Jak Można Przejąć Windowsa XP??
Mam Pytanie: kolega mieszkający obok potzrebował pieniędzy, pożyczyłem mu, a on pod zastaw dał mi oryginalnego Widowsa XP Home. Pieniędzy nie oddał, a ja chciałbym tego windowsa przejąć juz na własność, zaisntalować go na swoim kompie i korzystać bez problemu. Czy jest taka możliwość, a jeśli tak to co musze zrobić?? Prosze bardzo o jakąś odpowiedź. Wspomnę tylko ze on ma tego windowsa zainstalowanego na swoim kompie. Pozdro.
Odpowiedzi: 5
Dzieki wszystkim za informacje, a kolega mnie nie wykiwał, bo skoro nie moge przejąć windowsa, to pieniądze odbiore w inny sposób (myślałem że moze bede miał legala na kompie). Pozdro.
[quote=daniels_85] kolega mieszkający obok potzrebował pieniędzy, pożyczyłem mu, a on pod zastaw dał mi oryginalnego Widowsa XP Home. [/quote]
Nic nie przejmiesz .Ta płytka ma wartość ...płytki za 1,20 .Kolega mógł zresztą wystąpić o nową płytkę do MS i ja otrzymać. To jest tak jakby dał Ci w niby zastaw kluczyki do samochodu. Możesz ten samochód otworzyć, możesz nawet pojechać, tyle tylko ,że nie daleko , ale żadnych praw do niego nie masz.
Mówiąc delikatnie, kolega Cię wykiwał.
Razem z komputerem ( płytą główną ) na którym był zainstalowany.
Sam krążek możesz ew. na breleoczek przerobić - zawsze to jakiś pożytek.
Oczywiście sytuacja jest inna jeżlei ten system jest w wersji BOX , ale... to w żaden sposób nie wynika z Twego postu.
No dobra, ale czy na prawdę nie ma żadnej opcji?? Przecież istenieje chyba takie cos jak odprzedaż Windowsa. wiem że to nie to samo, ale mozę jakies rozwiązanie legalne istnieje???
Nie można zainstalować z jednego CD na 2 kompy legalnie. Ty będziesz miał pirata (warte 50zł) . A on jak będzie kiedyś miał problemy też straci legalność(namierzą go).
Strona 1 / 1
[quote=daniels_85]Dzieki wszystkim za informacje, a kolega mnie nie wykiwał, bo skoro nie moge przejąć windowsa, to pieniądze odbiore w inny sposób (myślałem że moze bede miał legala na kompie). Pozdro.[/quote] No własnie wykiwał Cię bo: Dał Ci sam krążek, a do zalegalizowania systemu potrzeba jeszcze COA i dowód zakupu. Skoro masz sam krążek to.. nie masz nic. Tak jak pisał Seeker - mógł dostać CD od MS, albo ściągnąć ISO z Emula i używać jako kopie zapaową.
[quote=gusioo](...) mógł dostać CD od MS, albo ściągnąć ISO z Emula i używać jako kopie zapaową.[/quote] A tu się nieco pospieszyłeś bracie. Kopia zapasowa zassana z sieci, czy wykonana własnoręcznie z oryginału - jest kopią zapasową tylko w sytuacji, kiedy posiadasz oryginał :^o Ale fakt jest faktem: mając samą płytkę, nawet najoryginalnieszą z możliwych - w wersji systemu OEM - możesz ją sobie powiesić pod szybką w samochodzie. Raz zainstalowany taki system i aktywowany zostaje przypisany do danej płyty głównej, której numer idzie do Microsoftu razem z danymi rejestrowanymi (oraz przez) użytkownika. I tego żaden cud nie odmieni.