Instalacja WinXP–Prof.. – klawisz F6

Witam wszystkich uźytkowników Forum. Moje pytanie ma znaczenie teoretyczne i sądzę, źe niektórym wyda się prozaiczne.Podczas bawienia się instalacją WinXP–Professional (moje ćwiczenia i wprawki, poniewaź nie trzymam źadnych waźnych dokumentów na kompie, gdyź zaraz nagrywam na płytkę) zauwaźyłem, źe pojawia się na początku procesu instalacji na dole ekranu tekst w stylu: "naciśnij klawisz F6 celem pobrania innych sterowników...". Mogę teraz mylić się w przytoczeniu tekstu, ale nie waźne. Chodzi oto, źe nie bardzo zdaję sobie sprawę po co miałbym ten klawisz F6 nacisnąć.Oczywiście nie nacisnąłem go jeszcze podczas źadnej instalacji. Z tego co się domyślam chodzi np: o Serial ATA. Komputer i system sprawują się bez zarzutu, a komp skonfigurowali i złoźyli mi w sklepie (AGE). Otrzymałem z kompem dyskietkę ( ABIT ) z nalepką: SATA Driver Disk –– Driver Disk 1/1 Version 1.30. Są tam jeszcze inne napisy:
.\silicon\3112\...
.\intel\...
.\silicon\3114\...
.\via\...
Domyślam się ,źe chodzi o jakieś sterowniki. Rozmawiając z gościem przez "Phone" ze sklepu, powiedział, źe gdyby np: po instalacji czy teź w czasie były problemy ze znalezieniem dysku to wtedy naleźy tą dyskietkę podczas instalacji systemu wywołać F6 i uźyć.Zawsze sobie dla przyzwoitości wybierając partycje formatuję dyski ( NTFS) podczas instalacji i nie mam źadnych problemów później.Stąd nigdy nie uźyłem F6, ani tym bardziej wyźej wymienionej dyskietki. Ale tak czuję źe gościu ze sklepu mi czegoś nie powiedział albo nie umiał powiedzieć=wyjaśnić. Z tego co wiem to mam dysk WESTERN CAVIAR (200Gb) Serial ATA (ale nie wiem nawet jak to w kompie sprawdzić ).W managerze urządzeń nie znalazłem tekstu Serial ATA.A moźe źle czytam lub niepoprawnie!? Bardzo proszę o jakiś wykład z np: zrzutami w celu pooglądania o co chodzi z tym F6 podczas instalacji, albo proszę o linki do powaźnych stron, gdzie mógłbym zająć się literaturą=czytaniem na ten temat. Uźywam :Intel Penthium 4 ; płyta Abit..; DUAL CHANNEL ( 2 kensingtony DDR400=1Gb RAM itd itp. Co się stanie jak dla zabawy nacisnę F6 podczas instalacji i włoźę tą dyskietkę ( konsekwencje). Czy moźe nie wkładać jej w ogóle ?! Gościu z AGE'a powiedział, źe jeźeli wszystko chodzi idealnie to nic nie robić. Ma rację , ale na pewno ? Pozdrawiam!!!

Odpowiedzi: 3

W menadźerze urządzeń , we włeściwościach dysku będzie identyfikowany jako scsi
dysk .
bor
Dodano
17.10.2005 11:27:45
Witam! Bardzo dziękuję!! Mam ten programik Everest Home Edition w wersji 2.20.405. Duźo razy go oglądałem ale nie znalazłem nic tam o SATA na mym kompie. Jezeli znasz ten program to podaj gdzie w nim dokładnie jest ta informacja. Natomiast lekko domyśliłem się, źe w managerze urządzeń tam gdzie mam: Kontrolery IDE ATA/ATAPI mam 3 informacje:
– Intel (R) 82801EB Ultra ATA storage Controllers
– Podstawowy kanał IDE
– Pomocniczy kanał IDE.
Co to znaczy ?
Czy mam SATA , czy teź nie jest włączony ? Pozdrawiam!
drChris
Dodano
17.10.2005 02:17:07
Powiem tak, wiekszoc nowych plyt glownych nie potrzebuje juz podawania sterownika dla S–ATA podczas instalacji systemu. I gdy instalujesz system bez podawania dyskietki ze serownikiem, a system instaluje sie bez najmniejszego problemu, to znaczy ze jest wszystko OK i niczym przejmowac sie nie musisz. Tak samo gdybys nacisnaol jednak ten F6 i podal sterownik z dyskietki, system i tak zainstaluje sie bez problemu.

A zeby sprawdzic dokladne wlasciwosci dysku, sciagn ij sobie program Everest, tam bedziesz mial dokladne info na ten temat.
mettal
Dodano
17.10.2005 02:00:19
drChris
Dodano:
17.10.2005 01:38:25
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1