IRDA– mruga, ale nie działa.
W Biosie zmieniłem "Port2 Mode" na "ASKIR", a w "IR Pin Select" dałem "IRRX/IRTX".
po restarcie Win Xp mi nie wywala źe wykryył sprzęt.
W Panelu sterowania jest urzadzenie podczerwieńi, w menadźerze urządzeń jest "urzrządzenie podczerwini" włączone.
Dioda w nadajniku mruga, ale...
W podajniku nie ma tej ikonki (mimo, źe zaznaczyłem tę opcję we właściwościach).
Gdy przystawię telefon (n 6610) nie wykrywa mi go, mimo, źe kiedyś normalnie po włączeniu połaczeń podczerwieni (w komórce) wyświetlała mi się chmurka "Nokia 6610" z ikony podczerwieni w tray'u.
Jak włącze Oxygena to teź mi nic nie wykrywa.
Szukałem na forum, ale nie było jeszcze takiego problemu.
po restarcie Win Xp mi nie wywala źe wykryył sprzęt.
W Panelu sterowania jest urzadzenie podczerwieńi, w menadźerze urządzeń jest "urzrządzenie podczerwini" włączone.
Dioda w nadajniku mruga, ale...
W podajniku nie ma tej ikonki (mimo, źe zaznaczyłem tę opcję we właściwościach).
Gdy przystawię telefon (n 6610) nie wykrywa mi go, mimo, źe kiedyś normalnie po włączeniu połaczeń podczerwieni (w komórce) wyświetlała mi się chmurka "Nokia 6610" z ikony podczerwieni w tray'u.
Jak włącze Oxygena to teź mi nic nie wykrywa.
Szukałem na forum, ale nie było jeszcze takiego problemu.
Odpowiedzi: 3
zapomniałem dodać
WIn XP jest z SP1
a płyta MSI KT4AV(kt400A)
UPDATE:
Ustawiłem na 3/16
i działa.
Dzięki za pomoc
WIn XP jest z SP1
a płyta MSI KT4AV(kt400A)
UPDATE:
Ustawiłem na 3/16
i działa.
Dzięki za pomoc
The_judge:
Dodatkowo mogą pojawić się opcje:
:arrow: IR Function Duplex ustawić na Full
Raczej na Half ;)
I IMHO ustaw blisko komórkę z portem IrDA (na maks 20 cm), sprubój zmniejszyć prędkość ze 115200 na mniej.
irda podłączona jest przez USB czy bezpośrednio do płyty ?
jeśli bezpośrednio do płyty, to mam taką instrukcję ustawień biosu :
a) wejść do BIOSu (klawisz Delete, F1 lub inny)
b) odnaleźć i otworzyć zakładkę INTEGRATED PERIPHERALS lub Advanced Setup itp.
c) zmienić ustawienia opcji UART 2 MODE ze Standard :arrow: HPSIR
lub alternatywnie Serial Port2 Mode z Normal :arrow: IRDA (lub 3/16 baud dot. płyt MSI)
:arrow: Rx, Tx inverting enable ustawić na Yes, No (lub Hi, Lo) – WAŻNE !!!
lub alternatywnie Tx ,Rx Active :arrow: No, Yes (lub Lo, Hi)
d) zapisać zmiany i uruchomić ponownie komputer
––––––––––
UWAGA !!!
Jeśli po uruchomieniu komputera urządzenie się grzeje lub świeci któraś z diod, naleźy bezzwłocznie odłączyć IRDE i sprawdzić poprawność podłączenia i konfiguracji (w szczególności ustawienie Tx, Rx inverting enable)
–––––––––––––––––––
Jeśli masz przez USB, to spróbuj usunąć z menadźera urządzeń urządzenia podczerwieni i zrestartuj kompa. Jeśli wszystko masz dobrze ustawione w biosie to windows powinien wykryć i zainstalować irde i wtedy jeszcze raz spróbuj podłączyć komórke
jeśli bezpośrednio do płyty, to mam taką instrukcję ustawień biosu :
a) wejść do BIOSu (klawisz Delete, F1 lub inny)
b) odnaleźć i otworzyć zakładkę INTEGRATED PERIPHERALS lub Advanced Setup itp.
c) zmienić ustawienia opcji UART 2 MODE ze Standard :arrow: HPSIR
lub alternatywnie Serial Port2 Mode z Normal :arrow: IRDA (lub 3/16 baud dot. płyt MSI)
:arrow: Rx, Tx inverting enable ustawić na Yes, No (lub Hi, Lo) – WAŻNE !!!
lub alternatywnie Tx ,Rx Active :arrow: No, Yes (lub Lo, Hi)
d) zapisać zmiany i uruchomić ponownie komputer
––––––––––
UWAGA !!!
Jeśli po uruchomieniu komputera urządzenie się grzeje lub świeci któraś z diod, naleźy bezzwłocznie odłączyć IRDE i sprawdzić poprawność podłączenia i konfiguracji (w szczególności ustawienie Tx, Rx inverting enable)
–––––––––––––––––––
Jeśli masz przez USB, to spróbuj usunąć z menadźera urządzeń urządzenia podczerwieni i zrestartuj kompa. Jeśli wszystko masz dobrze ustawione w biosie to windows powinien wykryć i zainstalować irde i wtedy jeszcze raz spróbuj podłączyć komórke
Strona 1 / 1