IPX w grach
Witam. Od kilku dni walczę z protokołem IPX aby pograć w starsze gry w LANie. Czytałem tonę foruff dyskusyjnych polskich jak i zagranicznych i nie mogę znaleźć rozwiązania. Wygląda to następujaco: Podłączyłem TYLKO dwa kompy kablem, zainstalowałem IPX i odpaliłe grę np Age Of Empires w lanie. problem polega na tym, źe stworzona gra jest widoczna ale przy połączeniu do niej wyskakuje komunikat "unable to join game". przestestowałem chyba wszystkie z moźliwych ustawień: z włączonym firewallem i wyłaczonym, z włączoną usługa firewalla i wyłączona, z wyłączonymi usługami centrum zabezpieczeń+firewall+instrumentacja zarzźadzania windows, rózne konfiguracje (właściwości) protokołu ipx na dwóch moputerach, a nawet w obu systemach zainstalowany był TYLKO I WYŁACZNIE protokół IPX i teź nic nie pomogło. Cow więcej kiedys odpalałem gry na IPX w LANie na windowsch xp z service packiem 1!!! Przy tych samych ustawieniach na service packu 2 juź niestety to nie działa. Dlatego proszę o pomoc gdyź podejrzewam, źe service pack 2 cos miesza. A oto ustawienia IPX: nr sieci wew. 00000000, typ ramki Ethernet 802.3 nr sieci 00000001. Kombinowałem juź teź ze zmianą typu ramki na automatyczną, 802.2 i teź nie pomogło. Żadne inne firewalle nie są zainstalowane, wszystko odbywa się na świerzutkich kopiach XP SP2. Ludzie dajcie jakieś linki lub napiszcie o swoich doswiadczeniach z IPX pod XP SP2 bo juź tracę cierpliwość... Zastanawiam się czy odblokowywać ręcznie porty ake to jest BEZ SENSU gdyź wyłączony jest firewall – no chyba ze cały XP jest bez sensu ;]...
Odpowiedzi: 3
...I ja teź mam ten sam problem!
Mam 2 Windowsy XP podlaczone skrętką i 2ma kartami LAN. TCP/IP dziala bez problemu ale IPX... nie rusza.
Jak ktos cos wie lub sie dowiedzial to niech pisze!
Ja poszukam jeszcze na wloskich forach 8)
Rada: wejdz na uruchom >
wpisz; dxdiag >
wejdz w zakdlake "siec" zakladka siec i tam testuj polaczenia IPX
razem wlaczac gry zeby przetestowac?
Mam 2 Windowsy XP podlaczone skrętką i 2ma kartami LAN. TCP/IP dziala bez problemu ale IPX... nie rusza.
Jak ktos cos wie lub sie dowiedzial to niech pisze!
Ja poszukam jeszcze na wloskich forach 8)
Rada: wejdz na uruchom >
wpisz; dxdiag >
wejdz w zakdlake "siec" zakladka siec i tam testuj polaczenia IPX
razem wlaczac gry zeby przetestowac?
kabel skrosowany
tzn, jak podłaczyłesc dwa komputery ??
Przez Hub/Switch czy przez krosowany kabel Karta sieciowa Karta sieciowa ??
Przez Hub/Switch czy przez krosowany kabel Karta sieciowa Karta sieciowa ??
Strona 1 / 1