Instalowanie programów na koncie z ograniczeniami
Mam Win XP Prof. chciałbym zrobić coś takiego:
Ustawić hasło na konto źeby dzieciaki uźywały komputera tylko wtedy kiedy im na to pozwolę, ale źeby nie mogły zmienić hasła ( bo wiedzą jak to zrobić :) ale chodzi mi równieź o to źeby mogły teź coś zainstalować ( jakąś grę, program itp.)
Jeźeli zrobię nowe konto z Ograniczeniami to mogę mu ustawić źeby nie mógł uźytkownik zmienić hasła ale nie moźna znowu instalować rzeczy na tym koncie. Co zrobić? Do jakiej grupy dodać uźytkownika lub czy da sie dodać uźytkownika do wykonywania instalacji np. w Przypisywanie Praw Uźytkownika? Jesli tak to która to opcja?
Ustawić hasło na konto źeby dzieciaki uźywały komputera tylko wtedy kiedy im na to pozwolę, ale źeby nie mogły zmienić hasła ( bo wiedzą jak to zrobić :) ale chodzi mi równieź o to źeby mogły teź coś zainstalować ( jakąś grę, program itp.)
Jeźeli zrobię nowe konto z Ograniczeniami to mogę mu ustawić źeby nie mógł uźytkownik zmienić hasła ale nie moźna znowu instalować rzeczy na tym koncie. Co zrobić? Do jakiej grupy dodać uźytkownika lub czy da sie dodać uźytkownika do wykonywania instalacji np. w Przypisywanie Praw Uźytkownika? Jesli tak to która to opcja?
Odpowiedzi: 20
a ja mam konta z ograniczeniami na kompie a mimo to userzy instaluja sobie programy
mozliwe to jest?
mozliwe to jest?
Xamil:
EL NINO:
Ladny. Napatrzec sie nie moge.
Ja w linuksie to robilem. Xamil, da sie czy nie ?
Nie rozumiem.Naprawde w linuksie robiłeś?czy jaja sobie robisz? :wink: i co "xamil da sie czy nie"
łihihihi, Xamil... gdybyś pstrykając myszkiem dokładnie patrzył na rozwijane menu.. to byś czasem zuwaźył ze klikając PPM na 'mój komputer" to jest opcja "zarządzaj" lub w narzędziach administracyjnych :mrgreen:
a tak to bardzo ładny ten ekran do zmiany hasła Twój taki kolorowiutki :P a drugi El.. to linuksowy :mrgreen:
...jaja będą ale na następne święta... :mrgreen:
Nie mogę tego zrobić na koncie Administratora bo jak wiadomo Admin moźe wszystko :] i hasło moźe sobie zresetować. Tak więc zostaje wykombinować coś innego. Trudno będę próbował coś wymyślić.
Dzięki.
See ya.
Dzięki.
See ya.
EL NINO:
Nie rozumiem.Naprawde w linuksie robiłeś?czy jaja sobie robisz? :wink: i co "xamil da sie czy nie"
Ale Ty gdzieś indziej włączyłeś opcję zmiany hasła.Nie w "ustawieniach kont uźytkowników" (spójrz na mój screen
EL NINO:
"Spóźniony zapłon" :mrgreen:
Czep się :P
Niech Ci głupie rzeczy do głowy nie przychodzą :P
Kurna teraz takie posty będę sobie kasował 8)
Jak to ? Tak to.
Jak to ? Tak to.
Jak to?Zobaczcie:Załoźyłem Hasło na swój profil i kliknąłem "zmień hasło":

"Spóźniony zapłon" :mrgreen:
Xamil:
A one Ci hasła nie zmienią, bo aby je zmienić potrzeba podać obecne(one nie będą go znały)
Nie masz racji.
Czyzby ? W ktorym miejscu ? Moze haslo do banku ?Xamil:
...bo aby je zmienić potrzeba podać obecne(one nie będą go znały)
Nie wiem czy dobrze piszę.Ale jeśli chcesz aby dzieciaki mogły instalować gry, ale korzystać tylko kiedy im na to pozwolisz to zrób tak.Na koncie administratora utwórz hasło(trudne).Będziesz im włączał kompa kiedy będziesz uwaźał.A one Ci hasła nie zmienią, bo aby je zmienić potrzeba podać obecne(one nie będą go znały)
No to trudno. Widzialem kiedys ta opcje, dlatego napisalem abys sprobowal. Sam nie sprawdzalem. Nie mialem potrzeby.
Dodaj wiec konto dzieci do grupy Uzytkownicy zaawansowani, albowiem:
Dodaj wiec konto dzieci do grupy Uzytkownicy zaawansowani, albowiem:
Uźytkownicy zaawansowani mogą wykonywać następujące zadania:
Uruchamiać starsze aplikacje, oprócz aplikacji przeznaczonych dla systemów Windows 2000, Windows XP Professional i systemów z rodziny Windows Server 2003 naleźących do Programu logo systemu Windows dla oprogramowania.
Instalować programy, które nie modyfikują plików systemu operacyjnego, i instalować usługi systemowe.
Dostosowywać zasoby systemowe, w tym drukarki, daty, godziny, opcje zasilania i inne zasoby Panelu sterowania.
Tworzyć lokalne konta uźytkowników i grup oraz zarządzać nimi.
Zatrzymywać i uruchamiać usługi systemowe, które nie są uruchamiane domyślnie.
Ale włączenie tej opcji nic mi nie daj. W dalszym ciągu na koncie z ograniczeniami nie mogę instalować aplikacji poniewaź wyskakuje komunikat źe musze być zalogowany jako administrator
Dzieki. Chyba jednak jestem ślepy. :oops:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Konfiguracja komputera gałąź a nie Konfiguracja uzytkownika.
No ale nie mam tam takiej opcji!
Mam tylko te co widac na tym rysunku:
Są tam tylko te 4 opcje nie ma "Zabron instalacji przez uzytkownika"
Mam tylko te co widac na tym rysunku:
Są tam tylko te 4 opcje nie ma "Zabron instalacji przez uzytkownika"
Pisalem o "Zawsze instaluj z podniesionymi przywilejami", czy o "Zabron instalacji przez uzytkownika" ? Nie czytaj po lebkach.