Jak blokowac internet na drugim profilu??
Witam. Byc moze pisze ten post w niewlasciwym dziale, ale mysle ze odnosi sie to bardziej do win xp niz do dzialu udostepnianie i siec. Chodzi o to, ze posiadam komputer z ktorego korzystaja rozne osoby (glownie domownicy ale nie tylko). Jestem wlascicielem tego komputera i zarazem administratorem systemu. Stworzylem kilka profili z ograniczeniami. Nie wiem tylko jak moge blokowac dostep do internetu na poszczegolnych profilach. Nie chcialbym blokowac dostepu do samej przegladarki lub komunikatora, bo to raczej nie wygodne. Zwlaszcza ze skorzystanie z komunikatora (np. gg) nie zawsze musi wiazac sie z polaczeniem z internetem (np. sprawdzenie archiwum lub numeru z listy kontaktow). Chodzi mi o blokowanie samego dostepu do sieci. Jesli ktos wie jak to zrobic bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje.
Mariusz.
Mariusz.
Odpowiedzi: 2
Czyli nie jest to takie proste? A czy moze ktos wie ktory z firewall–i ma mozliwosc blokowania dostepu do internetu na innym koncie? Z tym skryptem to chyba nic nie wyjdzie bo jestem w tym zielony.
Niektore firewalle maja taka mozliwosc. Tzn. z konta adinistratora mozesz zablokowac polaczenie z internetem dla innych uzytkownikow. Inna mozliwosc to zablokowanie mozliwosci uruchamiania okreslonych programow – ich plikow wykonywalnych. Jeszcze inna, utworzenie skryptu wylaczajacego sieciowke na danym kocie.
Strona 1 / 1