instalator do MEDIA?
Mam następujący problem: Robiłem wczoraj format dysku, potem instalowałem windowsa xp prof. Jakieś 5 plików nie chciało za żadną cenę skopiować się, musiałem pominąć je w końcu. Teraz w konsekwencji są pewne problemy i muszę jakoś to załatwić. Ponowny format wykluczam. Problem jednak jest taki, że nie mogę zainstalować sterowników do karty dźwiękowej. Według mnie przyczyna jest jednak trochę gdzie indziej. Gdy uruchamiam komputer, w rogu pojawia się informacja że komputer znajduje jakieś urządzenie MEDIA. Potem wyskakuje komunikat który praktycznie nie chce zejść, o treści: "System windows nie może załadować instalatora dla MEDIA. Skontaktuj się z itp itp." Nie wiem co to, a słowo media jest na tyle wieloznaczne że google odpada. Mogę to ignorować, tyle że gdy próbuje ściągnąć sterowniki do karty dźwiękowej a później zainstalować, niezależnie skąd ściągam podczas instalacji pojawia się drugie okienko z komunikatem o tym MEDIA, a sam instalator albo kończy pracę, albo pisze że nie można było skończyć, albo po restarcie karta dźwiękowa dalej jest praktycznie martwa a w rogu wśród ikonek nie pojawia się odpowiednia do dźwięków.
Odpowiedzi: 16
I poszło. Jakby co: brakowało pliku mmsys.cpl Komunikat o mediach przestał pojawiać się i zainstalowałem sterownik który wcześniej nie działał. Teraz wszystko cacy.
Do tego nie trzeba znać konfiguracji komputera praktycznie. Pierwszy post wystarczyłby. Ale dzięki być może za chęci. Najlepiej si jednak rozwiązuje problemy samodzielnie.
Ja, w84u, nie mam, a zwyczajnie jestem wiec trudno bym na prawdziwe opinie o sobie reagował inaczej niż przechodząc nad nimi do porzadku dziennego.
Mam wrażenie, że korzystasz z płyty z instalacją nienadzorowaną, lub spreparowaną pod inną konfigurację sprzętową...odchudzony folder sterowników, próba instalacji urządzeń, których nie ma w sprzęcie no i płyta kolegi....
Od jakiegoś czasu ściągam windowsa na wypadek gdyby nikt nie potrafił wyjaśnić co to za zjawisko MEDIA - a jestem pewny że gdyby ktoś miał wiedzę nad takimi sprawami znalazłby rozwiązanie dość sprawnie. Tylko jak widzę ciężko znaleźć kogoś kto byłby na tyle dobrym znawcą od tego by to zrobić. W tej chwili to jest tylko jak piszesz kluczenie i wiem że raczej nie ma to wielkiego sensu. Wydaje mi się że podałem dość danych na ten problem, szukam teraz kogoś kto rzeczywiście to zna i wskaże rozwiązanie, bo kluczyć jest po prostu prawie niemożliwe.
Nośnik będzie nowy, kość ramu jak najbardziej działa. Raczej płyta kolegi z Windowsem ma problem - widocznie porysowana. A kilka plików podczas instalacji windowsa udało się wgrać po którejś próbie przeczyszczenia. Ale na powtórny format to i ja wpadłem, szukam innego rozwiązania jak na razie.
-
[quote=Gaw]... na powtórny format to i ja wpadłem, szukam innego rozwiązania jak na razie.[/quote] A kto jeszcze poza Tobą? - Kolejny raz mam wrażenie, że masz prodlem z dojściem co, które słowo znaczy. PS. Nie kuś mnie, proszę, bym w swoich "poradach" doszedł poza sugestię dotyczącą tego byś użył instalki, kótrą kupiłes w sklepie . w84u - Twoja delikatność mnie przeraża.
-
[quote=Rebe] w84u - Twoja delikatność mnie przeraża.[/quote] Mnie też czasami- parę dni temu, kiedy też byłem taki delikatny, (Mieżdunarodnyj Żenskij Dień), usłyszałem po mojej tyradzie o równouprawnieniu, że jestem, cytuję: "męską szowinistyczną świnią" Ty też tak masz? ;) , bo w moim wieku wiele opinii o mnie już mi lotto:mryellow:
A może tak bez kombinacji, bo szukanie teraz czego brakuje i jaki to ma związek z tym co opisujesz wydaje się stratą czasu - płyta do czytnika i nakładka ?
Yylko najpierw upewniej się, ze nosnik nie jest uszkodzony, RAM sprawny, a na dysku nie ma błedow fizycznych i logicznych:
1. przyjrzeć się dokładnie wystarczy
2. Memtest czy goldmemory użyć wypada
3. Chkdsk z parametrami zależnymi od sposobu uruchomienia właczyć i ew. jakąś narzedziówka ze strony producenta dysku dla pewności zweryfikowac.
Instalacja o SP2? Hm, folder o takiej nazwie spakowany do rara ściągnąłem od kolegi później już po zainstalowaniu windowsa gdy zauważyłem że folder i386 waży jedynie 30 mb, gdy u innych jest to koło 95. Teraz ten folder i386 jest jak w normalnych komputerach. Nawiasem mówiąc nic nie zmieniło to, ale być może nie to masz na myśli. Możesz opisać dokładniej jak to zrobić?
Instalacja goła, czy z SP?. Dobrym rozwiązaniem byłoby uzupełnić instalację o SP2 z uwagi na pakiet podstawowych sterowników.
Musisz pobrać sterowniki z TEJ strony, najlepiej komplet lub Hyperiony
Kompletu na razie nie zdążyłem ściągnąć, ale Hyperiony raczej nie chodzą. Podczas instalacji tylko pojawia się takie coś:
[img]http://img217.imageshack.us/img217/7844/lawlloluj9.png[/img]
Gdy to wyłączyłem instalacja była kontynuowana, po restarcie komputera kompletnie nic się nie zmieniło. Tak z każdymi sterownikami. Wolałbym najpierw dowiedzieć się co to za media są, bo nie wydaje mi się by był to komunikat że sterowniki są niewłaściwe ani nie rozwiąże się problem bez znajomości tego co to MEDIA.
Musisz pobrać sterowniki z [url=http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2]TEJ[/url] strony, najlepiej komplet lub [url=http://megapliki.interia.pl/plik-166-via-hyperion-4in1-drivers-5.11a.html]Hyperiony[/url]
Na starym pudle z podpisem konfiguracja komputera widać tyle:
-Chipset P4X266E
-Procesor Celeron 2,6 GHz
-Karta grafiki (w tej chwili Radeon X800)
-3 kości Ram ddr: 2 razy po 256, jedna 512
-Muzyka: Zintegrowana AC97
-Dysk twardy Samsung 40 gb
-Napęd dvd: Optiarc DVD RW AD-7173A
-Karta sieciowa: Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
W menedżerze urządzeń w części zatytułowanej: Kontrolery dźwięku, wideo i gier, niżej oprócz kontrolera multimediów audio, oznaczone wykrzyknikiem jest jeszcze 8, również oznaczonych wykrzyknikiem elementów zatytułowanych: Nieznane urządzenie. - Na to zwróciłem przede wszystkim uwagę.
Ja dla odmiany najpierw o zapultanych ( delikatny dziś jestem dla sprzetu ) sektorach na dysku, ale ... skoro Autor nie napisął, że płyta była palona rylcem tom się przerzucił na RAM, a dysk na drugie miejsce obsadził.
To i tak niewiele nam daje cały czas z racji zamiłowania Autora do tajemniczości.
Gaw - moje wypowiedzi kierowane do Żółtego oraz opisujące pewne poczynania i braki w Toim poscie są celowo pisane tak jak widać - to jest dokładnie Twój sposób przekazywania informacji koniecznych do podjęcia próby rozwiązania problemu.
Owszem jest to złosliwy sposob wymuszania działan, ale to nie my mamy problem więc nam nie musi specjalnie zależeć na jego rozwiązaniu.
PS.
Na forum jest instrukcja opisywania problemów może warto byś do niej sięgnął - jest szansa, że nawet jeżlei nie tu i teraz to w przyszłości Ci się przyda.
AC97 to nie jest karta.
Zrób jak Rebe pisze - podaj konfig sprzętowy - na początek.
Dodatkowo sięgnij do menadżera urządzeń i zobacz co się tam dzieje.
Rebe - myślałem o ramie ale nie wiem dlaczego jakoś nie czuję jego winy. Może i warto byłoby testnąć na okoliczność tej niemożności skopiowania plików bo moje przeczucie może być błędne ...
że instaluje co pwinien do tego co ma?
Próbowałem zainstalować sterowniki do karty AC97 z kilku źródeł, żadne nie chce wejść. Dlatego nie sądzę że to wina niepasującego sterownika a raczej coś, albo brak czegoś co sprawia że te sterowniki w ogóle nie chcą nawet do końca się zanistalować i działać.
Żółty - zaraz będzie "gdybym wiedziął to bym nie pisął".
Mnie bardziej interesuje czy to nie był objaw padu RAM-u ew. błedu na dysku ( teraz ja isę dowiem, że "przeciez był format").
A tak w ogóle to . powóżyć Panocku ? - Przeciez zero informacji o konfigu Autor podał. Nie żebym się czepiał, ale skąd mam mieć pewność, że instaluje co pwinien do tego co ma?
PS.
Dnia odbroci dziś nie świętuję.
Z tego co zapamiętałem jakieś StartU, jakiś plik wav, driver.cab, dwóch pozostałych nie pamiętam. W tej chwili próbuje raczej poszukać rozwiązania przez znalezienia czy naładowanie tego instalatora MEDIA. Co do nieskopiowanych plików - pytałem się inne osoby z tym samym systemem co ja ile ważą ich foldery np. Driver cache, gdy był brak plików to ściągałemi zastępowałem, ale nic to nie dało.
Zapomniałem dodać: Podczas instalacji systemu, już w tej części jak była myszka itp., pojawiał się komunikat z słowem MEDIA. Nie była to o ile pamiętam informacja dotycząca braku pliku ale jakby to napisać, jakiejś niemożności wykonania czegoś.
Te pieć plików to co to za pliki były ??
Strona 1 / 1