Instalacja WinXP na przepiętym dysku.

Sprawa ma się tak: Jest stary komp, na którym nie mogę nie mogę zainstalować XPka bo instalator weryfikując zasoby sprzętowe - resetuje go. To ma chyba coś wspólnego z kontrolerem USB, ale pewności nie mam i nie chcę eksperymentować w tym kierunku. W pracy kumpel poradził mi, żebym przepiął dysk z tego antyku do swojego kompa - odłączając swoje dyski - i na nim postawił system, a potem wpiął go do tego starego kompa. Nie będzie potem jakichś problemów dla systemu z identyfikacją sprzętu? Teoretycznie - ma to sens, ale czy faktycznie to zadziała? [b]edit//[/b] Próbowałem zainstalować na tym staruszku Win98 z dyskietką startową, a na niej mając programik win98se.exe, ale wyskakuje mi komunikat: NTLDR is missing i każe mi zrestartować kompa. Kompletna porażka :-k

Odpowiedzi: 3

Sprawa już nieaktualna, bo komp zostanie trochę wzmocniony w nowsze części. Ale tak dla [b]Żółtego[/b], gwoli zadośćuczynienia sprawie: Pentium 800MHz, 128 RAM, Seagate 20GB ;) [b]Ucho[/b], sieczki ze sterami by może nie było, gdybym po instalacji systemu, przeniósł dysk do staruszka i dopiero zaczął je instalować. Druga sprawa, że to by była jedyna droga, bo poginęły płyty z nimi i najpierw musiałbym zrobić identyfikację poszczególnych elementów poprzez np. Everesta, a potem dopiero poszukać ich w sieci. A tak z ciekawości zapytam, bo wcześniej nie miałem takiej sytuacji: do karty graficznej zintegrowanej wystarczyły by stery od płyty głównej, czy musiałbym szukać ich osobno? Pytanie dość naiwne, ale tak jakoś dziwnie mi to wyglądało... :D Zwykle do dźwiękowej stery mamy już w zestawie z tymi od głównej. Tu by było podobnie z grafiką?
XanTyp
Dodano
12.08.2008 13:17:26
  • Ucho 13.08.2008 01:02:44

[quote=XanTyp]do karty graficznej zintegrowanej wystarczyły by stery od płyty głównej, czy musiałbym szukać ich osobno? [/quote] Wystarczyłyby. Analogicznie do audio. Pozdrawiam.

[quote=XanTyp]Nie będzie potem jakichś problemów dla systemu z identyfikacją sprzętu?[/quote] Zwykle kłopoty są, a to raz większe, a to raz mniejsze. Ja tej metody nie lubię, bo kłopoty miałem zawsze te większe, potem jest sieczka, walka ze sterami itp, itd etc. Z reguły kończyło się to wywaleniem partycji i założeniem jej na nowo jak podpowiada [b]Żółty[/b], bo formatów też nie trawię, tylko nie wiem czemu ...Może spróbuj poodłaczać od tej płyty wszystko co zbędne, poblokuj w BIOS-ie porty USB (czy tam kable wyrwij) i zobacz jeszcze raz.
Ucho
Dodano
12.08.2008 03:33:59
NTLDR is missing ?? Wyczyść bootsector Np poleceniem fdisk /mbr Może trzeba się przyjrzeć bliżej temu dyskowi - wyciąć partycje fdiskiem ?? BTW - "stary komp" kiepsko opisuje sprzęt ;)
Żółty
Dodano
11.08.2008 11:24:15
XanTyp
Dodano:
08.08.2008 19:20:40
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1