Internet się wyłącza, komputer staje po czym restartuje - i tak w kółko co parę godzin

Witam serdecznie W zasadzie temat jest wyczerpujący i opisuje w skrócie mój problem, nad którym borykam się od dawna ale może opiszę dokładniej: Otóż problem jest taki że system co parę godzin, bodajże co 6 godzin ciągłej pracy najpierw odłącza mi internet, znikają wszystkie dane z okienka: [b]„Stan: Połączenie internetowe”[/b] takie jak: adres ip, maska podsieci, bramka, itp. Przeglądarki internetowe wyświetlają komunikat: [b]„Wewnętrzny błąd komunikacji”[/b] lub po prostu nie wyświetlają stron Ikona w zasobniku pokazuje że internet jest nadal podłączony a program, „netmeter” pokazuje nadal aktywne transfery. Wygląda że internet jest ale w rzeczywistości nic nie działa. Po drugie chwilę po wyłączeniu mi internetu gdy chcę uruchomić jaki program, nawet „Menedżer zadań Windows” klawiszami ctrl+alt+del to zawsze wyskakuje komunikat: [b]„Błąd aplikacji : Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000017).”[/b] A w podglądzie zdarzeń pojawia się komunikat: [b]Podręczne okno aplikacji: System Windows - Błąd aplikacji : Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000017). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację.[/b] Wygląda na to że komunikat [b](0xc0000017)[/b] Tyczy się pamięci wirtualnej, pojawiają się również komunikaty że pamięć wirtualna jest przepełniona. Po za tym pojawiają się również inne uwagi typu: [b]Komputer nie mógł odnowić swojego adresu z sieci (z serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie xxxxxxxx. Wystąpił następujący błąd: Przekroczono limit czasu semafora. . Komputer będzie dalej próbował sam uzyskać adres z serwera adresów sieciowych (DHCP).[/b] [b]Komputer utracił połączenie dla swojego adresu IP xxxxxxxx na karcie sieciowej o adresie sieciowym xxxxxxxxx.[/b] A na sam koniec po wszystkim albo komputer restartuje się bez „blue screena” albo po prostu się zacina a po ponownym uruchomieniu pojawia się komunikat w podglądzie zdarzeń: [b]Próba wyłączenie zasilania komputera nie powiodła się[/b] I tak zawsze po 5 lub 6 godzinach pracy systemu! Jeśli ktoś tutaj jest na tyle mądry że potrafi naprawdę szczerze pomóc i wie o co tak naprawdę chodzi to bardzo proszę. [-o< Ale z góry informuję że nie interesują mnie porady w stylu: [i]wymień zasilacz, RAMkę, sprawdź kondensatorki, płytę główną, dyski, podaj parametry komputera, zapodaj logi hijack, przeskanuj komputer 50 antywirami, poblokuj porty, zainstaluj firewalle, spyware, adware, rootkity, keyloggery, ataki sieciowe i inne pierdolki[/i]. Nie jestem lalikiem ale nie jestem też zbytnio specjalistą ale te wszystkie rzeczy już zostały dawno wykonane. Rejestr również był sprawdzany, -i nic, pliki chronione systemu (DLL) sprawdzone, -i nic. Sterowniki wszystkich urządzeń, -nic, brak konfliktów, przerwań portów -NIC! Wiele dni pracy, poszukiwań u wujka googla, na forach dyskusyjnych, na stronach wsparcia technicznego windows, tęgie głowy nad problemem ślęczały, internauci bajki i głupoty wypisywali - NIC, nikt nie wie co to się dzieje [-( Ponieważ wszystko co mogłem zrobić, zrobiłem już dawno temu i zarówno system jak i sprzęt jest w pełni sprawny i nic nigdzie nie zostało wykryte. System według mnie obecnie jest najczystszym jaki miałem do tej pory. I wielu się już głowiło nad moim problemem i nic wszyscy ogłupieli. :rolleyes: Ja już zupełnie nie wiem co jeszcze można by sprawdzić, i przestrzegam nie chciałbym oczekiwać odpowiedzi w stylu: [b]najlepiej formatuj dysk C i zainstaluj od początku system windows[/b] chcę znać po prostu przyczynę tego problemu a nie go omijać. Mój system Windows XP profesional ze zintegrowanym SP3 [size=6][center]Powtórzę trzy główne objawy, kolejno: 1) po paru godzinach pracy: brak internetu, brak IP, DNS, bramek, choć połączenie wygląda jakby nadal funkcjonowało 2) komunikat: "Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000017)" za każdym razem gdy chcę cokolwiek uruchomić 3) Restart komputera lub jego całkowite zawieszenie a po ręcznym restarcie komunikat "Próba wyłączenie zasilania komputera nie powiodła się"[/center][/size] I zastanawiam mnie wciąż na komunikatem, który pojawia się jako pierwszy przed tymi trzema objawami, oto on: [b]"Przekroczono limit czasu semafora"[/b] Microsoft opowiada jakieś bajki, internauci również a o tym "semaforze" nie ma nigdzie w internecie żadnych wiarygodnych informacji"

Odpowiedzi: 5

To podaj Dokladne rozwiazanie :-P komus moze sie przydac.. Co dokladnie podkreciles.. itp..
Lamer
Dodano
28.04.2009 20:49:20
  • s85 28.04.2009 23:30:22

[quote=Lamer]To podaj Dokladne rozwiazanie :-P komus moze sie przydac.. Co dokladnie podkreciles.. itp.. [/quote] Tak jak już pisałem, jedynie przestawiłem w biosie kilka parametrów: - szynę FSB ustawiłem na 133 MHz - podniosłem napięcia VCCM i VDDQ - no i najważniejsze, wyłączyłem funkcję "spread spectrum" Jest to funkcja redukująca zakłócenia elektromagnetyczne, podobno komputer może działać niestabilnie jeśli jest włączona. ](*,) Jeszcze włączyłem funkcję PCI IDE Busmaster - która okresla, czy urzadzenie podlączone do kontrolera IDE/ATA ma mieć priorytetowy dostęp do pamięci. Zalecane ustawienie: ENABLED Wyłączyłem starocie takie jak stację dyskietek, port COM1 - bo mi są zbędne Wyłączyłem port podczerwieni - bo nie mam w ogóle wyprowadzonej z płyty głównej tej czujki Miałem jeszcze jakieś komunikaty dotyczące przerwań IRQ więc ustawiłem IRQ portu LPT na 378, normal, irq7 - ten starodawny port mam z tego względu iż posiadam oprócz zwykłej atramentowej jeszcze niesamowity zabytek jakim jest drukarka igłowa :lol: (igłowe naprawdę były solidne, żadnych problemów z pustymi kartridżami, taśma z atramentem pisze już od 14 lat) :wtf: [b]A propo testów dziś mam urlop, więc ponownie sprawdziłem komputer, działa cały dzień, żadnych resetów, bdos'ów (zawsze po 5 lub 6 godzinach pracy), elegancko działa ponad 14 godzin :-({|= [/b]

• Lamer 28.04.2009 23:56:59

[quote=s85](...) posiadam (...) niesamowity zabytek jakim jest drukarka igłowa[/quote] Szacunek :mryellow: Dziala wszystko wiec wporzo :-P

A po wstępie: Nie ucz ojca dzieci robić ;) Koniec offtopu. I zakładam, że koniec również innych.
XanTyp
Dodano
28.04.2009 19:32:15
[quote=s85]Sądzę że na razie nie będzie potrzebne, bo z zasilacza i tyłu komputera płynie prawie że chłodne powietrze :d/[/quote]Tym to bym się specjalnie nie sugerował. Pęd powietrza, słaby bo słaby, ale zawsze obniża temperaturę samym sobą. Tak czy owak, wolałbym przed podkręcaniem czegokolwiek, dowiedzieć się o sposobach utrzymania tego w jak najlepszym stanie przez dłuższy czas. Kolega kupił sobie Seata Leona i pierwsze co zrobił, to podkręcił/podmienił chipa, który reguluje turbiną, plus kilka innych ulepszeń - co w efekcie ogólnym przydało mocy silnikowi z firmowych 90 do 140, tylko co z tego, kiedy po pół roku takiego hasania, jadąc nad morze, wdepnął raz radośnie w pedał na trasie i z turbiny poszedł dym i wracał jeszcze tego samego dnia do domu 40-tką. Było morze, nie ma morza. Zauważ analogię do siebie. To, że osiągnąłeś takie wyniki, o niczym jeszcze nie świadczy. Chciałbym zobaczyć, jak będzie to wyglądało, kiedy odpalisz na nim program/grę, które będą wymagać takich właśnie mocy obliczeniowych... [quote=s85]Co do tematu, moje przemyślenia na dzień dzisiejszy są takie: że chyba jesteśmy omamiani tym co mówią nam producenci albo "osoby do spraw marketingu" tak często podszywających się pod zwykłych użytkowników internetu i wypowiadających się na forach dyskusyjnych oraz czatach, zalecając nam kupno drogich produktów a tymczasem tanim kosztem można wykorzystać wcale nie z górnej półki sprzęt.[/quote]Łudzisz się. Ale masz prawo. [quote=s85]Dla przykładu: kupiłem sobie parę butów za parę groszy w hipermarkecie i chodzę w nich już drugi rok a mój znajomy kupił markowe obuwie za kilkaset złotych w "porządnym sklepie" i pochodził parę miesięcy, teraz musi po sądach biegać i walczyć o odszkodowanie że mu sprzedali "kota w worku".[/quote]Jak napisałem wyżej. Wyjątek potwierdzający regułę. Ile takich przypadków Ci się trafiło wcześniej zaobserwować? Jeden? Nie sądzę, aby to była nagminność, na którą warto się powoływać. [quote=s85]Ja twierdzę że na świecie panuje chęć zysku a nie dobro konsumenta i dlatego nam wmawiają aby kupować markowe drogie produkty a być może moja teoria jest błędna i jestem po prostu szczęśliwcem, że od 12 lat żadna awaria jeszcze mi nie wystąpiła w żadnym tanim sprzęcie.[/quote]Nic nowego. A że jesteś szczęśliwcem? Powodzenia. Jednak nie liczył bym na takie pasmo szczęścia - w nieskończoność. Być może, tym ostatnim overclockingiem przybiłeś właśnie to szczęście do krzyża. Obym się mylił :)
XanTyp
Dodano
28.04.2009 17:56:24
  • s85 28.04.2009 18:25:22

Na wstępie, pomyliłeś wątki [-x [quote=XanTyp]Zauważ analogię do siebie. To, że osiągnąłeś takie wyniki, o niczym jeszcze nie świadczy. Chciałbym zobaczyć, jak będzie to wyglądało, kiedy odpalisz na nim program/grę, które będą wymagać takich właśnie mocy obliczeniowych...[/quote] Własnie o tym pisałem że odpaliłem grę (ponadto program) wymagającą zasoby przekracające mój sprzęt i wszystko gra na 102 po overlocingu :lol: [quote=XanTyp] A że jesteś szczęśliwcem? Powodzenia. Jednak nie liczył bym na takie pasmo szczęścia - w nieskończoność.[/quote] A dziekuję bardzo jak narazie te moje pasmo się poszerza :-({|=

A net masz jaki: Upc, Tepsia, Netia ? Dziwne, ze po reinstalce dalej tak jest, wiec to raczej nie sprzet zawodzi ? Ew. modem padl itp. ale to teoria, bo wtedy bylyby inne bledy... Moze masz exploita pani Rutkowskiej 0.o, ee to tez nie.. wiec.. Moze wina lezy po stronie dostawcy neta ? Jesli tez nie to.. Przegladnij logi w poszukiwaniu co - kiedy i jak wywalilo blad...
Lamer
Dodano
28.04.2009 01:22:28
  • s85 28.04.2009 15:35:34

[quote=Lamer]A net masz jaki: Upc, Tepsia, Netia ? Dziwne, ze po reinstalce dalej tak jest, wiec to raczej nie sprzet zawodzi ? Ew. modem padl itp. ale to teoria, bo wtedy bylyby inne bledy... Moze masz exploita pani Rutkowskiej 0.o, ee to tez nie.. wiec.. Moze wina lezy po stronie dostawcy neta ? Jesli tez nie to.. Przegladnij logi w poszukiwaniu co - kiedy i jak wywalilo blad...[/quote] Internet z Hyperionu, skrętka LAN i standardowa karta sieciowa, od 5 lat żadnych problemów z operatorem, prócz chwilowych przerw zwłaszcza po burzy ale to inny temat :d/ W internecie naprawdę ogromna ilość problemów z Windowsem, każdy ma inną radę, tyle że jeden problem ma mnóstwo przyczyn :rolleyes: i niekoniecznie rozwiązanie problemu przyniesie rozwiążanie także u drugiej osoby, bo ile komputerów tyle problemów a każdy nieporównywalny jak linie papilarne na dłoniach człowieka. Sądzę że mój problem rozwiązałem, choć nie jestem jeszcze pewien bo nie mam czasu na dokładne oględziny komputera, otóż zastosowałem metodę opisaną w tym wątku (podkręcenie komputera): http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&m=613137&#613137 pozostawiłem pracujący komputer na ponad 10 godzin i żadnego resetu :-k Wcześniej komputer chodził jak stara krowa do tego gorąca i spocona a teraz jak F16 i jak klimatyzacja w samochodzie :wtf: Być może to tylko wina ustawień BIOS, tyle że jak jeden problem znika, pojawia się drugi, czasem pojawia mi się taki problem jak "puste okienka" o coś takiego: [img]http://ck.wsb-nlu.edu.pl/podlaczenie/ds1/win95/siec_konfiguracja_puste.gif[/img] lub takie jakieś porozciągane albo w przeglądarce opera strony www rozciągają się do ogromnych rozmiarów np google, jest tylko logo a potem brak napisów/wyników szukania albo też żaden program nie chce się włączyć po prostu klikam i nic, naciskam CTRL + ALT+ DELETE nie otwiera się wcale manager zadań na przykład wtedy włączam Winamp i tak się dzieje a potem jak go wyłączam, wszystko wraca o normy :wtf:

Sprawdzales tutaj: http://support.microsoft.com/kb/325487/pl ?
Lamer
Dodano
27.04.2009 21:02:26
  • s85 27.04.2009 22:59:38

[quote=Lamer]Sprawdzales tutaj: http://support.microsoft.com/kb/325487/pl ?[/quote] Sprawdzałem. Po reinstalacji systemu windows, pojawił się ten sam problem, dodam że to legalny system operacyjny, ja się w takim razie pytam Microsoftu za co my płacimy użytkowicy tego systemu aby nas tak traktować i okradać z ciężko zarobionych pieniędzy a i tak traktują nas jak potencjalnych piratów prosząc o ciągłe aktywacje! [-x

s85
Dodano:
09.04.2009 04:44:49
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1