Jak odłączyć napęd cd?
Witam!
Żeby nie zanudzać od razu powiem o co mi chodzi, a więc: kto wie w jaki sposób mogę odłączyć napęd cd/dvd, nie chodzi mi o odłączenie w biosie czy wyciągnięcie zasilania i taśmy, jestem ciekawa czy jest taki program za pomocą którego mogę odłączyć takowy właśnie napęd na tyle skutecznie źeby moja winda go nie widziała tak jakbym go wogóle nie miała...ufff zagmatfana sprawa ;P
Chyba mnie zrozumieliście?? :D – przynajmniej mam taką nadzieję ;)
Tak więc czekam na odpowiedz
pozdrawiam
Żeby nie zanudzać od razu powiem o co mi chodzi, a więc: kto wie w jaki sposób mogę odłączyć napęd cd/dvd, nie chodzi mi o odłączenie w biosie czy wyciągnięcie zasilania i taśmy, jestem ciekawa czy jest taki program za pomocą którego mogę odłączyć takowy właśnie napęd na tyle skutecznie źeby moja winda go nie widziała tak jakbym go wogóle nie miała...ufff zagmatfana sprawa ;P
Chyba mnie zrozumieliście?? :D – przynajmniej mam taką nadzieję ;)
Tak więc czekam na odpowiedz
pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
!open offtopic!
Uwaźam, źe to nie jest odpowiednie forum źeby dyskutować nad moją moralnością... sama się nad sobą zastanowie...ale juź nie dziś ;P teraz mam sesje przed oczami, więc zastanowie się nad sobą kiedy indziej ;))
!end offtopic!
a wracając do tematu juź po sprawie – jakoś sobie poradziłam:)
Temat (tak sama z siebie) uwaźam za skończony
pozdr
Uwaźam, źe to nie jest odpowiednie forum źeby dyskutować nad moją moralnością... sama się nad sobą zastanowie...ale juź nie dziś ;P teraz mam sesje przed oczami, więc zastanowie się nad sobą kiedy indziej ;))
!end offtopic!
a wracając do tematu juź po sprawie – jakoś sobie poradziłam:)
Temat (tak sama z siebie) uwaźam za skończony
pozdr
Po prostu usuń to co wpisałaś.
Żal mi Twojego Taty – mam nadzieję, źe zdąźy Cię jeszcze wychować... A to, źe nie jest to kaliber oszustwa, które jest ścigane przez odpowiednie słuźby nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu oszukałaś swojego Tatę i nic tego faktu nie zmienia. Pozostaje mieć tylko nadzieję, źe więcej tego nie zrobisz.
Pzdr.
Żal mi Twojego Taty – mam nadzieję, źe zdąźy Cię jeszcze wychować... A to, źe nie jest to kaliber oszustwa, które jest ścigane przez odpowiednie słuźby nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu oszukałaś swojego Tatę i nic tego faktu nie zmienia. Pozostaje mieć tylko nadzieję, źe więcej tego nie zrobisz.
Pzdr.
kierofca:
A tak w ogóle to nie podoba mi się, źe oszukujesz swojego Tatę. :twisted: Pomyśl nad tym.
Ja bym tego nie nazwała "oszustwem" tylko...powiedzmy szybką pomocą w podjęciu decyzji nabycia nowego cd–rom'u. Nie robie tego od tak sobie bo mam takie "widzi mi się" – mam powody... z resztą czemu się tłumaczę?? buahahahahahaa jestem bee bee Paula. zaraz pójde się wychłostać ;)
no w sumie to bym to zrobiła ale nie zaglądałam do tego klucza zanim dodałam nowy wpis i nie wiem co tam było :]Wykonaj operacje odwrotne do tych, które zrobiłaś.
tak więc Koledzy, którzy mi pomogli 'namieszać' teraz mi pomogą to przywrócić do poprzedniego stanu :P buahahahahahaa
pozdrawiam :]
Wykonaj operacje odwrotne do tych, które zrobiłaś.
A tak w ogóle to nie podoba mi się, źe oszukujesz swojego Tatę. :twisted: Pomyśl nad tym.
A i Koledzy, którzy w tym pomogli powinni chyba trochę zastanowić się nad swoim postępowaniem.
Pozdrawiam
kierofca
A i Koledzy, którzy w tym pomogli powinni chyba trochę zastanowić się nad swoim postępowaniem.
Pozdrawiam
kierofca
No dobra pomysł się udał. Nie do końca było tak jak sobie wyobraźałam ale działa ;) Tak więc wybrałam sposób z wpisem do rejestru (tu dzięksy dla MetaVirus'a), teraz po udanej akcji pt "przechytrzyć mego tate" (która zakończona została pełnym sukcesem:)) musze jeszcze przeciułać do poniedziałku z tym cd–rom'em. Tak więc teraz moje pytanie brzmi (buahahahahahha): jak spowrotem włączyć cd? czasem zaskakuje samą siebie ale nie w tym przypadku i nie zrobiłam kopii rejestru ;P
Na tym kompie z którego włśnie pisze (tu mam Me, a ten drugi komp ma XP) nie mam tych dwóch wpisów więc czy wystarczy usunąć te dwa wpisy źeby spowrotem działał napęd?:D
pozdrawiam
Luna:)
Na tym kompie z którego włśnie pisze (tu mam Me, a ten drugi komp ma XP) nie mam tych dwóch wpisów więc czy wystarczy usunąć te dwa wpisy źeby spowrotem działał napęd?:D
pozdrawiam
Luna:)
lukasmaster:
jest jeszcze jeden sposob, naped mozna wylaczyc w biosie niby w kompie bedzie ale system go nie bedzie widzial 8)
to teź juź było omawiane
jest jeszcze jeden sposob, naped mozna wylaczyc w biosie niby w kompie bedzie ale system go nie bedzie widzial 8)
Mój (nowy) komp to jeden wielki składak. Nigdy ale to nigdy bym się nie skusiła kupić to co oferują u mnie w mieście...(za 1300zł mam full wypas kompa a tak to miała bym jakiegoś źęcha* o połowe gorszego niź mam) co do gwarancji to wygasła pare lat temu (napęd jest stary bo nie widziałam sensu kupowania nowego–ale teraz zmieniłam zdanie;)) Ten sposób z ukryciem musi być na tyle skuteczny źeby się powiódł, bo mojego tate nie tak łatwo oszukać (łatwo się nie poddaje jeźeli chodzi o naprawe kompa własnymi siłami ;))
* sory ale nie pamiętam jakie ma być: ź czy rz :D
* sory ale nie pamiętam jakie ma być: ź czy rz :D
Luna nie wiem czy wzięłaś to pod uwage ale jak wcześniej napisałas nabyłaś tego kompa kilka dni temu. To nawet jak uda Ci sie ukryć/wyłączyć ten napęd to nie sądzisz źe tata weźmie go do serwisu na gwarancje?? A tam to juź takie numery raczej nie przejdą.
Luna:
...chociaź MetaVirus był blisko. chcę wyłączyć napęd źeby w ten sposób zmusić/nakłonić mego tatę źeby zainwestował w nowy sprzęt (tzn napęd)
Luna:
... jak wszystko dobrze pojdzie to juź niedługo będe miała nową nagrywarke
O ile Twój tata nie siedzi na tym forum. No i nie ma nicku "MetaVirus" :wink:
Lub pokaźe sie za chwilkę nowy post "Windows nie widzi mi CD–ROMU" hehehe
Pozdrowienia dla wszystkich. :D
Co do gier to właśnie (powiedzmy tak) nabywam nową gierke z...(ja sama nie powinnam tego wiedzieć), i juź obcykałam sprawe, źe źeby w nią grać trzeba wyłańczań cd... hmm dzięki za info. to teź się przyda :)) ale wiecie jak by co to ja nic nie mówiłam o jakiejś grze ;P
dobra jak wszystko dobrze pojdzie to juź niedługo będe miała nową nagrywarke :))
dobra jak wszystko dobrze pojdzie to juź niedługo będe miała nową nagrywarke :))
Luna wyzej podalem Ci sposob,jednym kliknieciem ukrywasz naped i jednym spowrotem przywracasz go do zycia,programu sie nie instaluje,jest to jeden plik,odpalasz i dzialasz :lol:
Niee noo ale sie uśmiałam :) nikt nie zgadł :) chociaź MetaVirus był blisko. chcę wyłączyć napęd źeby w ten sposób zmusić/nakłonić mego tatę źeby zainwestował w nowy sprzęt (tzn napęd);P hehehe...
MetaVirus dzięki za info jutro sprawdze czy działa bo juź dziś nie dam rady przepinać się między kompami... :) jutro sprawdze i dam odpowiedz czy działa
MetaVirus dzięki za info jutro sprawdze czy działa bo juź dziś nie dam rady przepinać się między kompami... :) jutro sprawdze i dam odpowiedz czy działa
MetaVirus:
mi się wydaje źe Luna chce nie u siebie wyłączyć napęd, tylko u kogoś na kompie.. takiego joke'a chce zrobić :)
jezeli tak myslisz MetaVirus :wink: to ukruce Lunie poszukiwania i meki, poszukaj sobie programu Starforce Nightmare i masz po problemie, naped nie bedzie widziany przez system,przez programy do nagrywania, a wszystko jednym, dwoma kliknieciami :wink:
mi się wydaje źe Luna chce nie u siebie wyłączyć napęd, tylko u kogoś na kompie.. takiego joke'a chce zrobić :)
A moze masz jakas gre (obraz CD/DVD) zabezpieczona StarForcem i probojesz przed nim ukryc prawdziwe napedy, co by nie plul sie o virtuala ? :wink:
wydaje mi się źe wyłączenie w menedźerze urządzeń napędu rozwiązuje problem – Ikonka napędu znika z okna mój komputer i napęd po prostu nie funkcjonuje, ale...
moźna teź tak:
start –> uruchom –> NOTEPAD –> OK
wklejasz to:
i zapisujesz np. na pulpicie pod nazwą reg.reg (rozszerzeniu musi być reg). Potem klkasz dwukrotnie na utworzonym pliku i potwierdzasz zmiane w rejestrze. Po restarcie będzie działać jak trzeba.
Jeźeli litera dysku to nie H, ale G to zamiast 00000080 wpisujemy 00000040.
moźna teź tak:
start –> uruchom –> NOTEPAD –> OK
wklejasz to:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoDrives"=dword:00000080
"NoViewOnDrive"=dword:00000080
i zapisujesz np. na pulpicie pod nazwą reg.reg (rozszerzeniu musi być reg). Potem klkasz dwukrotnie na utworzonym pliku i potwierdzasz zmiane w rejestrze. Po restarcie będzie działać jak trzeba.
Jeźeli litera dysku to nie H, ale G to zamiast 00000080 wpisujemy 00000040.
dziwne mam zachcianki buahahhahahaha ;)
Szczeźe mówiąc wolała bym w windzie to wyłańczać poniewaź robiła bym jeden klik (ewentualnie dwa kliki) i było by po sprawie. co do biosu to ja powiem tak: w sobote nabyłam nowego kompa i nie za bardzo wiem co gdzie jest w tym (w sumie nowym dla mnie) biosie :) z tego co się tam rozejźałam to nie widziałam tam opcji disable do napędu (dziwne wogóle nie widziałam opcji źeby wyłączyć jakikolwiek dysk – no chyba źe juź ślepne...ale nie o tym mowa :))
A źebym ja jeszcze pamiętała jaka to literka..chyba będzie H:
Szczeźe mówiąc wolała bym w windzie to wyłańczać poniewaź robiła bym jeden klik (ewentualnie dwa kliki) i było by po sprawie. co do biosu to ja powiem tak: w sobote nabyłam nowego kompa i nie za bardzo wiem co gdzie jest w tym (w sumie nowym dla mnie) biosie :) z tego co się tam rozejźałam to nie widziałam tam opcji disable do napędu (dziwne wogóle nie widziałam opcji źeby wyłączyć jakikolwiek dysk – no chyba źe juź ślepne...ale nie o tym mowa :))
A źebym ja jeszcze pamiętała jaka to literka..chyba będzie H:
napisz jeszcze jaką literke ma napęd który chcesz wyłączyć??
Ale dlaczego nie moze byc wyłączany w BIOSie?
Czy ten naped ma byc na stale wyłączony w windowsie czy czasem ma dzialac??
No troche dziwne masz pomysły. hehehhe
Czy ten naped ma byc na stale wyłączony w windowsie czy czasem ma dzialac??
No troche dziwne masz pomysły. hehehhe