2 dyski jeden to Seagate 40GB a drugi to WDC 200GB mam tagźe nagrywarkę CD i chciałem jeszcze do tego podłączyć nagrywarkę DVD jak to zrobić? płyta główna to MSI KT6V
Odpowiedzi: 11
Dobrze zostawiam tak jak jest, ale podobało mi sie zmienianie ustawień :lol:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jest dobrze wiec nic wiecej nie grzeb i to ze nagrywarki sa na jednej tasmie to nawet lepiej
No to ja tak chyba mam
IDE MASTER SONY DVD–ROM DDU 1621 Górne
IDE SLAVE HL–DT–ST DVDRAM LG 4163B Środkowe
Tylko teraz muszę jeszcze sprawdzić zworki bo na LG DVDROM mam jak pamietam ustawione master a teraz wyświetla mi się Slawe na DVD napewno mam slave a mam wyswietlane Master–cos przekombinowałem
Jeszcze prosba gdzie mozna sprawdzić ( ja sprawdzałem przez Nero –system jak mam ustawione napedy ktory jest master a który Slave.Teraz zrobiłem i mam tak:LG DVDRAM 4163B–Master LG 8525B–Slave–jeszcze myslę jak zrobić aby nie były nagrywarki na jednej taśmie , nie wiem czy to przeszkadza w pracy nagrywarek jak są na jednej taśmie–poczytam jak nic nie znajdę to wtedy popytam
Pozdrawiam
IDE MASTER SONY DVD–ROM DDU 1621 Górne
IDE SLAVE HL–DT–ST DVDRAM LG 4163B Środkowe
Tylko teraz muszę jeszcze sprawdzić zworki bo na LG DVDROM mam jak pamietam ustawione master a teraz wyświetla mi się Slawe na DVD napewno mam slave a mam wyswietlane Master–cos przekombinowałem
Jeszcze prosba gdzie mozna sprawdzić ( ja sprawdzałem przez Nero –system jak mam ustawione napedy ktory jest master a który Slave.Teraz zrobiłem i mam tak:LG DVDRAM 4163B–Master LG 8525B–Slave–jeszcze myslę jak zrobić aby nie były nagrywarki na jednej taśmie , nie wiem czy to przeszkadza w pracy nagrywarek jak są na jednej taśmie–poczytam jak nic nie znajdę to wtedy popytam
Pozdrawiam
To raczej ma znaczenie jesli chodzi o predkosc przesylu ale nie znacznie. Jesli chodzi o napedy to na góre tasmy podlacz CD ze zworka Master a DVD na srodek ze zworka slave. Albo odwrotnie – na góre tasmy podlacz DVD ze zworka master a CD na srodek ze zworka slave
Dzięki MarcinX–juz nie nudze –posłucham sie jak napisałeś.Czyli mogę zostawic jak mam teraz
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zgodnie z sztuką na końcu powinien być napęd master,ale w praktyce nie ma to aź takiego znaczenia.
I obojętnie co będzie napędem głównym zwykły napęd czy nagrywarka.
Podepnij,wszystko wyjdzie w praniu.
I obojętnie co będzie napędem głównym zwykły napęd czy nagrywarka.
Podepnij,wszystko wyjdzie w praniu.
A czy Nagrywarka LG DVDRAm nie powinna być na
IDE SLAVE HL–DT–ST DVDRAM LG 4163B master koniec taśmy – zworka master–dlaczego nudzę ( nie znam angielskiego)w SONY mam tylko po angielsku ale w ksiąźce Do Nagrywarki( juź po Polsku) mam napisane Nagrywarka master jakos tak mam ustawić ( ustawienie fabryczne)chodzi mi o najlepsze ustawienie do nagrywania źeby te wszystkie ATAPI–ASPI działały bo jak miałem 2 nagrywarki LG ( moze się gryzły)to nie mogłem robić kopi starszej gry a kiedyś mogłem
Pozdrawiam
IDE SLAVE HL–DT–ST DVDRAM LG 4163B master koniec taśmy – zworka master–dlaczego nudzę ( nie znam angielskiego)w SONY mam tylko po angielsku ale w ksiąźce Do Nagrywarki( juź po Polsku) mam napisane Nagrywarka master jakos tak mam ustawić ( ustawienie fabryczne)chodzi mi o najlepsze ustawienie do nagrywania źeby te wszystkie ATAPI–ASPI działały bo jak miałem 2 nagrywarki LG ( moze się gryzły)to nie mogłem robić kopi starszej gry a kiedyś mogłem
Pozdrawiam
To bez znaczenia który jest który,byle jeden był na master drugi slave (przy jednej taśmie ofkoz).
Po restarcie system ładnie sobie wszystko wykryje i powinno być ok.
Jeźeli nic się nie dzieje błędami się nie przejmuj.
Wypalaj spokojnie nic nie rozwalisz nawet jakby coś było źle połączone :wink:
Po restarcie system ładnie sobie wszystko wykryje i powinno być ok.
Jeźeli nic się nie dzieje błędami się nie przejmuj.
Wypalaj spokojnie nic nie rozwalisz nawet jakby coś było źle połączone :wink:
Sorry ale mi sie myli , bo nie wiem który napęd powinien byc pierwszy robię rózne próby i raz mam dobrze ( w takim ustawieniu komputer widzi napędy, tylko nie wiem czy to wszystko działa –nagrywanie, nie nagrywam bo boję sie ze moźe cos rozwalę
IDE MASTER SONY DVD–ROM DDU 1621
IDE SLAVE HL–DT–ST DVDRAM LG 4163B
Czy te ustawienie jest dobre, chodzi mi o Slave Master
A jeśli nie to jak ustawić na taśmie i w zworce
Taśma ma 3 wejścia jedno mam podłączone do płyty środkowe do DVDRAM 4163B a końcowe do DVD–ROM. Moźna poprosić o trochę podpowiedzi.
Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\CdRom4.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
A później po zmianie zworki w DVDROM Do usługi Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI został pomyślnie wysłany kod sterowania uruchom.
Pozdrawiam
IDE MASTER SONY DVD–ROM DDU 1621
IDE SLAVE HL–DT–ST DVDRAM LG 4163B
Czy te ustawienie jest dobre, chodzi mi o Slave Master
A jeśli nie to jak ustawić na taśmie i w zworce
Taśma ma 3 wejścia jedno mam podłączone do płyty środkowe do DVDRAM 4163B a końcowe do DVD–ROM. Moźna poprosić o trochę podpowiedzi.
Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\CdRom4.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
A później po zmianie zworki w DVDROM Do usługi Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI został pomyślnie wysłany kod sterowania uruchom.
Pozdrawiam
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=30641&highlight=slave
Do kontrolera, na kórym jest teraz CD–RW dopinasz DVD–RW tylko zworkę w tym nowym napędzie ustawiasz na slave.
Nic więcej nie trzeba robić, a juź na pewno z mieszaniem dyskami i to niezaleźnie czy oba są ATA czy oba SATA czy mieszane.
Nic więcej nie trzeba robić, a juź na pewno z mieszaniem dyskami i to niezaleźnie czy oba są ATA czy oba SATA czy mieszane.
Strona 1 / 1