instalator xp
Witam,
Mam problem z partycjami i instalacja xp... Uprzednio, gdy chcialem zainstalowac na swiezo win xp wywalalo mi blad
(mam dysk pod sata2). Wyszukalem taka informacje, ze aby zainstalowac xp na sata2, nalezy miec xp sp2. Tak wiec
sciagnalem ze strony producenta service packa 2 i zintegrowalem go z dotychczasowym windowsem, przy okazji
nagrywajac bootowalne cd z wlasnie xp sp2. Instalacja przebiegla pomyslnie. Majac swiezutki win xp chcialem
zrobic jeszcze 2 dodatkowe partycje systemowym programem do zarzadzania dyskami w xp. Niestety opcja utworzenia
partycji jest niedostepna. Uruchomilem ponownie komputer i zmienilem w biosie, aby bootowalo z plyty. Jedyne tylko
co mi sie wyswietla to komunikat, ze system laduje sie z plyty (po chwili wlacza sie xp)
i nie pojawia sie instalator xp. Nie mam jak do niego wejsc i sformatowac dysku ani tymbardziej utworzyc partycji,
jaka to jest standardowa mozliwosc instalatora po normalnym wlozeniu plyty xp i zbootowaniu z niej. Dodam jeszcze,
ze owego instalatora win xp probowalem zbootowac zarowno z win xp jak i ze zintegrowanej xp + sp2.
Wspomne jeszcze ze na poziomie xp probowlem, oprocz narzedzi systemowych, skorzystac z Partition Magic 8.0 i wyskakuje mi komunikat, ze:
"The selected disk contains one or more partitions which cannot be moved".
Nie mam win98, aby sprobowac sformatowac dysk przez owego instalatora ani nie mam tez napedu dyskietek w komputerze.
Prosze o rady, jak wejsc na nowo do instalatora xp i jak utworzyc partycje.
Odpowiedzi: 6
roziwazalem moj problem w inny sposob. dizekuje za wszystkie rady, aczkolwiek powyzsze kwestie dalej zostaja otwarte :)
[b][i][color=darkred]Edytuj posty. nie pisz posta za postem
-Seeker-[/color][/i][/b]
Tak samo, jak bootuje z gparted livecd, po wyborze jezyka pojawia mi sie komunikat:
[i]Language selected
>> Determining root device...
>> Determining looptype...
!! Invalid loop location: /gparted.dat
!! Please export LOOP with a valid location, or reboot and pass a proper loop=...
!! kernel command line!
BusyBox v1.1.3 (2007.05.18-06:38+000) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
/bin/ash: can't access tty; job control turned off
/newroot # _[/i]
Jak wlaczyc gparted??
Tak, tego co napisales jestem pewien. Teraz probuje zdzialac cos z programem gparted, ktory mi poleciles. Z tego co czytalem, powinien sobie swietnie radzic. Nagralem z pliku iso gparted livecd najnowsza wersje i zbootowalem system. Poczatkowo myslalem, ze wszystko jest ok (trzeba bylo wybrac jezyk, cos sie wczytywalo) ale po chwili wyskoczyl jakis komentarz i # z linia polecen :/ Nie wiem co dalej..
Teraz sciagam starsza wersje gparted live cd. Moze plik iso byl w pewien sposob uszkodzonuy... Zaraz sie przekonam...
Skoro jesteś pewny że płyta jest bootowalna, a BIOS dobrze skonfigurowany to może pozostaje próba skorzystania z [url=http://www.bootdisk.com/]dyskietek ratunkowych[/url]
Utworzyłem jedna wielka partycje obejmujaca caly dysk.
Zaraz sprobuje zdzialac cos z softem, ktory mi poleciles. Tylko pozostaje pytanie na przyszlosc - jak wejsc do instalatora xp??
Na początku zrobiłeś jedną wielką partycję obejmującą cały dysk i na niej zainstalowałeś system, czy utworzyłeś małą partycję na system, a potem z nieprzydzielonego miejsca, spod uruchomionego systemu chciałeś sformatować następne?
Spróbuj może kolejne partycje utworzyć przy pomocy freeware'owego Gparted.
Strona 1 / 1