internet na żądanie

Witam,

Zanim wskażę o co mi konkretnie chodzi, napiszę czym dysponuję
1.serwerem z linuksem, który zapewnia mi stały dostęp do internetu
2. Serwerem z windows 2003 oraz klientami z Win xp
Ustawienie kart sieciowych klientów wygląda następująco
- Adres IP klienta: włączyłem DHCP,
- a w zakładce Zaawansowane wprowadziłem dodatkowo w  BRAMIE adres jednej z kart serwera internetowego , DNS dzięki temu klienci mają jednocześnie dostęp do zasobów serwera WIN 2003 i internetu.

a moje pytanie jest następujące: czy jest możliwe tak skonfigurowanie ustawień, aby po uruchomieniu komputera Klient najpierw miał dostęp tylko i wyłącznie do zasobów serwera WIN 2003 a dopiero później kiedy zechce przy pomocy jakiegoś np. skryptu uzyskiwał dostęp do internetu . Dobrze by było aby w czasie połączenia z internetem nie tracił łączności z serwerem WIN 2003
Proszę o jakąś informacje w tej sprawie

Assan

Odpowiedzi: 1

Jest taka możliwość ale chyba nie to forum :), z tego co zrozumiałem chiałbyś aby klienci mieli zawsze dostęp do serwera win2003 a tylko czasami do internetu poprzez bramke na linuxie. Jeśli tak to piszesz prosty skrypt ktory np blokuje IP lub MAC klienta na firewallu bramki i w razie potrzeby (sygnał z win2003 lub inna akcja), blokade znosi

Pozdrawiam
Abdenago
Dodano
26.05.2006 11:13:07
  • assan 29.05.2006 16:15:54

Dzięki za informacje, skoro można coś takigo zrobić to popróbuje ze skryptami <br>Może coś wymyślę.<br><br>Pozdrawiam<br>

assan
Dodano:
16.05.2006 13:51:45
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1