Internet na wsi
Chodzi mi o stałe połączenie (niedrogie :wink: ) z internetem w nieatrakcyjnym dla dostawców tych usług terenie, jakim jest wieś. Macie jakieś strony na ten temat, znacie szacunkowy koszt, itp? Prosiłbym o porady dla mało znającego się na sieciach (na samym komputerze całkiem całkiem) 16. latka. W grę wchodzi dzielenie dostępu na kilka osób, jak to na wsi oddalonych od siebie. Z góry dziękuję!!
Odpowiedzi: 15
Anonymous:
a ktos moze zna adres stronki www tej filmy Hello ?
lub jakis telefon ?
Hmm, jeśli chodzi o "Hello" to pisze sie Chello (jeśli o to Chello chodzi :D) Strona dostawcy neta to www.chello.pl Sam posiadam to łącze, ale w mieście i nie sądzę źeby było dostępne w małej miejscowości, poza tym na stronie mozna wpisac miejscowość i ulice i zobaczyć gdzie usługa jest dostepna.
Choć nie jestem tym kogo poszukujesz (duźe miasto, laik) i nie chcę mędrkować, to jednak chcę zwrócić Twoją uwagę na stronę TPS–y, jak pisał któryś z przedmówców moźesz sprawdzić tam moźliwość podłączenia z Twojej centrali, a poza tym jest jakaś promocja łącza DSL 512/128 kb/s (nazywa się to bodajźe TBS 512)umoźliwiającego podłączenie sieci kilkunastu uźytkowników bez serwera, routera, administrowania. Odrębną sprawą jest wasza sieć wewnętrzna, która ze względu na swój układ i rozległośc moźe wymagać zastosowania zamiast skrętki światłowodu i switchy, aktualnych cen musisz poszukać w internecie. W mojej powstającej właśnie sieci (niezbyt rozległej) koszt jednostkowy podłączenia ma wynosić ok. 250 zł, a koszt miesięczny dzierźawy łącza ok. 35 zł, przy liczbie > 7 uźytkowników.
Dla chcacego nic trudnego .Jezeli twoj kumpel mieszka na wsi to tylko TPSA :( Aby mozna bylo postawic neo albo sdi(juz chyba tego nie robia ale jest NeoTP cena jak za sdi nalezy wymienic centrale .Ale zeby TPSA to zrobila musi centrala sie zepsuc :D .Jezeli poczta ma centrale przy oknie wystarczy rzucic jakis petardy ,kamienie albo podpalic hehehe :D
adresik chyba chello a nie hello :wink:
http://info.pol.chello.pl/
trzymaj sie :d dacie rade
http://info.pol.chello.pl/
trzymaj sie :d dacie rade
slyszales o takim czyms moze jak onet konekt
jak nie to sprawdz 8)
jest to lacze satelitarne :wink:
sprawdz i te opcje :wink:
a czy do twojej centralki telefonicznej doprowadzone jest SDI jezeli tak to macie praktycznie po klopocie :D
pozdrawiam jarek
jak nie to sprawdz 8)
jest to lacze satelitarne :wink:
sprawdz i te opcje :wink:
a czy do twojej centralki telefonicznej doprowadzone jest SDI jezeli tak to macie praktycznie po klopocie :D
pozdrawiam jarek
a ktos moze zna adres stronki www tej filmy Hello ?
lub jakis telefon ?
lub jakis telefon ?
OK, dzięki.
Na mojej osiedlówce 128, Twoja strona pokazała 87. Fajny język :wink:
Ja mam jeszcze http://www.numion.com/YourSpeed/
Polska 62, świat 18. Wszystko Kb/s.
Jest jeszcze ciekawy program w tym temacie: SpeedTest Internet (SpeedTestInstall.exe), nie pamiętam niestety skąd go pobrałem.
Na mojej osiedlówce 128, Twoja strona pokazała 87. Fajny język :wink:
Ja mam jeszcze http://www.numion.com/YourSpeed/
Polska 62, świat 18. Wszystko Kb/s.
Jest jeszcze ciekawy program w tym temacie: SpeedTest Internet (SpeedTestInstall.exe), nie pamiętam niestety skąd go pobrałem.
norlud ja ci mówie Hello albo TPS nic innego się nie da bo im się nie kalkuluje.
Poz.
Poz.
Po cichu liczyłem, źe odezwie się ktoś, kto poradził sobie z taką sytuacją (albo ma takiego znajomego). Trudno się mówi.
jest teź "hello" nowa fira ale abonament jest zajebiście drogi chyba nawet o 10 zeta droźszy od Neostrady i oni napewno by załozyli a co do TPS czy ja wiem moźe i by załozyli jakąś centralke....
norlub:
Chodzi mi o stałe połączenie (niedrogie :wink: ) z internetem w nieatrakcyjnym dla dostawców tych usług terenie, jakim jest wieś. Macie jakieś strony na ten temat, znacie szacunkowy koszt, itp? Prosiłbym o porady dla mało znającego się na sieciach (na samym komputerze całkiem całkiem) 16. latka. W grę wchodzi dzielenie dostępu na kilka osób, jak to na wsi oddalonych od siebie. Z góry dziękuję!!
Wiesz TPSA w małych miejscowościach raczej central nowoczesnych nie stawia. Przewznie są to tzw. koncentratory lub urz. radiolini, ale jesli miejscowość niedaleko od miasta – kilka no kilkanaście kilometrów i w miarę nowoczesna cyfrowa centrala w nim to jet duźa szansa źe urz. peryferyjne z nią współpracujące pozwalają na załozenie stałego łącza.
O to jak juz wyźej wspomniano musisz się doptytać sam.
Pozostaje Ci niestety tzw. "blue tortura" – czyli niebieska linia.
Mam nadzieję źe Cię błękitna nie zaleje bo na jednym telefonie napewno się nie skończy.
Na stronach tepsy był – a moźe jeszcze jest taki test – podajesz swój nr tel. z kierunkowym i Ci wyświetla czy jest techniczna mozliwość załoźenia DSL'a lub Neostrady
Z zasadzie w Polsce jedynym providerem niestety jest TPSA. To wlasnie tam powinienes sie udac i dowiedziec, zwlaszcza w malych miejscowosciach.
Tak właściwie to w imieniu mojego brata, mieszka 25 km od Lublina. Dzięki za zainteresowanie!
to moźe powiesz gdzie mniejwięcej mieszkasz koło jakiego większego miasta albo coś :wink: chyba źe neo+ tylko to nie jest najtańsze wyjście moźe radiówka, kablówka ale to wszystko zaleźy gdzie mieszkasz
to moźe powiesz gdzie mniejwięcej mieszkasz koło jakiego większego miasta albo coś :wink: chyba źe neo+ tylko to nie jest najtańsze wyjście moźe radiówka, kablówka ale to wszystko zaleźy gdzie mieszkasz
Strona 1 / 1