instalacja XP PRO wersja OEM

witam mój problem wyglada tak: mam komputer stacjonarny a na nim zainstalowanego Windows XP Professional w wersji OEM (przy czym nie był on zainstalowany na maszynie od poczatku - kupilem go w sklepie bo bylo taniej niz wersja normalna(czyli ta w kolorowym pudelku)). System jest legalnie aktywowany i wszystko działa. Teraz chciałbym sobie kupic laptopa bez systemu(jest taniej) i zainstalowac na nim tego windowsa ktorego mam na PC. pytanie: czy się da? skadinąd wiem ze wersja OEM jest przypisana do jednej maszyny i Microsoft przez internet kontroluje czy ktos probuje system zainstalowac na innym komputerze. Ale słyszałem ze taka przeprowadzka jest mozliwa. Dodam, ze starego komputera nie zamierzam juz uzywac, takze nie bede go podłaczał do sieci. Czy ktos juz cos takiego robił, lub wie cos na ten temat? btw, strasznie ciezko bylo mi znalezc niezajety login...

Odpowiedzi: 6

To nie jest forum zwolenników legalnego oprogramowania, lecz forum, którego podstawą są rozmowy tylko! o legalnych programach. Mam wrażenie, że coś za mocno kombinujesz. Zamykam temat tymczasowo, chyba, że przekonasz mnie, że warto go ponownie otworzyć.
XanTyp
Dodano
19.05.2009 01:51:06
widze ze są tu sami zwolennicy całkowicie legalnego oprogramowania :P mi nie chodzi o to czy windows bedzie legalny czy nie, ale zeby na takiego wygladal. wiadomo ze jak mi do mieszkania wpadnie kontrola to nie mam jak sie wytlumaczyc. ale chcialbym poprostu moc korzystac z systemu na nowym komputerze, a nie znowu wydawac kase. po przeczytaniu paru materiałów w sieci dochodze do wniosku ze ten bajer z aktywacja telefoniczna moze sie udac. w koncu moge powiedziec ze wymienilem plyte glowna i oni powinni mi umozliwic ponowna aktywacje. czy ktos(piotrteo?) mógłby przyblizyc szczegoly takiej rozmowy, bo z informacji ktore znalazłem wynika ze trzeba im niejako udowodnic ze faktycznie robilem tylko upgrade sprzetu, podajac jakis numer wygenerowany przez system(sprzetowy hash) czy cos podobnego. co w sytuacji jesli powiem ze sprzet uległ awarii i nie mam mozliwosci uruchomienia systemu w celu podania jakichkolwiek informacji?
fdsakjgvfdsa8743gt8o34yfg97sdyfsdukgvf79dsi6
Dodano
18.05.2009 22:58:53
1 )XanTyp zgadzam się z tobą. Wymiana płyty głównej na 100% powoduje aktywację. A co do innych elementów to zależy jak często i ile na raz ich wymienisz. Podobno są limity ile elementów i co jaki czas możesz wymienić bez ponownej aktywacji. 2) Też w to wątpię, dlatego napisałem że nie wiem czy to jest prawda. tak czy inaczej wnisek z tego jeden że w tym przypadku trzeba kupić nowa licencję
piotrteo
Dodano
18.05.2009 14:35:56
Podczas aktywacji OEM generuje kod na podstawie "kluczowych elementów systemu" - to nie tylko płyta główna. Z tego co wiem Microsoft nigdy w pełni nie ujawnił co to są za elementy ani algorytmu co może zostać zmienione i jak często. Jest możliwa sytuacja kiedy wymienisz płytę główną w komputerze z OEM ( np. uszkodzenie, upgrade sprzętu), ale prawie za każdym razem będziesz musiał aktywować windows telefonicznie i wyjaśniać sytuację. Sam miałem przypadek że zmieniałem uszkodzoną samą płytę główną ( procesor , pamięć bez zmian ) i praktycznie nie było problemu z aktywacją. ( telefonicznie automatycznie - nawet nie musiałem nic wyjaśniać ) Jednak przeniesienie systemu na laptopa nie można w żaden sposób zaliczyć do upgradu sprzętu lub naprawy. A co do tajnych haseł to zostawiam to bez komentarza. Widzę tylko jedną możliwość przeniesienia systemu. Trzeba poczekać aż skończy się wsparcie dla XP i serwery aktywacyjne zostaną wyłączone a ma to podobno nastąpić w 2014. :mryellow: Czytałem też że co jakiś czas ( 3 -6 miesięcy ) baza aktywacji XP jest czyszczona i można aktywować się na innym komputerze, ale nie znam szczegółów i nie wiem czy to jest prawda.
piotrteo
Dodano
18.05.2009 10:37:12
  • XanTyp 18.05.2009 10:56:14

[quote=piotrteo]Podczas aktywacji OEM generuje kod na podstawie "kluczowych elementów systemu" - to nie tylko płyta główna. Z tego co wiem Microsoft nigdy w pełni nie ujawnił co to są za elementy ani algorytmu co może zostać zmienione i jak często.[/quote]Wymieniałem w kompie kumpla wszystko, z wyjątkiem płyty głównej i OEM nie zgłaszał zastrzeżeń. [quote=piotrteo]Czytałem też że co jakiś czas ( 3 -6 miesięcy ) baza aktywacji XP jest czyszczona i można aktywować się na innym komputerze, ale nie znam szczegółów i nie wiem czy to jest prawda.[/quote]Mocno wątpliwe, by Microsoft strzelał sobie takie samobóje.

Uściślijmy: Każdy OEM po zainstalowaniu zostaje przypisany do płyty głównej komputera na którym pierwszy raz został zainstalowany. O OEM-ie napisano tu już dosyć, żeby zapracował sobie chyba na "przyklejonego". Czas o tym pomyśleć na serio. Btw.... osiem przypadkowych znaków na login - w zupełności by wystarczyło, zamiast... [b][u]44[/u]?![/b]
XanTyp
Dodano
18.05.2009 01:23:47
Z tego co ja wiem to system jest powiązany z płyta główną, możesz zmieniać wszystkie komponenty oprócz płyty głównej, czyli przeprowadzka na laptopa odpada, ale nie wiem może są jakieś sprytne sposoby, aby to obejść, np. jak masz system z msdnaa to dostajesz wersję oem, ale jak zainstalujesz system na innym kompie to wystarczy przy rejestracji zadzwonić i powiedzieć że masz z msdnaa i z rejestracją nie ma problemu, nie wiem może jest jakiś tajne hasło po ktorym pani z microsoftu da ci kod aktywacyjny :mryellow:, ale ja o takowym nie słyszałem.
Fredman7
Dodano
17.05.2009 21:57:47
fdsakjgvfdsa8743gt8o34yfg97sdyfsdukgvf79dsi6
Dodano:
17.05.2009 17:04:34
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1