IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Pomocy!!!

Kupiłem 10 dni temu Notebooka Acer TM2413 NWLMi (1,5GHz, 512DDRII, HDD 40GB) bez systemu operacyjnego (Linux).

Sformatowałem partycje(linuxowe) na FAT32 i zainstalowałem WINDOWSA Xp Pro.

Problem!!!
Przynajmniej raz dziennie pojawia mi sie niebieski ekran i komputer resetuje sie po czym nie chce wejść do systemu windows. Wchodze w tryb awaryjny czy ostatnie dobre uruchomienie windows i... NIC. System zaczyna startowac i po chwili... niebieski ekran. Jeszcze kilka razy uruchamiam system i... działa.
I tak codziennie musze sie z tym borykać. Raz sie uruchomi,a raz nie, mimo iz ostatnie zamkniecie system Windows było OK (Start –> Zamknij system).
Nie wiem co jest tego winą.

Dzisiaj co jeszcze sie nie zdarzało wszedł do Windowsa ok, po czy po 45 min znowu ten niebieski ekran. Nic nie robiłem w systemie tylko przeglądałem strone internetową.

Kupiłem go nowego ze sklepu (nie ogłoszenia).
To dzieje sie od samego początku.

Błąd: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
"Pojawił sie problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera itd"

Odpowiedzi: 6

Na hall.dll poradzisz sobie tak:

włóź płytę instalacyjną Windows XP do napędu CD i uruchom z jej uźyciem komputer;
przejdź do konsoli odzyskiwania systemu;
wpisz polecenie bootcfg /rebuild;

zaś co do PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA to tak :
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;329293
damiancore
Dodano
31.12.2005 17:21:56
Na dodatek dzisiaj rano odpaliłem kompa jak zwykle, a tu:

Nie mozna uruchomić systemu windows poniewaź nastepujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony c:\Windows\System32\hall.dll

Zrobilem restart a tu jeszcze co innego:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x00000050)

i jakis błąd z plikiem ftdisk.sys

kilka restartów i wszystko OK. teraz siedze juz 3 godziny i aź boje sie wyłączac komputer.

Dzieki z góry za pomoc!
keepitreal
Dodano
31.12.2005 17:14:15
jetbuka:

PS. SP1 był zintegrowany do płytki Windowsa programem nLite, ale nie wiem czy jest jakaś róźnica gdy zainstalujesz SP1 oddzielnie.

Nie ma
wojtt
Dodano
31.12.2005 16:18:16
Witam!
Czy masz zainstalowany SP1? Mój brat miał prawdopodobnie to samo, gdy uruchamiał WindowsXP Pro bez SP1, kiedy zainstalował wersję z SP1 problemy minęły. Jeśli moźesz to spróbuj.

PS. SP1 był zintegrowany do płytki Windowsa programem nLite, ale nie wiem czy jest jakaś róźnica gdy zainstalujesz SP1 oddzielnie.
jetbuka
Dodano
31.12.2005 13:54:43
wojtt – a co za róznica czy podaję nazwę błedu czy jego sygnaturę 0x0000000A? Przeciez przy szukaniu to ten sam efekt ( nie pisźe o forum, ale o sieci ).

keepitreal – tak z ręką na sercu przyznaj się czy wszystkie sterowniki do sprzętu pobierałeś ze stron ACERA i dla tego modelu laptopa.
Rebe
Dodano
31.12.2005 11:35:31
A przed tym "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" nie było czasem DRIVER ??
Poza tym na ekranie były zapewne jakies "numerki" np cos takiego 0x00000000d29r. Zreszta sam poczytaj TU
wojtt
Dodano
30.12.2005 23:19:37
keepitreal
Dodano:
30.12.2005 21:15:22
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1