Jak Można Przejąć Windowsa XP??

Mam Pytanie: kolega mieszkający obok potzrebował pieniędzy, pożyczyłem mu, a on pod zastaw dał mi oryginalnego Widowsa XP Home. Pieniędzy nie oddał, a ja chciałbym tego windowsa przejąć juz na własność, zaisntalować go na swoim kompie i korzystać bez problemu. Czy jest taka możliwość, a jeśli tak to co musze zrobić?? Prosze bardzo o jakąś odpowiedź. Wspomnę tylko ze on ma tego windowsa zainstalowanego na swoim kompie. Pozdro.

Odpowiedzi: 5

Dzieki wszystkim za informacje, a kolega mnie nie wykiwał, bo skoro nie moge przejąć windowsa, to pieniądze odbiore w inny sposób (myślałem że moze bede miał legala na kompie). Pozdro.
daniels_85
Dodano
25.09.2007 16:06:41
  • gusioo 25.09.2007 22:45:21

[quote=daniels_85]Dzieki wszystkim za informacje, a kolega mnie nie wykiwał, bo skoro nie moge przejąć windowsa, to pieniądze odbiore w inny sposób (myślałem że moze bede miał legala na kompie). Pozdro.[/quote] No własnie wykiwał Cię bo: Dał Ci sam krążek, a do zalegalizowania systemu potrzeba jeszcze COA i dowód zakupu. Skoro masz sam krążek to.. nie masz nic. Tak jak pisał Seeker - mógł dostać CD od MS, albo ściągnąć ISO z Emula i używać jako kopie zapaową.

• XanTyp 03.10.2007 12:09:31

[quote=gusioo](...) mógł dostać CD od MS, albo ściągnąć ISO z Emula i używać jako kopie zapaową.[/quote] A tu się nieco pospieszyłeś bracie. Kopia zapasowa zassana z sieci, czy wykonana własnoręcznie z oryginału - jest kopią zapasową tylko w sytuacji, kiedy posiadasz oryginał :^o Ale fakt jest faktem: mając samą płytkę, nawet najoryginalnieszą z możliwych - w wersji systemu OEM - możesz ją sobie powiesić pod szybką w samochodzie. Raz zainstalowany taki system i aktywowany zostaje przypisany do danej płyty głównej, której numer idzie do Microsoftu razem z danymi rejestrowanymi (oraz przez) użytkownika. I tego żaden cud nie odmieni.

[quote=daniels_85] kolega mieszkający obok potzrebował pieniędzy, pożyczyłem mu, a on pod zastaw dał mi oryginalnego Widowsa XP Home. [/quote] Nic nie przejmiesz .Ta płytka ma wartość ...płytki za 1,20 .Kolega mógł zresztą wystąpić o nową płytkę do MS i ja otrzymać. To jest tak jakby dał Ci w niby zastaw kluczyki do samochodu. Możesz ten samochód otworzyć, możesz nawet pojechać, tyle tylko ,że nie daleko , ale żadnych praw do niego nie masz. Mówiąc delikatnie, kolega Cię wykiwał.
Seeker
Dodano
23.09.2007 02:33:41
Razem z komputerem ( płytą główną ) na którym był zainstalowany. Sam krążek możesz ew. na breleoczek przerobić - zawsze to jakiś pożytek. Oczywiście sytuacja jest inna jeżlei ten system jest w wersji BOX , ale... to w żaden sposób nie wynika z Twego postu.
Rebe
Dodano
22.09.2007 17:02:15
No dobra, ale czy na prawdę nie ma żadnej opcji?? Przecież istenieje chyba takie cos jak odprzedaż Windowsa. wiem że to nie to samo, ale mozę jakies rozwiązanie legalne istnieje???
daniels_85
Dodano
22.09.2007 16:20:51
Nie można zainstalować z jednego CD na 2 kompy legalnie. Ty będziesz miał pirata (warte 50zł) . A on jak będzie kiedyś miał problemy też straci legalność(namierzą go).
Sfinks
Dodano
22.09.2007 15:58:38
daniels_85
Dodano:
22.09.2007 14:55:57
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1