Jak podkręcić zasilacz?
mam częste resety kompa podczas grania i przeczytałem gdzieś źe moźe to być wina ze zasilacz daje za mało mocy a komp jest mocny i potrzebuje jej troche i teraz pytanie jak ten zasilacz podkręcić albo coś źeby dawał więcej mocy?
wrazie czego:
CPU: AMD Athlon XP 3200+
Grafa: GF FX 5700LE
Płyta: MSI KT6V
Ram: 768MB DDR
Zasilacz 350W
wrazie czego:
CPU: AMD Athlon XP 3200+
Grafa: GF FX 5700LE
Płyta: MSI KT6V
Ram: 768MB DDR
Zasilacz 350W
Odpowiedzi: 14
sprubuje z pastą bo radiator przez te 4,5 miesiąca działał ok a czyściłem teź wiatraczek kilka dni temu (z początku myślałem źe to przez te upały ostatnie tak temp. podskoczyła)
GokuSSJ6:
racja mam ten program... te same wertości pokazuje jest jakiś pomysł jak obniźyć temp. CPU? dodam zę czyszczenie odpada bo komp ma 5 miesięcy i jusz był czyszczony jakieś 3 tygodnie temu
Nałoźenie pasty na CPU ? Lepszy radiator, wiatrak przeczyść.
racja mam ten program... te same wertości pokazuje jest jakiś pomysł jak obniźyć temp. CPU? dodam zę czyszczenie odpada bo komp ma 5 miesięcy i jusz był czyszczony jakieś 3 tygodnie temu
Przeca MSI daje swoją aplikację CoreCenter powinna ona być zainstalowana,monitoruje wszystkie parametry,masz tam teź odczyty temperatur i napięć.
Musi być na płytce z sterami do płyty gł.
Musi być na płytce z sterami do płyty gł.
wszystko mierzone w spoczynku a co sądzicie o programie CPUCool? on mi pokazuje takie temp. temp sens– 34 C Temp sens0– 21 C i Temp1– 49 C tylko niewiem co oznaczają oznaczenia tems sens temp sens0 i temp1 (niewiem które do procek a które dyski ale podejrzewam źe procek to ten Temp1
Temperatury mierzone w spoczynku czy pod obciąźeniem ?
Jeźeli w spoczynku to trochę za wysokie.
Co do napięc trochę niskie 3,3 v ale nie powinno powodować restartów.
Jeźeli w spoczynku to trochę za wysokie.
Co do napięc trochę niskie 3,3 v ale nie powinno powodować restartów.
chodzilo raczej o te napiecia z komputer>czujnik i tam wartosci napiec
proszę bardzo :)
Temp.
Płyta: 48 C
CPU: 59 C
Dysk1: 33 C
Dysk2: 34 C
Wentylatory:
CPU: 2377 RPM
obudowa: 2576 RPM
Wartości napięć:
napięcie rdzenia CPU: 1.63V
+3.3V: 3.10 V
+5V: 5.05V
+12V: 11.70V
–12V: –12.28V
–5V: 5.30V
+5V podcxzas wstrzymanej pracy 4.85V
VBAT bateri CMOS 3.57V
Podkręcić zasilacz .....pomyślmy.
Podkręcić śrubki,podłączyć 3 fazy,ewentualnie puścić go na 24 v.
A powaźnie ,zasilacza nie podkręcisz ewentualnie moźna podregulować napięcia ale z tym lepiej udać sie do kogoś kto sie na tym zna (elektronik).
Jeźeli zasiłka badziewna nie zrobi sie z nią kompletnie nic i nawet regulacja niewiele pomoźe.
Podkręcić śrubki,podłączyć 3 fazy,ewentualnie puścić go na 24 v.
A powaźnie ,zasilacza nie podkręcisz ewentualnie moźna podregulować napięcia ale z tym lepiej udać sie do kogoś kto sie na tym zna (elektronik).
Jeźeli zasiłka badziewna nie zrobi sie z nią kompletnie nic i nawet regulacja niewiele pomoźe.
chodzilo raczej o te napiecia z komputer>czujnik i tam wartosci napiec
odczyt z Everest:
napięcie rdzenia 1.65 V
napięcie we/wy 1.6 V
typowa moc 53.7–60.4 (zaleźna od szybkości procesora)
maksymalna moc 68.3–76.8 (zaleźna od szybkości procesora)
napięcie rdzenia 1.65 V
napięcie we/wy 1.6 V
typowa moc 53.7–60.4 (zaleźna od szybkości procesora)
maksymalna moc 68.3–76.8 (zaleźna od szybkości procesora)
szczerze mówiąc to szybciej spalisz kompa niź wiecej mocy uzyskasz na zasilaczu, a wiadomo źe zasilacz musi ciągle pracować.
jestes pewny ze napiecia sa złe?proponuje sprawdzic je np. EVERESTEM, a tutaj masz ich tolerancje:
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=53434&hl=tolerancja
UPdate:
zostalem uprzedzony :D
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=53434&hl=tolerancja
UPdate:
zostalem uprzedzony :D
W domowych warunkach zapomnij. Poza tym sama moc znamionowa – 350W to źadna informacja. Istotna jest firma, która zasilacz wyprodukowąła, bo jakość tego elementu jest b. róźna.
Gdybyś podął, np. pobrane z pomocą programu Everest, napięcia to mozan by się głebiej zastanowić nad tym czy te resarty to wina tego komponentu, bo wcale tak być nie musi – poczytaj ten wątek – mój ostatni post: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=35184 , przy zachowaniu proporcji co do róznicy w sprzęcie. Zasady są te same.
Gdybyś podął, np. pobrane z pomocą programu Everest, napięcia to mozan by się głebiej zastanowić nad tym czy te resarty to wina tego komponentu, bo wcale tak być nie musi – poczytaj ten wątek – mój ostatni post: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=35184 , przy zachowaniu proporcji co do róznicy w sprzęcie. Zasady są te same.
Strona 1 / 1