Jak odzyskać zapisane hasła w IE?

Witam, na początku dodam że szukałem odpowiedzi na ten temat i niestety bez skutku. Dostałem kompa do reinstalacji systemu (Windows XP Pro), system się uruchamiał i działał - niestety to był pirat. Właściciel miał tam zapisane hasełka w IE do poczty, n-k, itp. Zanim zrobiłem formata to wykonałem obraz dysku. Teraz moje pytanie. Czy da się odzyskać hasła z tego obrazu bez konieczności przywracania go? Jeśli tak prosiłbym o wskazówki. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 12

Niestety był tam IE 8. A już miałem nadzieję że będzie inaczej. Trudno, będę musiał spróbować odpalić ten system na wirtualnej maszynie.
pulkownik
Dodano
14.09.2009 16:41:21
IE 8 przechowuje większość haseł w rejestrze, i niestety - aby je odczytać, rzeczywiście będziesz potrzebował działającego systemu (niestety programy typu IEPassView działają na danych załadowanych do pamięci operacyjnej....). Dobra wiadomość jednak jest taka - że jeśli uda ci się odpalić tamten system choćby w trybie awaryjnym - nie powinno być większych problemów z odzyskaniem tych haseł.
Veers
Dodano
14.09.2009 16:35:59
Niestety był tam IE 8. A już miałem nadzieję że będzie inaczej. Trudno, będę musiał spróbować odpalić ten system na wirtualnej maszynie.
pulkownik
Dodano
14.09.2009 16:18:51
Jeszcze raz zapytam: JAKA WERSJA PRZEGLĄDARKI BYŁA W RZECZONYM SYSTEMIE ?
Veers
Dodano
14.09.2009 13:46:36
Dotarłem do pliku [i]index.dat[/i] i niestety nic tam nie znalazłem. Otworzyłem go programem [i]IndexDatSpy[/i] i żadnych haseł tam nie było. Następnie skopiowałem cały folder [i]Cookies[/i] na swojego kompa do nowo utworzonego konta mając nadzieję że teraz w IE mi się one pokażą - niestety dalej nic. Na tym samym koncie próbowałem wyciągnąć hasła za pomocą programów [i]Passware Kit Basic[/i] i [i]Advanced IE Password Recovery[/i] dalej bez skutku.
pulkownik
Dodano
14.09.2009 12:53:34
Wpadłem na taki pomysł, że pliki ciasteczka i te wszystkie inne rzeczy od ie spróbował bym przekopiować do nowego Windowsa.. oczywiście najpierw zrobił bym kopie zapasową :D w razie czego jakby się udało to maiłby wszystkie hasła bez kombinowania.. a jak się nie uda to zawsze jest odzyskaj hasło.. Pozdrawiam
power351
Dodano
12.09.2009 22:53:06
[b]lukasz_z[/b] Obraz to mogę otworzyć programem którym go utworzyłem [b]Veers[/b] No właśnie niestety w większości programów nie ma opcji do odczytu hasła z pliku, albo ja źle szukałem. Czytałem że hasła te są zaszyfrowane i z samego pliku niewiele da się odczytać.
pulkownik
Dodano
12.09.2009 22:34:44
  • Veers 13.09.2009 00:12:14

[quote=pulkownik] [b]Veers[/b] No właśnie .... Czytałem że hasła te są zaszyfrowane i z samego pliku niewiele da się odczytać.[/quote] No to wróć do początku - i odpowiedz na pytanie jaką wersję IE miał klient w systemie. Ten .DAT o którym napisałem też nie przechowuje wszystkich haseł. Część haseł jest przechowywana w rejestrze - tylko że jeśli nie uda ci się dotrzeć do zawartość pliku .DAT - to do rejestru nie masz nawet co zaglądać, ponieważ w rejestrze są one zawsze zaszyfrowane - i pozostanie jedynie próba uruchomienia tego co masz zapisane w obrazie. W firmie używam softu : http://www.lostpassword.com/ - przy czym uwaga - jeśli masz do czynienia z IE 8, to bez działającego systemu naprawdę niewiele da się zrobić (potrzebny jest token systemu i proces załadowany do pamięci operacyjnej).

@Pulkownik - jeśli masz Index.dat z katalogu TIF (profil_użytkownika/TEMPORARY INTERNET FILES), to praktycznie możesz zrobić wszystko .... Softu do wyciągania haseł jest od metra i ciut ciut - więc dalej nie ma co rozprawiać.
Veers
Dodano
12.09.2009 10:25:11
Rozumiem to. Zaznaczyłem tylko, żeby nie było, że nie reaguję.
XanTyp
Dodano
12.09.2009 09:08:50
Próbowałeś otworzyć plik obrazu programem do pakowania plików (np. 7-zip)?
lukasz_z
Dodano
12.09.2009 04:42:00
Ale co ja poradzę na to że koleś miał pirata zainstalowanego. Jednak żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - jest komputer stacjonarny marki DELL z preinstalowanym systemem Microsoft Windows XP Home Edition. Nie wiem dlaczego było XP Pro, ja zainstalowałem mu Home na kluczu z naklejki dzięki temu nie było problemu z aktywacją. To tak żeby rozwiać wątpliwości co do regulaminu forum. [b]XanTyp[/b] Mam nadzieję że teraz jest wszystko jasne. Z nakładaniem systemu to nie bardzo mi się to uśmiecha. Musiałbym zrobić obraz bieżącego systemu, przywrócić stary system, odczytać hasła i jeszcze raz przywrócić nowy system. Może się uda jakoś odzyskać hasła. Teraz próbuje przywrócić system na wirtualnej maszynie, ale na razie bez skutku.
pulkownik
Dodano
12.09.2009 03:57:45
Pułkowniku... z całym szacunkiem do stopnia i liczby postów, ale wiesz, co mówi regulamin o piratach, prawda? Jakkolwiek, obraz dysku możesz odpalić, nakładając go na ten sam system zainstalowany na wirtualnej maszynie. Ja bym tak spróbował.
XanTyp
Dodano
12.09.2009 03:17:07
pulkownik
Dodano:
12.09.2009 03:03:12
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1