Internet zdycha po kilkunastu godzinach

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny utraty połączenia internetowego po kilkunastu godzinach pracy komputera.
System – Win XP Pro + SP2
Procesor – Celeron 2,5 Ghz
MB – Asus P4P800 SE, sieciówka wbudowana
Przy dłuźszych okresach włączenia komputera podczas pobierania danych przez P2P przestaje działać przeglądarka – próba otworzenia jakielkolwiek strony jest kwitowana komunikatem o niemoźliwości nawiązania połączenia, i to właściwie natychmiast. Nawiązane połączenia P2P (sieć bittorent) są aktywne, ale nie mam pewności czy w opełni. Pingowanie działa bez problemu.
Nie mam pojęcia, co i jak mogę sprawdzić

Odpowiedzi: 11

Cudak:
Czesc bardzo mozliwe ze wylacza wam sie net przez to ze w menadzeze urzadzen w kartach sieciowych macie ustawione(zezwalaj po pewnymj czasie na przejscie w stan gotowosci moze dlatego wam sie wylacza net) sprobojcie to odchaczyc POZDROWIONKA– :D (CUDAK)

Aktualnie (jeszcze jakiś czas) mam internet z sieci osiedlowej, czyli wylogowanie raz na dobę jak w neo nie wchodzi w rachubę. Zresztą problem ze 'zdychaniem' zaczął się jakiś czas reinstalacji WinXP z wbudowanym juź SP2. Poprzedno tego nie było. Ale kolega Cudak natchnął mnie i zajrzałem we właściwości karty sieciowej i co znalazłem? Zaptaszkowaną pozycję "Zezwalaj komputerowi na wyłaczenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii". Odptaszkowałem i zobaczymy. Odezwę się, jeźeli pomoźe.
Od czerwca jestem zmuszony przejść na "net24" czyli taką neostradę z Netii. mam nadzieję, źe Netia nie robi takich przewałek i raz na dobe nie rozłącza połączenia. Zobaczymy.
W temacie przeglądarek – nie ma jak Opera! Co prawda zatwardziałych zwolenników IE prawdopodobnie nie przekonam, ale kolege of Firefoxa namawiam na spróbowanie.
trurl3
Dodano
26.04.2005 22:38:02
Cudak:
Wyzuc to nagorszy smiec jaki tylko widzialem pzostan przy IE6 jest zajebisty ale koniecznie zainstaluj serpac2:)(CUDAK) :D

kaźdy uźywa tego co woli. A ja jednak zdecydowałem się na Firefixa. Dlatego chciałbym aby odźył na nowo.
muchamet
Dodano
24.04.2005 16:07:21
Wyzuc to nagorszy smiec jaki tylko widzialem pzostan przy IE6 jest zajebisty ale koniecznie zainstaluj serpac2:)(CUDAK) :D
Cudak
Dodano
24.04.2005 14:59:15
Peter_l:
ERROR 5:
Moźe to tylko wina przeglądarki ??

Spróbuj zainstalować inną moźe??

Choćby Firefoksa????

Mam zainstalowanego Firefoxa!!! I nie chce mi działać. Nawet nie moge zabi proesu po nim. Inne przeglądarki działają bez problemu. Jakieś sugestie.
muchamet
Dodano
24.04.2005 14:48:06
Czesc bardzo mozliwe ze wylacza wam sie net przez to ze w menadzeze urzadzen w kartach sieciowych macie ustawione(zezwalaj po pewnymj czasie na przejscie w stan gotowosci moze dlatego wam sie wylacza net) sprobojcie to odchaczyc POZDROWIONKA– :D (CUDAK)
Cudak
Dodano
24.04.2005 14:32:07
macie po prostu mala zwalke w dostawcy neta jesli to neo lub jakis kabel lokalny to kicha z tego co wiem jedynie dsl (nie neo te lepsz oferty tp i drogie) tak nie maja – net bedzie siadal i nic nie poradzisz – ale jak juz 24h na dobe na p2p ciedzisz to wlacz sobie tak raz na 3–4h. jakis inny program np. pocztowy,....
sdcom
Dodano
23.04.2005 13:30:09
Mam podobny problem . po kilku uźyciach przeglądarki ( Maxthon)juz nie moge więcej uźywać... ale czasem przez cały czas chodzi mi normalnie . mam sp2 z xp home problem u mnie sie pojawia czasem nawet jak nie mam włączonego emuła...co zrobić ?? (poza formatem oczywiście )nie, a nie chciałbym zmieniać przeglądary ....
Yarema
Dodano
21.04.2005 17:01:07
Pewnie limit jednoczesnych połączeń TCP/IP ... W podglądzie zdarzeń nie ma nic ??
Żółty
Dodano
10.04.2005 00:27:20
Próbowałem. Na co dzień uźywam Opery, ale zainstalowałem rówmieź Firefoxa. Żadna z nich plus IE nie działa po pewnym czasie. Niestety, nie udało mi sie naocznie uchwycic tego momentu.
trurl3
Dodano
09.04.2005 21:54:39
ERROR 5:

Choćby Firefoksa????
Peter_l
Dodano
09.04.2005 19:53:54