Instalacja XP na SATA bez stacji dyskietek ?? –pomoc
witam
moj sprzet : notebook Fujitsu–Siemens amilo pro v8010
Chipset: Mobile Intel 915GM & ICH–6 Express
Dysk : Fujitsu 40GB SATA
wiem, ze zainstalowanie XP na SATA wymaga sterowników do SATA ktore powinny byc wgrane przy instalacji windowsa z dyskietki, co jednak zrobic gdy nie posiadam flopa w ogole ??
pozdrawiam
wuer
moj sprzet : notebook Fujitsu–Siemens amilo pro v8010
Chipset: Mobile Intel 915GM & ICH–6 Express
Dysk : Fujitsu 40GB SATA
wiem, ze zainstalowanie XP na SATA wymaga sterowników do SATA ktore powinny byc wgrane przy instalacji windowsa z dyskietki, co jednak zrobic gdy nie posiadam flopa w ogole ??
pozdrawiam
wuer
Odpowiedzi: 15
Witam, niestety ja mam gorzej, otórz od dzisiaj jestem w posiadaniu amilo M3438 i mam taki sam problem, niestety w zakładce advanced mam tylko takie opcje:
IDE Configuration –> nie mogę nic zmienić
Remote Control enablet/disabled
CPU Execute Disable Bit enablet/disabled
LCD panel power saving enablet/disabled
robiłem juz z tym rozne konfiguracje niestety dalej wykrywa źe dysku nie ma, ponadto probowałem w raid przez nacisniecie taba przy ladowaniu i tez nic nie moge zmienić, posiadam jednen dysk :)
Nie posiadam stacji dyskietek w nim i czy pozostaje mi opcja szukać windowsa z tym ustroństwem czy jak?
Probowałem z 3 windosami i nawet przy nacisnieci F6 nic sie nie da zrobic –> botowanie z floopy'go
I co by tu teraz zrobić ??
Pozdrawiam
IDE Configuration –> nie mogę nic zmienić
Remote Control enablet/disabled
CPU Execute Disable Bit enablet/disabled
LCD panel power saving enablet/disabled
robiłem juz z tym rozne konfiguracje niestety dalej wykrywa źe dysku nie ma, ponadto probowałem w raid przez nacisniecie taba przy ladowaniu i tez nic nie moge zmienić, posiadam jednen dysk :)
Nie posiadam stacji dyskietek w nim i czy pozostaje mi opcja szukać windowsa z tym ustroństwem czy jak?
Probowałem z 3 windosami i nawet przy nacisnieci F6 nic sie nie da zrobic –> botowanie z floopy'go
I co by tu teraz zrobić ??
Pozdrawiam
dokladnie w zakladce Advanced, jest to jakas opcja ktora wspomaga instalacje xp.
ps.nareszcie ogr sie cieszyc sprzetem
pozdro for all
wuer
ps.nareszcie ogr sie cieszyc sprzetem
pozdro for all
wuer
Prosze bardzo :P
A ze zapytam jeszcze, gdzie ta opcja ACHI byla, w zakladce Advanced ?
A ze zapytam jeszcze, gdzie ta opcja ACHI byla, w zakladce Advanced ?
dzieki metall za podpowiedz !! udalo mi sie iwlasnie instaluje windowsa. Na przyszlosc jakby ktos szukal odpowiedzi ma ma biosa 1.06, nalezy wyłączyc opcje ACHI w biosie
pozdro
wuer
pozdro
wuer
hmmm...instrukcje mam i ja przecytalem juz wczesiej pare razy, byla bardziej okrojona niz w tym pdf, ale rownie nie wnoszaca nic nowego (szczatkowe onformacje)
a jezlie chodzi o ta instrukcje wgrywania windowsa to dotyczy ona opcji gdy kupujesz laptopa z windowsem na na pokladzie i wtedy jedynie wkladasz plyte pt "Windows XP recovery" – tak jak jest to w instrukcji i instalujesz windowsa w 10 min. Jednak opcja ta mnie nie dotyzy jak juz wspominalem. Moja wersja laptopa jest bez zadnego systemu operacyjnego.
ale dzieki za linka
pozdro
wuer
a jezlie chodzi o ta instrukcje wgrywania windowsa to dotyczy ona opcji gdy kupujesz laptopa z windowsem na na pokladzie i wtedy jedynie wkladasz plyte pt "Windows XP recovery" – tak jak jest to w instrukcji i instalujesz windowsa w 10 min. Jednak opcja ta mnie nie dotyzy jak juz wspominalem. Moja wersja laptopa jest bez zadnego systemu operacyjnego.
ale dzieki za linka
pozdro
wuer
Masz instrukcje obslugi od tego Laptopa? Jak masz to zajrzyj na 63 strone jest tam opisane jak sie na nim instaluje Windowsa XP, dosc szczegolowo. Wczesniej w instrukcji jest takze opisane zakladanie hasla na dysk itp, by go ukryc calkowicie badz zablokowac.Poczytaj,bo wydaje mi sie zes nawet do niej nie zajrzal...
A tu instrukcja w formacie PDF http://manuals.fujitsu–siemens.com/nbdocs/a26391–k168–z120–en.pdf
A tu w j.polskimhttp://manuals.fujitsu–siemens.com/nbdocs/a26391–k168–z120–pl.pdf
Zajrzyj tez do biosu na zakladke Advanced i tam przejrzyj wszystkie opcje.
A tu instrukcja w formacie PDF http://manuals.fujitsu–siemens.com/nbdocs/a26391–k168–z120–en.pdf
A tu w j.polskimhttp://manuals.fujitsu–siemens.com/nbdocs/a26391–k168–z120–pl.pdf
Zajrzyj tez do biosu na zakladke Advanced i tam przejrzyj wszystkie opcje.
To w takim razie zacznij szukać sterów do SATA.
przetestowalem juz 3 xp i nawet 98(ale ten w ogole nie chcial zaskoczyc) i caly czas pojawia sie ten sam problem : "instalator nie znalaz zadnego z dyskow twardych" –juz mi sie po nocach to sni.
pozdro
wuer
pozdro
wuer
Ja mam sprzętowy RAID i nie moge go wyłączyć bo mam duźo danych na dysku..... Wczoraj robiłem reinstall i działa tylko na Win XP beź źadnego SP, na którymkolwiek innym z SP1 albo 2 dzieje się to samo. Rada – załatw sobie Wina bez źadnego SP
UPD: System plików Linuxa nie byłby rozpoznawalny ale wykrywałby dysk(i) i dałoby się go sformatować.
UPD: System plików Linuxa nie byłby rozpoznawalny ale wykrywałby dysk(i) i dałoby się go sformatować.
pewnie ze zaglaldalem, ale to jest chyba jakas nwa wersja biosu i jedyne co moge zrobic z dyskiem to :
1. 32 Bit I/O : disabled/enabled
2. LBA Mode Control : Dis/ena
3. Trnasfer Mode : [FPIO 4/DMA2] /[FPIO 3/DMA 1]/[ Fast PIO 4/3/2/1]
4.Ultra Dma Mode : [mode 5]/ [mode 4] itd / disabled
i to tyle co moge pogrzebac z dyskiem , no i jeszcze zmienic moge liczbe seads, sectors, heads
i to tyle
dzieki za pomoc, jezeli masz jakies pomysly czekam, pozdro
wuer
1. 32 Bit I/O : disabled/enabled
2. LBA Mode Control : Dis/ena
3. Trnasfer Mode : [FPIO 4/DMA2] /[FPIO 3/DMA 1]/[ Fast PIO 4/3/2/1]
4.Ultra Dma Mode : [mode 5]/ [mode 4] itd / disabled
i to tyle co moge pogrzebac z dyskiem , no i jeszcze zmienic moge liczbe seads, sectors, heads
i to tyle
dzieki za pomoc, jezeli masz jakies pomysly czekam, pozdro
wuer
Co do Linuxa to nie mam pojecia... Wlaziles w ogole do biosu tego laptopa i patrzyles czy sa jakies opcje zwiazane z SATA?
w manualu nie ma ksty informacji o biosie, wersja biosa 1.06 i jest jakis ubogi w opcje,nie ma gdzie czegokolwiek zmieniac.
ps. zastanaiwa mnie jedna rzecz, kompa tego kupilem w wersji z Linuxem, ale jest to wersja live cd, moze po prostu dysk zostal sformatowany pod linuxa ??
co szadzicie ??
pozdro
wuer
ps. zastanaiwa mnie jedna rzecz, kompa tego kupilem w wersji z Linuxem, ale jest to wersja live cd, moze po prostu dysk zostal sformatowany pod linuxa ??
co szadzicie ??
pozdro
wuer
Pisalem wyzej ze mozliwe jest to iz sterowniki nie beda potrzebne. Wez se instrukcje od Laptopa i poczytaj o opcjach w biosie, czy jest gdzies takowa.
Rozumiem ze dysk SATA w tym laptopie to byl standard i standardowo takze nie posiadal on stacji dyskietek? Jesli tak, to zapewne jest tak jak pisze, wez manula w reke i czytaj.
Rozumiem ze dysk SATA w tym laptopie to byl standard i standardowo takze nie posiadal on stacji dyskietek? Jesli tak, to zapewne jest tak jak pisze, wez manula w reke i czytaj.
probowalem oczywiscie bez dyskietki ale potem wyskakuje info ze instalator nie odnazal zadnego dysku twardego, stad moja diagnoza ze trzeba zainstalowac sterowniki do SATA, ale jak to zrobic bez stacji dyskow ??
pozdro
wuer
pozdro
wuer
A probowales instalowac bez dyskietki ? Z tego co mi sie wydaje ten chipset juz niepotrzebuje sterownika do SATA podczas instalacji systemy na takim dysku, ewentualnie jest to kwestia ustawienia w biosie opcji Enchanced Mode na SATA, lub cos podobnego.
Strona 1 / 1