Jak dopasować rozmiar stron www, po zwiększeniu rozdzielczości ekranu?

Witam po raz pierwszy na tym forum! Wstyd się przyznać, ale po zwiększeniu rozdzielczości ekranu 19'' (standardowego - nie panoramy) z 1024 na 768 do 1280 na 1024, nie umiem znaleźć w żadnej konfiguracji, jak spowodować, żeby strony internetowe otwierały mi się tak jak dotychczas - na całej szerokości ekranu. Teraz, za każdym razem muszę je powiększać ręcznie (np. przez Ctrl+). To pewnie jakiś banalnie prosty sposób, ale ja chwilowo zgłupiałem... Może trzeba np. zmienić ustawienia karty graficznej? Ktoś mógłby podpowiedzieć? Używam FF 3, XP HE.

Odpowiedzi: 1

Możesz spróbować poprzez ustawienia przeglądarki. Ja tak sobie nieco "powiększyłem" strony, zwiększając rozmiar czcionek. Jednak jest w tym haczyk: przesadne zwiększanie skończy się na tym, że słowa przestaną się mieścić i zaczną na siebie na chodzić. Ten sam problem dotyczy wklepywania haseł. Nie będziesz widział, ile liter wklepałeś, jeśli hasło będzie dłuższe od szerokości okienka. Z drugiej strony - to kwestia przyzwyczajenia: ja np. mam panoramę 22" i na ogół większość stron wyświetla mi się centralnie, w swoich wielkościach z szerokimi pasami tła po bokach. I w niczym mi to nie przeszkadza.
XanTyp
Dodano
18.07.2008 13:02:27
  • roromi 18.07.2008 13:34:38

[quote=XanTyp]Możesz spróbować poprzez ustawienia przeglądarki. Ja tak sobie nieco "powiększyłem" strony, zwiększając rozmiar czcionek. Jednak jest w tym haczyk: przesadne zwiększanie skończy się na tym, że słowa przestaną się mieścić i zaczną na siebie na chodzić. Ten sam problem dotyczy wklepywania haseł. Nie będziesz widział, ile liter wklepałeś, jeśli hasło będzie dłuższe od szerokości okienka. Z drugiej strony - to kwestia przyzwyczajenia: ja np. mam panoramę 22" i na ogół większość stron wyświetla mi się centralnie, w swoich wielkościach z szerokimi pasami tła po bokach. I w niczym mi to nie przeszkadza.[/quote] Na zwiększenie rozmiaru czcionek wpadłem sam, ale - tak jak napisałeś - to tylko powoduje powiększenie strony w cudzysłowie, w dodatku pojawiają się dodatkowe problemy. Oprócz tych, o których wspomniałeś, np. zmiana całego układu graficznego. Zastanawiam się tylko, jak to możliwe, żeby nie było możliwości takiego skonfigurowania ustawień przeglądarki, żeby jednorazowo wprowadzić i zapamiętać funkcję powiększenia (np: Ctrl++) dla wszystkich otwieranych stron w przyszłości?!

roromi
Dodano:
18.07.2008 02:39:44
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1