Jak długo moźe pracować komputer bez wyłączania

Pytanie trochę głupie, ale ciekaw jestem opinii forumowiczów (moźe teź własnych doświadczeń – rekordów w tej "dziedzinie"). Słyszałem, źe są tacy co np. ściągając jakiś film, potrafią pozostawić pracujący komputer nawet na kilka dni. Ciekaw jestem – jak długo maszyna moźe wytrzymać takie maratony i czy w ogóle mają one istotny wpływ na źywotność podzespołów komputera.

Odpowiedzi: 20

Mrówek:
skfarkozasysacz:
W pracy mam laptopa który nie był wyłączany od końca sierpnia i nie ma znim problemów.
Sys to win 3.11 z Calmirą :)

W ogóle starsze kompy są stabilniejsze :)
Zwłaszcza, źe ten komp ma nakładkę na system operacyjny DOS, czyli Windows 3.11 ;–)

Dokładnie :)
Ta nakładka doskonale się sprawuje. Wiesz jaka to radocha "pracować" na takim sprzęcie ? Proc miaźdźy prędkością (75MHz) i 8MB RAMu :F Słuźy wpradzie jako maszyna do pisania z notatnikiem, ale w pasjansa czy inne szachy teź całkiem fajnie moźna czesać. Word 6.0 i Ami–PRO dopełnia moje wymagania w zupełności :>
Dodam jeszcze jedną ciekawostkę: "system" stawiany był w 1991 roku :D i działa do dziś (tzn na pewno do wczoraj wieczorem )
skfarkozasysacz
Dodano
25.02.2005 09:29:11
skfarkozasysacz:
W pracy mam laptopa który nie był wyłączany od końca sierpnia i nie ma znim problemów.

W ogóle starsze kompy są stabilniejsze :)
Zwłaszcza, źe ten komp ma nakładkę na system operacyjny DOS, czyli Windows 3.11 ;–)
Mrówek
Dodano
25.02.2005 06:44:11
skfarkozasysacz
Dodano
24.02.2005 23:33:32
Szuja27:
Greeny:
...Słyszałem, źe są tacy co np. ściągając jakiś film, potrafią pozostawić pracujący komputer nawet na kilka dni.

Sa. Za dobrych czasow :) moj komp (jadac bez przerwy na emule) pracowal 38 dni non stop. Wylaczylem go jak rachunek za prad zobaczylem. :mrgreen:
Greeny:
Ciekaw jestem – jak długo maszyna moźe wytrzymać takie maratony i czy w ogóle mają one istotny wpływ na źywotność podzespołów komputera.

Kazde uzytkowanie ma wplyw na zywotnosc. A jednak raczej stala praca jest "zdrowsza" dla komputera niz ciagle wlaczanie i wylaczanie. :)

prądu zźera chyba najwięcej monitor o ile sie nie myle. ja podczas ściągania wylączam go.[moze to jest glupota ale tak slyszalem]
klonpiotr
Dodano
24.02.2005 20:36:01
Szuja27:
Greeny:
...Słyszałem, źe są tacy co np. ściągając jakiś film, potrafią pozostawić pracujący komputer nawet na kilka dni.

Sa. Za dobrych czasow :) moj komp (jadac bez przerwy na emule) pracowal 38 dni non stop. Wylaczylem go jak rachunek za prad zobaczylem. :mrgreen:
Greeny:
Ciekaw jestem – jak długo maszyna moźe wytrzymać takie maratony i czy w ogóle mają one istotny wpływ na źywotność podzespołów komputera.

Kazde uzytkowanie ma wplyw na zywotnosc. A jednak raczej stala praca jest "zdrowsza" dla komputera niz ciagle wlaczanie i wylaczanie. :)

tak...prawda...ja swoj wlaczam rano..no chyba ze ide do szkoly...a potem do konca..uzytkowania..pracuje...nie robie tak..ze np...gdy gdzies wychodze wylaczam a potem wlaczam...mam juz drugi komp i jakos chodzi... :wink:
serdel
Dodano
23.02.2005 23:29:27
1. az sie spali PC
2. az babci spali sie dynamo :)
3. az babcia wykorkuje :D
4. az powietrze uleci z opony :lol:
5. az komornik przyjdzie i PC zabierze za nie uregulowanie rachunku za prad :)
6. az złomiarze odetna kable zasilajace :lol:
7. ....
inforobert
Dodano
10.02.2005 00:00:13
brtx – e.....tam – topic wziął na przeczyszczenie i tyle.
Rebe
Dodano
03.02.2005 10:24:08
Hej hej hej...

Wam sie czasem topiki albo fora nie pomyliły?
Zrobił sie pskudny OT...
Rozumiem ze temat wyczerpany i mozna zamykac?
brtx
Dodano
03.02.2005 10:12:17
Mój komp najdłuzej wytrzymał bez restarta 2 miesiące i działał dobrze wyłączyć go musiałem bo szedłem do kolego z dyskiem ale jak wziołem dysk do reki to troche był gorący :D
Młody
Dodano
02.02.2005 01:48:07
Na Windowsie niestety bez restartów się nie da długo – taki urok systemu.
Co znaczy długo ? No np. rok.
Do długotrwałej pracy lepiej nadają się systemy czasu rzeczywistego np.QNX
Seeker
Dodano
01.02.2005 20:17:40
Mrówek:
bimber:
Witam
Wierzcie lub nie ale od lipca 2004 jak tylko stałem się posiadaczem "neo" komputer niebył włączony tylko przez dwa tygodnie sierpnia jak byłem na wczasach.
pozdro.

To teraz uwierz, źe mój komputer jest włączony od miesiąca. Tylko czasami restartuję kompa...

Chyba zle zrozumiałeś mój post, komputer od lipca do chwili obecnej odpoczywał dwa tygodnie(teraz jaśniej?)
bimber
Dodano
01.02.2005 18:33:44
Szuja27:
Greeny:

Greeny:

Co innego jezeli prąd ma się wliczony w abonament za mieszkanie :wink:
darek_dade
Dodano
01.02.2005 18:30:20
Pytanie: Jak długo moźe pracować komputer bez wyłączania

Odpowiedź: aź się nie spali :)
MetaVirus
Dodano
01.02.2005 18:28:04
Szuja27:
Greeny:

Oj tak.Rachunek jest fajowy i potrafi zniechecic.
theboss78
Dodano
01.02.2005 17:17:38
aź sie nie zatnie :wink:
terminator
Dodano
01.02.2005 17:01:50
Jak jeszcze moja maszynka byla nowa, tzn jakies 4 lata temu i zaczolem sobie sciagac muzyke, filmy itd. (wtedy jeszcze przez Grokstera) to komp chodzil non stop bez zadnego wylaczania...no co, mialem przerywac sciaganie jakiegos pliku z tego powodu ze komputer moze sie sprzeciwic :?
TicTac
Dodano
01.02.2005 16:24:23
bimber:
Witam
Wierzcie lub nie ale od lipca 2004 jak tylko stałem się posiadaczem "neo" komputer niebył włączony tylko przez dwa tygodnie sierpnia jak byłem na wczasach.
pozdro.

To teraz uwierz, źe mój komputer jest włączony od miesiąca. Tylko czasami restartuję kompa...
Mrówek
Dodano
01.02.2005 13:21:24
Witam
pozdro.
bimber
Dodano
01.02.2005 12:48:40
Greeny:

Greeny:

Szuja27
Dodano
01.02.2005 02:24:23
Maszyna wytrzyma. Sęk w tym, źe moźesz być wkurzony po kilku dniach, jak dysk twardy będzie ci mielił jak maszynka do mięsa przy wykonywaniu jakiś mocniejszych operacji :D
Mrówek
Dodano
01.02.2005 02:23:28
Greeny
Dodano:
01.02.2005 01:52:20
Komentarzy:
20
Strona 2 / 2