Instalacja WinXP - zwiecha po załadowaniu sterowników
Witam !! Mam mianowicie taki problem. Niedawno chciałem przeinstalowac windowsa, tak więc zrobiłem formata , ustawiłem bootowanie z płyty, włożyłem płytkę z windowsem. Wszystko pięknie cacy się ładuje ( tzn sterowniki ), pokazuje się menu w którym albo wybieramy instalację, naprawę albo wychodzimy z menu. Oczywiście wciskam instalację i powinno się pokazać treść jakiejś tam licencji i powinniśmy wcisnąć wtedy klawisz F8 aby kontynuować. Ale tu występuje problem, zamiast pokazywać tę treść licencji jest niebieskie tło a w pasku na dole ciągle widać tylko "Ładowanie...". Sprawdzałem na kilku płytach z Windowsem i nic. Zrobiłem również inny krok: przełożyłem dysk do innego komputera i na nim zainstalowałem windowsa, oczywiście nie było problemów, wtedy włożyłem go z powrotem i odpaliłem kompa. Już myślałem że problem został zażegnany bo pokazało się okno ładowania windows ale złudzenia szybko zostały rozwiane kiedy pokazało się okno "Zapraszamy" i na tym koniec komputer się zawiesił. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, wcześniej instalacja tego systemu przebiegała bezproblemowo. Aha dysk mam na SATA to tak dla informacji. Proszę o pomoc !!
Odpowiedzi: 4
Do resetu BIOS-u zworką nie trzeba wyciągać baterii. Jak już wyjmujesz to idź na herbatę, potem wsadź baterię i masz reset BIOS-u. Mi osobiście tu trochę sprzętem zalatuje... sprawdź moduły pamięci (jeżeli są dwa to jeden wyjmij i zobacz jak pójdzie, a jak to samo to wyjmij drugi, wsadź pierwszy i znowu zobacz).
Linka nie chce mi się teraz szukać. Sprawa jest dość prosta, ale wymaga otwarcia obudowy komputera. Przydałaby się też instrukcja. Trzeba po prostu odpiąć zasilanie, otworzyć obudowę, wyjąć baterię (o ile jest to możliwe) i zewrzeć odpowiednie piny na płycie (tu warto zajrzeć do instrukcji żeby je łatwiej zlokalizować - na ogół są to trzy piny w pobliżu baterii - zwarcie jednego z nich ze środkowym to standardowe ustawienie (powinna być założona zworka), a zwarcie tego wolnego ze środkowym (przełożenie zworki) powoduje reset biosu.
Ufff, jest już trochę późno - mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale.
Fizyczny restet biosu. Mógłbyś podać link w jaki sposób się to wykonuje ?? oczywiście jak masz inne pomysły aby rozwiązać ten problem to pisz odrazu :D. Aha i nie wiesz dlaczego się tak dzieje ?
Proponuję wykonanie dwóch kroków:
1. BIOS - opcja "ustawienia optymalne" lub jakaś podobna opcja
2. Fizyczny reset BIOS-u.
Strona 1 / 1