Instalacja XP obok Visty

Witam, otóż mam pewien problem który występuje po zainstalowaniu XP obok instalowanej wcześniej Visty. Problem polega na tym, że po zainstalowaniu XPka nie mogę uruchomić Visty (boot z XP "zasłania" boot Visty) i tutaj pytam jak tego uniknąć (o ile się da) lub jak odbudować boot visty, żebym mógł uruchamiać oba systemy?

Odpowiedzi: 3

Przemyśl jeszcze jak miałeś w BIOSie dyski ustawione jak to instalowałeś. Bo jak źle to może się okazać że oba systemy są na jednym dysku...
Razorek
Dodano
30.01.2009 23:19:20
Włóż płytę instalacyjną Visty do czytnika płyt i wystartuj z niej. Potem wybierz opcję naprawy bootloadera. Będzie przywrócony bootloader z Vistą, a jeżeli brakuje tam wpisu z Windows XP to najprościej z poziomu Visty pobrać Vista BootPro i z użyciem tego programu dodać brakujący wpis o Windows XP.
Ad@$
Dodano
30.01.2009 16:43:58
Na jednej partycji to masz? Bo jeśli tak to na XP musi być zainstalowana Vista i wtedy pojawiać się będzie przy starcie okno dialogowe z wyborem systemu...Stentor boot'u można naprawić przy pomocy płyty instalacyjnej. Nie pamiętam dokładnie tej komendy jaką się wpisywał, ale było o tym na forum...
Razorek
Dodano
28.01.2009 17:04:24
  • Lauri455 30.01.2009 16:29:12

Powiedzmy że mam dwie partycje: na jednej Vista a na drugiej nie mam zainst. OS... Jak na drugiej zainst. XP to mi przysłoni Vistę i temu chcę zapobiec. To że jak zainst. Vistę obok XPka to wiem że będzie wybór, ale mnie chodzi właśnie o tą drugą możliwość :D [quote=Razorek]Nie pamiętam dokładnie tej komendy jaką się wpisywał, ale było o tym na forum...[/quote] Zawsze to coś, ale jak mam tego szukać D:

Lauri455
Dodano:
27.01.2009 23:34:04
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1