Internet na wsi

Chodzi mi o stałe połączenie (niedrogie :wink: ) z internetem w nieatrakcyjnym dla dostawców tych usług terenie, jakim jest wieś. Macie jakieś strony na ten temat, znacie szacunkowy koszt, itp? Prosiłbym o porady dla mało znającego się na sieciach (na samym komputerze całkiem całkiem) 16. latka. W grę wchodzi dzielenie dostępu na kilka osób, jak to na wsi oddalonych od siebie. Z góry dziękuję!!

Odpowiedzi: 15

Anonymous:
a ktos moze zna adres stronki www tej filmy Hello ?
lub jakis telefon ?

Hmm, jeśli chodzi o "Hello" to pisze sie Chello (jeśli o to Chello chodzi :D) Strona dostawcy neta to www.chello.pl Sam posiadam to łącze, ale w mieście i nie sądzę źeby było dostępne w małej miejscowości, poza tym na stronie mozna wpisac miejscowość i ulice i zobaczyć gdzie usługa jest dostepna.
fije
Dodano
30.03.2004 00:45:50
Choć nie jestem tym kogo poszukujesz (duźe miasto, laik) i nie chcę mędrkować, to jednak chcę zwrócić Twoją uwagę na stronę TPS–y, jak pisał któryś z przedmówców moźesz sprawdzić tam moźliwość podłączenia z Twojej centrali, a poza tym jest jakaś promocja łącza DSL 512/128 kb/s (nazywa się to bodajźe TBS 512)umoźliwiającego podłączenie sieci kilkunastu uźytkowników bez serwera, routera, administrowania. Odrębną sprawą jest wasza sieć wewnętrzna, która ze względu na swój układ i rozległośc moźe wymagać zastosowania zamiast skrętki światłowodu i switchy, aktualnych cen musisz poszukać w internecie. W mojej powstającej właśnie sieci (niezbyt rozległej) koszt jednostkowy podłączenia ma wynosić ok. 250 zł, a koszt miesięczny dzierźawy łącza ok. 35 zł, przy liczbie > 7 uźytkowników.
szelma
Dodano
26.03.2004 19:22:09
Dla chcacego nic trudnego .Jezeli twoj kumpel mieszka na wsi to tylko TPSA :( Aby mozna bylo postawic neo albo sdi(juz chyba tego nie robia ale jest NeoTP cena jak za sdi nalezy wymienic centrale .Ale zeby TPSA to zrobila musi centrala sie zepsuc :D .Jezeli poczta ma centrale przy oknie wystarczy rzucic jakis petardy ,kamienie albo podpalic hehehe :D
Anonymous
Dodano
26.03.2004 13:05:16
adresik chyba chello a nie hello :wink:

http://info.pol.chello.pl/

trzymaj sie :d dacie rade
ejarko
Dodano
25.03.2004 02:22:10
slyszales o takim czyms moze jak onet konekt
jak nie to sprawdz 8)
jest to lacze satelitarne :wink:

sprawdz i te opcje :wink:

a czy do twojej centralki telefonicznej doprowadzone jest SDI jezeli tak to macie praktycznie po klopocie :D

pozdrawiam jarek
ejarko
Dodano
25.03.2004 02:19:52
a ktos moze zna adres stronki www tej filmy Hello ?
lub jakis telefon ?
Anonymous
Dodano
08.02.2004 11:55:55
OK, dzięki.
Na mojej osiedlówce 128, Twoja strona pokazała 87. Fajny język :wink:
Ja mam jeszcze http://www.numion.com/YourSpeed/
Polska 62, świat 18. Wszystko Kb/s.
Jest jeszcze ciekawy program w tym temacie: SpeedTest Internet (SpeedTestInstall.exe), nie pamiętam niestety skąd go pobrałem.
norlub
Dodano
06.02.2004 01:37:31
norlud ja ci mówie Hello albo TPS nic innego się nie da bo im się nie kalkuluje.
Poz.
Piszący_Bzdury
Dodano
06.02.2004 01:04:17
Po cichu liczyłem, źe odezwie się ktoś, kto poradził sobie z taką sytuacją (albo ma takiego znajomego). Trudno się mówi.
norlub
Dodano
05.02.2004 23:58:39
jest teź "hello" nowa fira ale abonament jest zajebiście drogi chyba nawet o 10 zeta droźszy od Neostrady i oni napewno by załozyli a co do TPS czy ja wiem moźe i by załozyli jakąś centralke....
Piszący_Bzdury
Dodano
04.02.2004 11:54:19
norlub:
Chodzi mi o stałe połączenie (niedrogie :wink: ) z internetem w nieatrakcyjnym dla dostawców tych usług terenie, jakim jest wieś. Macie jakieś strony na ten temat, znacie szacunkowy koszt, itp? Prosiłbym o porady dla mało znającego się na sieciach (na samym komputerze całkiem całkiem) 16. latka. W grę wchodzi dzielenie dostępu na kilka osób, jak to na wsi oddalonych od siebie. Z góry dziękuję!!

Wiesz TPSA w małych miejscowościach raczej central nowoczesnych nie stawia. Przewznie są to tzw. koncentratory lub urz. radiolini, ale jesli miejscowość niedaleko od miasta – kilka no kilkanaście kilometrów i w miarę nowoczesna cyfrowa centrala w nim to jet duźa szansa źe urz. peryferyjne z nią współpracujące pozwalają na załozenie stałego łącza.
O to jak juz wyźej wspomniano musisz się doptytać sam.
Pozostaje Ci niestety tzw. "blue tortura" – czyli niebieska linia.
Mam nadzieję źe Cię błękitna nie zaleje bo na jednym telefonie napewno się nie skończy.
Na stronach tepsy był – a moźe jeszcze jest taki test – podajesz swój nr tel. z kierunkowym i Ci wyświetla czy jest techniczna mozliwość załoźenia DSL'a lub Neostrady
Seeker
Dodano
04.02.2004 11:49:55
Z zasadzie w Polsce jedynym providerem niestety jest TPSA. To wlasnie tam powinienes sie udac i dowiedziec, zwlaszcza w malych miejscowosciach.
audio medyk
Dodano
02.02.2004 06:05:57
Tak właściwie to w imieniu mojego brata, mieszka 25 km od Lublina. Dzięki za zainteresowanie!
norlub
Dodano
01.02.2004 21:16:06
to moźe powiesz gdzie mniejwięcej mieszkasz koło jakiego większego miasta albo coś :wink: chyba źe neo+ tylko to nie jest najtańsze wyjście moźe radiówka, kablówka ale to wszystko zaleźy gdzie mieszkasz
Zygo
Dodano
01.02.2004 20:23:04
to moźe powiesz gdzie mniejwięcej mieszkasz koło jakiego większego miasta albo coś :wink: chyba źe neo+ tylko to nie jest najtańsze wyjście moźe radiówka, kablówka ale to wszystko zaleźy gdzie mieszkasz
Zygo
Dodano
01.02.2004 20:23:04
norlub
Dodano:
01.02.2004 15:10:29
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1