Instalator windows+ nagłe wyłączenie się komputera

Witam mam pewien problem z instalacją windows xp na sformatowanym już dysku. Otóż mojemu znajomemu pojawił się problem z brakiem pliku NTLDR. Postanowiłem więc przeinstalować windowsa. Niestety pojawił się problem z instalatorem. Po włożeniu cd pojawił się komunikat o sprawdzaniu konfiguracji. Po kilku sekundach napis znikł i pozostał czarny ekran. i tak przez pół godziny. Postanowiłem więć wziąść dysk do domu i przyjrzeć się sprawie dokładnej. W domu ten problem się powtórzył w sytuacjach gdy felerny dysk był jedynym podłączonym i gdy był jednym z dwóch dysków, ale to od niego komputar zaczynał szukać OS. Po dłuższym czasie udało mi się dojść do tego że sformatowałem ten dysk. Pojawił się jednak nowy problem. Gdy włączam instalatora windows, wszystko działa na początku normalnie. ładują się różne sterowniki itp, nagle niebieski ekran znika i pojawia się migający kursor. Następnie znów pojawia się ekran instalacji który daje mi wybór: instalacji windows, włączenia konsoli odzyskiwania, lub zakonczenia instalacji. Po 10 sekundach komputer się nagle wyłącza, jakby ktoś kabel z gniazdka wyciągnął. Nie jest to raczej problem niewydolnośći zasilania gdyż w normalnej sytuacji dwa dyski działają bez problemu

Odpowiedzi: 4

Możłiwe że coś zpłytą głowną. Niestety nie ma dostępu do innego kompa, ale spisze zaraz ustawienia biosa i go wezme ustawie na domyśle, moze wtedy pojdzie.
chaber
Dodano
17.06.2007 14:15:07
Co do czarnego ekranu który pojawia się po rozpoczęciu konfiguracji sprzętowej, zamiast instalatora to problem rozwiązany: sformatowałem i stworzyłem nowe partycje z poziomu windows xp na innym komputerze. Instalator ruszył.. Pozostaje jednak dalej problem nagłego wyłączania się pc w określonym momencie instalacji, co jest dosyć irytujące. Nie jest to wina tamtego dysku gdyż na PC znajomego instalacja xpeka na tym dysku poszła bez problemów. Problem tkwi więc w moim PC.
Misiekl1319
Dodano
17.06.2007 14:08:21
I jak rozwiązał ktoś problem tego czarnego ekranu po zaczęciu instalacji systemu?
chaber
Dodano
17.06.2007 12:37:56
Jak widzę temat jest na czasie. U mnie w marcu br. pojawił się taki sam problem. Tylko że na laptopie. Miałem zainstalowany Win SP 2 (wcześniejsza instalacja bez problemu), weszły jakieś aktualizacje i zaczęły się problemy. Znikający i pojawiający się napęd CD-Rw Combo bez jakijś sensownej przyczyny którą można by było zaobserwować. W Panel Sterowania/System/Menadżer urządzeń pojawiły się żółte znaczki przy karcie graficznej i chyba kontrolerach IDEE lub PCMCIA(nie pamietam dokładnie). Hcciałem zaktualizować sterowniki karty instalator ruszał, aktualizował, ale po restarcie kompa znaczek znów był. Stwierdziłem, że przeinstaluje system bo od roku nie robiłem większych konserwacji oprogramowania. Zacząłem instalację z płyty (oryginał, zarejestrowany) i efekt taki że po załadowaniu sterownikówprzez instalatora laptop się wyłącza (ktośzabiera fazę :-( ). Smieszne ale laptopa przeglądało już kilka serwisów, wszystkie podzespoły sprawdzone i sprawne a każdy rozkłada ręce. Doszedłem jednak do tego że jak pożyczyłem WIN bez SP to zainstalowałem bez problemu system. Jak tylko chcę zainstalować swój z SP2 to laptop się wyłącza. Najciekawsze jest to, że Microsoft Polska nie chce w ogóle na ten temat ze mną rozmawiać. Licencja OEM, mnie nie uprawnia do korzystania z ich pomocy. A wręcz odsyłają do serwisu. Serwisy rozkładają ręce i koło się zamknęło. Może Centrum XP będzie miało jakieś przebicie do Microsoftu bo jak widać stało się to poważnym problemem i ciągle narasta.
Bogdan70
Dodano
16.06.2007 15:21:38
Misiekl1319
Dodano:
14.06.2007 16:32:14
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1