Jak odzyskać/usunąć hasło?

Zapomniałem nazwy użytkownika oraz hasła do mojego systemu. W jaki sposób mogę się teraz zalogować?

<>Pod moim GNU/Linuksem wystarczyłoby, żebym uzyskał dostęp do partycji / (a to akurat jest proste) i po prostu wykasował hasła z odpowiednich plików (a to też jest proste). Czy pod WinXP da się zrobić podobnie?

Odpowiedzi: 1

Skoro rzecz dotyczy  usera to zawsze możesz skorzystać z kontaw wbudowanego "Administrator" i z jego poziomu dokonać zmian.
O hasłach jest w archiuwm.
Szczegółów nie będzie, bo mam ambiwalentne odczucia - o ile moge sobie wyobrazić sklerozę dot. pwd o tyle w wypadku nazwy użytkownika to już mi jakoś cięzko. 
Rebe
Dodano
30.10.2006 08:47:03
  • TPJ 30.10.2006 11:42:01

OK, to napiszę więcej.<br /> <br /> Od wielu lat przez 24/7 pracuję pod GNU/Linuksem. Od ilu dokładnie? Tego nie pamiętam - i stąd właśnie wnoszę, że to już od &quot;wielu&quot; lat, a nie od roku czy dw&oacute;ch. Pod GNU/Linuksem radzę sobie znakomicie - system działa dokładnie tak, jak tego chcę.<br /> <br /> Niestety, czasami po prostu muszę coś zrobić pod Win. Nie lubię tego, bo pod tym systemem nic mi nie chce działać - a najbardziej mnie wkurza to, że nawet głupiego pendrive&#39;a mi nie wykrywa (bez problemu pod moimi GNU/Linuksami i pod starszym W2K; szukałem sterownik&oacute;w USB2 dla WinXP, ale niczego nie znalazłem).<br /> <br /> Akurat mam WinXP (w pracy Prof, w domu Home). Na tego XP w pracy nie logowałem się chyba już z rok (po prostu sobie jest na tej swojej 10GB partycji i tyle) i pozapominałem WSZYSTKIE hasła - admina oraz użytkownik&oacute;w (o ile jakichś użytkownik&oacute;w w og&oacute;le utworzyłem, bo już tego po prostu nie pamiętam). Pr&oacute;bowałem uruchomić system w trybie awaryjnym, ale też zapytał o hasło (swoją drogą - bardzo słusznie).<br /> <br /> Mogę się dostać do partycji WinXP spod mojego GNU/Linuksa. Pewnie nawet m&oacute;głbym tam coś zapisać. Tylko nie wiem, gdzie szukać pliku z hasłami - bo w zasadzie nic o Windowsach nie wiem. Wiem, gdzie takie pliki siedzą w dystrybucjach GNU/Linuksa (można je w zasadzie umieścić gdziekolwiek, ale zazwyczaj pakuje się je w /etc). Problem polega na tym, że to właśnie do własnego Windowsa muszę się &quot;włamać&quot;...<br /> <br /> Dlatego właśnie pytam na forum.<br /> <br /> Oczywiście m&oacute;głbym ponownie zainstalować cały system, ale nie chce mi się. Chodzi mi tylko o to, żeby uruchomić jeden program (i sprawdzić, czy zadziała). Instalacja nowego systemu potrwa kilka godzin, potem jeszcze aktualizacje, konfiguracja - prawdziwa mordęga! - a na koniec ponowne ustawianie bootloadera, żeby można było uruchomić GNU/Linuksa, bo przecież Windowsa nie obchodzi to, czy na dysku są jeszcze jakieś inne systemy operacyjne. No i to wszystko po to, żeby uruchomić jeden program... Gra niewarta świeczki.<br /> <br /> Może będzie się dało jakoś &quot;włamać&quot; do tego systemu? Jak nie - to trudno.<br /> <br /> Pod GNU/Linuksem wystarczy się dorwać do partycji / i wykasować odpowiednie dane z odpowiednich plik&oacute;w. Żaden problem, jeśli ktoś wie, jak to zrobić.<br /> <br /> <br /> Co do Twojej odpowiedzi - nie mam dostępu do konta Administratora (nawet nie wiem, czy nie zmieniłem nazwy tego konta na &quot;root&quot;, tak jak to zrobiłem w domu), bo żadnego hasła nie pamiętam (spr&oacute;buj sobie przypomnieć hasła sprzed roku...). Piszesz, że &quot;O hasłach jest w archiwum&quot;. Kurcze - w jakim archiwum? Masz na myśli jakiś logi?<br /> <br /> Jeśli te hasła są gdzieś zapisane (w postaci niezaszyfrowanej? nie wierzę...), to wystarczy mi tylko informacja o tym, w jakim pliku mam tego szukać...<br />

• Rebe 30.10.2006 12:09:21

<div>W postaci niezaszyfrowanej haseł nie ma.</div><div>Archiwum - pojęcie ogolne dotyczące forum - to co można wyłuskać przy użyciu opcji &quot;szukaj&quot;&nbsp; pojawiającej się na ekranie na każdej stronie .</div><div>Włamać&nbsp; się można i to na parę sposob&oacute;w, ale nie jestem przekonany do skutecznosci takich czynności - przynajmniej jeżlei chodzi o podstawowe rozwiązania - przy braku nazwy usera i hasła ( zmiana nazwy konta wbudowanego nie ma specjalnego znaczneia, bo o jego mozliwości, a nie nomenklaturę chodzi ). </div><div>Raz jeszcze skieruję Cię do tego &quot;szukaj&quot; - zwroty kluczowe typu &quot;zapomniałem hasła&quot; i podobne powinny dać Ci rezultaty.</div>

• TPJ 30.10.2006 15:44:59

O, widzisz - wskaz&oacute;wka dotycząca tego, czego powinienem szukać, okazała się być bardzo pomocna.<br /> <br /> Tak dla potomności: użyłem <a href="http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/" target="_blank" title="http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/">tego</a>. Bez większych problem&oacute;w zresetowałem hasło Administratora (ustawienie nowego się nie powiodło).<br /> <br />

TPJ
Dodano:
30.10.2006 08:42:12
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1