instalowanie 98 obok XP – problem z NTFS

Witam!

Mam problem z zaistalowaniem win98 obok zainstalowanego juz xp. Otoz podzielilem dysk na 3 partycje za pomoca partition magic – jedna ntfs primary i dwie fat32 logical. xp zaistalowal sie bez klopotu na ntfs, na dwoch pozostalych mial byc 98 i dysk z danymi.

Odpaliem kompa z dyskietki startowej 98 sciagnietej z bootdisk.com i przy instalacji pojawia sie komunikat, ze istalator nie moze zapisac plikow startowych na dysku – i przerywa prace:\ nie wiem czemu sie tak dzieje, byc moze to wina tego NTFS ale skoro win98 nie widzi tego systemu plikow, to czy nie moze od razu na innym dysku instalowac? probowalem zgrywac piliki instalacyjne na dysk i stamtad uruchamiac ale jest ten sam komunikat...

bardzo prosze o pomoc, jestem online i w trakcie instalacji 98... :cry:

Odpowiedzi: 1

kogucik77:
Witam,z tego co pamiętam to przy instalowaniu Win98 obok XP partycja primary nie moźe być NTFS. Poza tym wydaje mi się, źe moźe być problem z zainstalowaniem Win98 jeśli zainstalowany jest juź XP.
1. Moze byc, o ile partycja na ktora sie instaluje w98 rowniez bedzie partycja podstawowa.
2. Nie ma najmniejszego problemu.

misialdo, bez zadnych klopotow zrobisz jak pisze kogucik – najpierw w98 na C: Fat32 a dopiero pozniej XP na NTFS. Jesli juz nie chcesz kombinowac z XP, musisz dodac kolejna partycje podstawowa a pozniej zeby miec wybor systemow przy starcie, musialbys zastosowac boot loadera.
EL NINO
Dodano
06.03.2005 14:48:59
misialdo
Dodano:
05.03.2005 22:35:39
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1