Jak osiągnąć pewien efekt przy tworzeniu strony www?
Witam!
Zajmuję się amatorsko tworzeniem stron www. Widziałem kiedyś na stronie pewien efekt, którego niestety ja nie potrafię osiągnąć. Chodzi mi mianowicie o sytuację, kiedy ustawiam jakiś obrazek jako tło strony i na tym tle piszę tekst. Normalnie przy przewijaniu strony w dół przewinie się ona razem z obrazkiem. Ja chciałbym osiągnąć efekt, kiedy przewijałby się sam tekst "nad" tłem a tło pozostałoby nieruchome na stałe. Bardzo proszę o łopatologiczne instrukcje i podpowiedzi.
Z góry dziękuję
Zajmuję się amatorsko tworzeniem stron www. Widziałem kiedyś na stronie pewien efekt, którego niestety ja nie potrafię osiągnąć. Chodzi mi mianowicie o sytuację, kiedy ustawiam jakiś obrazek jako tło strony i na tym tle piszę tekst. Normalnie przy przewijaniu strony w dół przewinie się ona razem z obrazkiem. Ja chciałbym osiągnąć efekt, kiedy przewijałby się sam tekst "nad" tłem a tło pozostałoby nieruchome na stałe. Bardzo proszę o łopatologiczne instrukcje i podpowiedzi.
Z góry dziękuję
Odpowiedzi: 4
brtx bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie "coś" namieszałem. Po poprawieniu działa wszędzie ok.
Hmmm – nie wiem, cos musiales namieszac...
U mnie ten sposob dziala pod wszystkimi przegladarkami (FF, Opera, IE).
U mnie ten sposob dziala pod wszystkimi przegladarkami (FF, Opera, IE).
Tak dokładnie o to mi chodziło! Pojawia sie jednak pewien problem. Efekt ten działa tylko z IE, natomiast w Firefoxie niestety dalej tło przesuwa się z tekstem :( Czy moźna osiągnąć ten efekt równieź dla Firefoxa?
Chodzi Ci o tzw Znak Wodny
Poprostu wklej ten kod w BODY:
Poprostu wklej ten kod w BODY:
Strona 1 / 1