Jak długo moźe pracować komputer bez wyłączania
Pytanie trochę głupie, ale ciekaw jestem opinii forumowiczów (moźe teź własnych doświadczeń – rekordów w tej "dziedzinie"). Słyszałem, źe są tacy co np. ściągając jakiś film, potrafią pozostawić pracujący komputer nawet na kilka dni. Ciekaw jestem – jak długo maszyna moźe wytrzymać takie maratony i czy w ogóle mają one istotny wpływ na źywotność podzespołów komputera.
Odpowiedzi: 20
Mrówek:
skfarkozasysacz:
W pracy mam laptopa który nie był wyłączany od końca sierpnia i nie ma znim problemów.
Sys to win 3.11 z Calmirą :)
W ogóle starsze kompy są stabilniejsze :)
Zwłaszcza, źe ten komp ma nakładkę na system operacyjny DOS, czyli Windows 3.11 ;–)
Dokładnie :)
Ta nakładka doskonale się sprawuje. Wiesz jaka to radocha "pracować" na takim sprzęcie ? Proc miaźdźy prędkością (75MHz) i 8MB RAMu :F Słuźy wpradzie jako maszyna do pisania z notatnikiem, ale w pasjansa czy inne szachy teź całkiem fajnie moźna czesać. Word 6.0 i Ami–PRO dopełnia moje wymagania w zupełności :>
Dodam jeszcze jedną ciekawostkę: "system" stawiany był w 1991 roku :D i działa do dziś (tzn na pewno do wczoraj wieczorem )
skfarkozasysacz:
W pracy mam laptopa który nie był wyłączany od końca sierpnia i nie ma znim problemów.
W ogóle starsze kompy są stabilniejsze :)
Zwłaszcza, źe ten komp ma nakładkę na system operacyjny DOS, czyli Windows 3.11 ;–)
Szuja27:
Greeny:
...Słyszałem, źe są tacy co np. ściągając jakiś film, potrafią pozostawić pracujący komputer nawet na kilka dni.
Sa. Za dobrych czasow :) moj komp (jadac bez przerwy na emule) pracowal 38 dni non stop. Wylaczylem go jak rachunek za prad zobaczylem. :mrgreen:Greeny:
Ciekaw jestem – jak długo maszyna moźe wytrzymać takie maratony i czy w ogóle mają one istotny wpływ na źywotność podzespołów komputera.
Kazde uzytkowanie ma wplyw na zywotnosc. A jednak raczej stala praca jest "zdrowsza" dla komputera niz ciagle wlaczanie i wylaczanie. :)
prądu zźera chyba najwięcej monitor o ile sie nie myle. ja podczas ściągania wylączam go.[moze to jest glupota ale tak slyszalem]
Szuja27:
Greeny:
...Słyszałem, źe są tacy co np. ściągając jakiś film, potrafią pozostawić pracujący komputer nawet na kilka dni.
Sa. Za dobrych czasow :) moj komp (jadac bez przerwy na emule) pracowal 38 dni non stop. Wylaczylem go jak rachunek za prad zobaczylem. :mrgreen:Greeny:
Ciekaw jestem – jak długo maszyna moźe wytrzymać takie maratony i czy w ogóle mają one istotny wpływ na źywotność podzespołów komputera.
Kazde uzytkowanie ma wplyw na zywotnosc. A jednak raczej stala praca jest "zdrowsza" dla komputera niz ciagle wlaczanie i wylaczanie. :)
tak...prawda...ja swoj wlaczam rano..no chyba ze ide do szkoly...a potem do konca..uzytkowania..pracuje...nie robie tak..ze np...gdy gdzies wychodze wylaczam a potem wlaczam...mam juz drugi komp i jakos chodzi... :wink:
1. az sie spali PC
2. az babci spali sie dynamo :)
3. az babcia wykorkuje :D
4. az powietrze uleci z opony :lol:
5. az komornik przyjdzie i PC zabierze za nie uregulowanie rachunku za prad :)
6. az złomiarze odetna kable zasilajace :lol:
7. ....
2. az babci spali sie dynamo :)
3. az babcia wykorkuje :D
4. az powietrze uleci z opony :lol:
5. az komornik przyjdzie i PC zabierze za nie uregulowanie rachunku za prad :)
6. az złomiarze odetna kable zasilajace :lol:
7. ....
brtx – e.....tam – topic wziął na przeczyszczenie i tyle.
Hej hej hej...
Wam sie czasem topiki albo fora nie pomyliły?
Zrobił sie pskudny OT...
Rozumiem ze temat wyczerpany i mozna zamykac?
Wam sie czasem topiki albo fora nie pomyliły?
Zrobił sie pskudny OT...
Rozumiem ze temat wyczerpany i mozna zamykac?
Mój komp najdłuzej wytrzymał bez restarta 2 miesiące i działał dobrze wyłączyć go musiałem bo szedłem do kolego z dyskiem ale jak wziołem dysk do reki to troche był gorący :D
Na Windowsie niestety bez restartów się nie da długo – taki urok systemu.
Co znaczy długo ? No np. rok.
Do długotrwałej pracy lepiej nadają się systemy czasu rzeczywistego np.QNX
Co znaczy długo ? No np. rok.
Do długotrwałej pracy lepiej nadają się systemy czasu rzeczywistego np.QNX
Mrówek:
bimber:
Witam
Wierzcie lub nie ale od lipca 2004 jak tylko stałem się posiadaczem "neo" komputer niebył włączony tylko przez dwa tygodnie sierpnia jak byłem na wczasach.
pozdro.
To teraz uwierz, źe mój komputer jest włączony od miesiąca. Tylko czasami restartuję kompa...
Chyba zle zrozumiałeś mój post, komputer od lipca do chwili obecnej odpoczywał dwa tygodnie(teraz jaśniej?)
Szuja27:
Greeny:
Co innego jezeli prąd ma się wliczony w abonament za mieszkanie :wink:
Pytanie: Jak długo moźe pracować komputer bez wyłączania
Odpowiedź: aź się nie spali :)
Odpowiedź: aź się nie spali :)
Szuja27:
Greeny:
Sa. Za dobrych czasow :) moj komp (jadac bez przerwy na emule) pracowal 38 dni non stop. Wylaczylem go jak rachunek za prad zobaczylem. :mrgreen:
Oj tak.Rachunek jest fajowy i potrafi zniechecic.
aź sie nie zatnie :wink:
Jak jeszcze moja maszynka byla nowa, tzn jakies 4 lata temu i zaczolem sobie sciagac muzyke, filmy itd. (wtedy jeszcze przez Grokstera) to komp chodzil non stop bez zadnego wylaczania...no co, mialem przerywac sciaganie jakiegos pliku z tego powodu ze komputer moze sie sprzeciwic :?
bimber:
Witam
Wierzcie lub nie ale od lipca 2004 jak tylko stałem się posiadaczem "neo" komputer niebył włączony tylko przez dwa tygodnie sierpnia jak byłem na wczasach.
pozdro.
To teraz uwierz, źe mój komputer jest włączony od miesiąca. Tylko czasami restartuję kompa...
Witam
pozdro.
pozdro.
Greeny:
Sa. Za dobrych czasow :) moj komp (jadac bez przerwy na emule) pracowal 38 dni non stop. Wylaczylem go jak rachunek za prad zobaczylem. :mrgreen:
Greeny:
Maszyna wytrzyma. Sęk w tym, źe moźesz być wkurzony po kilku dniach, jak dysk twardy będzie ci mielił jak maszynka do mięsa przy wykonywaniu jakiś mocniejszych operacji :D