Integacja łat WindowsaXP z plyta instalacyjna WindosaXP

Witam

Chcialbym zintegrowac uaktualnienia WindowsaXP, ktore za kazdym razem po jego zainstalowaniu sie sciagaja i trace czas w sumie, bo jest ich az 29. Jak zintegrowac te laty/uaktualnienia z instalka WindowsaXP? Bo komenda jaka sie integruje ServicePacka 1 i 2 nie dzialaja. Dzieki z gory za odp :)

Odpowiedzi: 19

Moźesz wszystko sprawdzić np. Programami "vmware" lub "virtualpc"
bobi_20
Dodano
13.09.2005 18:54:53
Rebe:
Drugie mozesz sobie darować, bo to jakieś usprawnienie nagrywania wbudowanego w XP (na płyty CD ).
O pierwszym zaś MS raczł napisać :
The Microsoft GDI+ Detection Tool helps detect the presence of non–Windows Microsoft products that contain the GDI+ component. Microsoft customers can run this tool to help determine if a GDI+ security update should be applied.

Wiec pewnie teź sobie darować moźna.

Zgadzam się. No to teraz...zobaczymy co stworzyłam ;)
P.S. A w jaki sposób mogę sprawdzić czy się udało? Moźna to jakoś zobaczyć źe są np. najnowsze poprawki wgrane?
Lia
Dodano
13.09.2005 14:33:31
Drugie mozesz sobie darować, bo to jakieś usprawnienie nagrywania wbudowanego w XP (na płyty CD ).
O pierwszym zaś MS raczł napisać :
The Microsoft GDI+ Detection Tool helps detect the presence of non–Windows Microsoft products that contain the GDI+ component. Microsoft customers can run this tool to help determine if a GDI+ security update should be applied.

Wiec pewnie teź sobie darować moźna.
Rebe
Dodano
13.09.2005 14:31:55
OK. Chyba się udało. Poprawki zintegrowane, co nie trzeba wywalone (NetMeeting, Messenger, WordPad...).
Chciałam jeszcze zapytać o takie cuś co się nazywa: gdidettool.exe i HMTCDWizard_PLK.exe, bo wczoraj przy okazji ściągania nowych poprawek się to cuś ściągnęło. Ale to nie są hotfixy, to czym to zainstalować? (i czy w ogóle instalować...).
Zaraz – jak wszystko dobrze pójdzie wypalę płytkę i....zobaczymy.
Lia
Dodano
13.09.2005 14:26:26
KB890830 – to narzędzie do sprawdzania złosliwego oprogramowania i z tym nic nie rób.
Jak się posługiwać nLite – to nie my – nie uźywamy i nie wiemy.
Dobrze kombinujesz z tym wypaleniem.
Rebe
Dodano
13.09.2005 14:12:56
!
Nie chcę zapeszać, ale właśnie ściągnęłam z MS najnowsze poprawki po sp2 (porównałam z tymi co wczoraj ściąnęłam i zrobiłam selekcję) i inergracja udała się! Nie udało mi się tylko zintegrować poprawki KB890830 (napisane było, źe to nie hotfix) i nie wiem co z nią teraz zrobić.
A jeszcze mam pytanie: w tym programie nLite, to kaźdą czynność robi się po kolei (mam na myśli integrację poprawek, sterowników, usuwanie zbędnych programów windowsowych itp) czy jakoś wszystko się razem "zapodaje"?
Teraz na przykład zintegrowałam poprawki (a chciałabym jeszcze np. wywalić messengera i outlooka) i czy mam teraz jak się skończy puścić jeszcze raz nLite? Czy to od razu wszystkie opcje się ustawia i niech się samo do końca robi?
I rozumiem, źe po zakończeniu działania nLite (czyli po integracji poprawek, usunięciu co zbędne itp) będę miała katalog windowsa uaktualniony (katalog windowsa=to co zgrałam z płyty xp) i będę mogła normalnie stworzyć bootowalną płytkę i mieć new updated xpsp2?
Lia
Dodano
13.09.2005 14:09:37
Miast kombinować sciągnij z innej lokalizacji :idea:
Czasem bywa tak, źe to na serwerze zwalony plik leźy.
Anonymous
Dodano
13.09.2005 13:52:56
Kurna.....
System jest świeźy, stawiany w tamtym tygodniu, to defragmetację juź trza robić? Jezu....
Zrobię tak: ściągnę sobie najnowsze poprawki wydane po premierze sp2 ze strony ms i spróbuję jeszcze raz. Jak się nie uda to juź nie wiem.
Cholera, ja to zawsze muszę mieć jakieś takie szczęście (chociaź integrację winxp z sp2 udało mi się przeprowadzić bez najmniejszych problemów).
Lia
Dodano
13.09.2005 13:37:01
Więc teraz co proponujesz? Co mogę zrobić?

1. Moźe lepiej nie pytaj, bo jeszcze rumienić Ci się przyjdzie ;)
2. Załóźmy, źe poprawki są w sanie zdatnym do uźytku.
Defragmentacja dysku by została do ew. poczynienia, bo moźe to kwestia braku ciągłych obszarów przy wypakowywaniu i przetwarzaniu wyłazi.
Na dobrą psrawę poza tą operacją i jakimś chkdskiem niewiele mam Ci do zaoferowania :lol:

PS.
Kwestię betowatości nLite na boku zostawiam, bowiem pecha byś mieć musiała, gdyby program pracujący u innych, akurat Ciebie problemami miał darzyć.
Rebe
Dodano
13.09.2005 13:24:47
Rebe:
Toź ,Lia, wyraźnie stoi, źe zawartość zwalona.

No to widzę....
Rebe:
Albo masz problem ze ściąganiem – szczególnie jeźeli uźywasz jakiegoś managera pobierania , czy teź z samą transmisją – to sie czasem trafia.

Nie uźywam źadnych managerów do ściągania. Ten błąd się pojawia jak juź nLite pracuje. Poprawki są ściągnięte na dysk i tylko je przeciągam do programu.
Rebe:
Skrajny przypadek to oczywiście , jak zwykle, coś się z RAM–em dzieje.

Jak coś się z ramem dzieje? Ram mam oki (testowany był memtestem, co prawda nie wczoraj ale w ogóle, niedawno). Więc teraz co proponujesz? Co mogę zrobić?
Lia
Dodano
13.09.2005 13:01:19
Toź ,Lia, wyraźnie stoi, źe zawartość zwalona.
Albo masz problem ze ściąganiem – szczególnie jeźeli uźywasz jakiegoś managera pobierania , czy teź z samą transmisją – to sie czasem trafia.
Skrajny przypadek to oczywiście , jak zwykle, coś się z RAM–em dzieje.
Rebe
Dodano
13.09.2005 08:59:35
OK. Sciągnęłam nLite. Sciągnęłam poprawki ze strony wymienianej wyźej w postach. Przegrałam zawartość płytki XP na dysk. Odpalam nLite, wybieram integrację poprawek i co dalej? Przenoszę poszczególne poprawki (przeciągam?). Jakiś błąd mi wywala...Chyba źe poprawki jakieś złe są ;/
Bo wiecie, chodzi mi o full uaktualnienie płytki z moim xp sp2, o wzbogacenie jej w poprawki i zabezpieczenia wydane po premierze sp2.

–––UPDATE––––
Oto błąd, jaki się pojawia. Poprawki się zaczynają integrować, aź w pewnym momencie zaczyna pisać "Decompressing to upgrade internal files", po czym zaczyna występować błąd (patrz–––>załącznik). W błędzie zmienia się tylko nazwa pliku (po "CAB:...").
Lia
Dodano
13.09.2005 02:44:10
Tak kpiujesz zawartosc plyty na dysk, odpalasz program nLite, nawet jest po polsku, i tam wszsytko robisz logicznie, patrzac zaznaczajac opcje itd. Tam jest jasno i zwiezle :o) Ja tak zrobilem i mam wszystkie poprawki zitegorwane z instalka windowsa, sprawdzilem dziala, a dodaj/usun nie ma listy z poprawkami :o) A poprawki dzialaja bo Windows Update nie znalazl mi zadnych nowych poprawek :o)
zupahip
Dodano
13.09.2005 01:59:06
Ja bym chciała o coś zapytać. Żeby zintegrować nowe poprawki wydane po sp2 oraz te róźne nowe programy (typu WMP 10 czy Framework) to mam zgrać płytę windowsa na dysk i tam "jakoś" (komendami) podmieniać i uaktualniać?
I potem stworzyć kolejną bootowalną płytę winxp sp2? (czy nie będzie wtedy w dodaj/usuń 756474 poprawek?)
Ja bym chciała sobie własnie tak zintegrować, ale chciałabym źeby ktoś mi wytłumaczył jak to zrobić, bo w linku podanym wyźej jest opis tych poprawek itp. ale nadal nie wiem jak i co. Poproszę o jakies korepetycje ;)
Lia
Dodano
13.09.2005 00:56:12
GRoovY:
trochę nie w temat Alescico, chodzi o łatki wydane juź PO SP2

Jednak ten link http://www.forum.explode.pl/viewtopic.php?t=422
:)

Przepraszam, źe nie zrozumiałem.
A tak dla formalności. U mnie wszystkie kolejne łatki wydane juź po sp2 automatycznie są instalowane, a ja dodatkowo kopiuje je na płytkę, na której mam sp2. Mimo wszystko sądzę, źe ta porada jest dla wybitnych, nie dla kaźdego. Nie jeden załamie się w tej robocie.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz przepraszam.
Alescico
Dodano
11.09.2005 02:34:21
trochę nie w temat Alescico, chodzi o łatki wydane juź PO SP2

Jednak ten link http://www.forum.explode.pl/viewtopic.php?t=422
:)
GRoovY
Dodano
10.09.2005 20:36:21
o to chodzi ze zintegrowalem sobie instalke WindowsaXP z sp2 juz ale i tak juz Microsoft wydal nowe laty do tego SP2 i jest ich az 29!!!
zupahip
Dodano
10.09.2005 20:34:02
bobi_20:
np programem nlite lub zerknij na tą stronę:

http://www.forum.explode.pl/index.php

\
Przeczytałem uwaźnie porady na tej stronie. One są dla mnie przeraźające. Wątpię, aby nawet bardzo biegły w tych sprawach był w stanie zbudować płytę bootowalną w ciągu 20 godzin. To jest bezsens.
Nabyłem komputer z płytą sp1. Dodatek sp2 na płytce dostałem od Microsoftu. Po awarii systemu zainstalowałem cały system z sp2 zawierającym wszystkie uzupełnienia w ciagu niecałej godziny i wszystko OK, więc po co sobie truć głowę z tworzeniem samemu płyty bootowalnej? Tego nie rozumiem!!!!
Alescico
Dodano
10.09.2005 20:27:34
np programem nlite lub zerknij na tą stronę:

http://www.forum.explode.pl/index.php
bobi_20
Dodano
08.09.2005 13:22:13
zupahip
Dodano:
08.09.2005 12:18:34
Komentarzy: