Instalacja XP - błąd odczytu
Witam,
Dotarł do mnie komputer z padniętym systemem, wszelkie próby instalacji XP+SP2 kończą się w momencie kopiowania plików do instalacji - zgłasza się błąd odczytu. Nie jest to jednak wina płyty z XP, sprawdzałem na innych kopiach, zmieniałem cd romy, az wkoncu zainstalowalem win98 i przekopiowałem płytę XP na dysk i uruchomiłem z dysku. Po odpaleniu proces kopiowania plików do instalacji przechodzi lecz po wyłączeniu komputera i rozpoczęci instalacji znowu pojawia się błąd odczytu (tu już pojawia się większa powtarzalność plików na których sie zatrzymuje proces instalacji). Próbowałem zmieniać praktycznie wszystko w biosie, wyłączyłem wszystkie niepotrzebne do instalacji urządzenia, resetowałem bios. Może to coś z pamięcią?
Komputer: Pentium4 3GHz ,512DDR, dysk 250 GB SATA, Płyta główna AlbatronPX915P-2V
Odpowiedzi: 1
IMO pamięć - weź potestuj jakim memtestem albo innym goldmemory.
Sprawdziłem pamięć programem Goldmemory 6.68, po rozpoczęciu testu odrazu zaczeły wyskakiwać errory, po kilku minutach i kilkuset błędach przerwałem test. Szkoda że nie mam innej kości by podmienić i sprawdzić czy pójdzie instalacja. Komputer idzie na gwarancję choć nie wiadomo czy zostanie uznana bo komputer w trakcie podróży do mnie miał bliskie spotkanie z lodem (wraz z właścicielem), na czym nieźle ucierpiała jego obudowa. Dzięki za pomoc.