jak na skanerze wywolac zdjecia z kliszy???

mam skaner z przystawka do slajdów i wsadzilam tam klisze negatyw od aparatu licze na to ze wyjda mi kolorowe zdiecia...ja mam zrobic zeby to dzialalo

narazie jak skanuje to wychodzi mi obraz tej kliszy takim samym koloze jak klisza a ja chce zeby bylo zdjiecie normalne ...czy jest jakis program ktory odsluguje coz takiego

moj skaner to mustek 2448ta pro....

Odpowiedzi: 2

basiakrol:
narazie jak skanuje to wychodzi mi obraz tej kliszy takim samym koloze jak klisza

jak juz zeskanujesz zdjęcie z kliszy to musisz w programie którym skanowałaś znaleźć opcję odwórcenia kolorów (z angielska invert).
btw. oprogramowanie skanera powinno mieć opcję skanowania negatywów (trzeba tą opcję włączyć/zaznaczyć) i moźliwe źe odrazu skaner moźe odwrócić kolory. Mój stary skaner mimo źe bez przystawki to takowe opcje posiada. Zobacz screena, po zaznaczeniu takich opcji zeskanuje i bedzie gotowe zdjęcie. Poszukaj takowych opcji u siebie.
SLAY3R
Dodano
26.11.2004 11:37:57
Ja mam skaner Plustek PT12 i takze posiada przystawke do slajdow. No i takze sobie z tym testowalem. Wyniki sa srednie. Porownujac zeskanowany slajd i juz odrobione zdjecie jest spora roznica. Oczywiscie zdjecie jest lepszej jakosci.
No ale zawsze sa programy graficzne :) Po zastosowaniu kilku filtrow slajd wyglada calkiem dobrze.

A wiec proponuje Ci abys sprobowal jakiegos programu graficznego, np. Photoshop, Paint Shop Pro, Gimp, PHOTO–PAINT... jest ich duzo
bmalz
Dodano
26.11.2004 08:08:01
basiakrol
Dodano:
26.11.2004 02:24:30
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1