Instalacja windows xp bez zbędnych śmieci
widzialem kiedys artykul jak instalowac windowsa xp aby poz zainstalowaniu nie bylo np gier messenger itd wkladalo sie podczas instalacji jakas dyskietke na ktorej byl plik z ustawieniami ale teraz nie moge nigdzie znalezc artykulu na ten temat a badzo by sie przydalo czy moglby mi ktos pomoc jakis opis i taki plikczek do skonfigurowania przeslac albo wstawic adres strony z artykulem na ten temat
z gory thx za pomoc
z gory thx za pomoc
Odpowiedzi: 7
A ja dorzucę sowje 5 groszy. Ten XPLite na pewno jest dobry – chociaź nie sprawdzałem nigdy – ale moźna podejść do tego od drugiej strony i chyba o to chodziło autorowi postu. Do Piorun: jeśli juź robić obraz systemu to chyba lepiej zrobić obraz sprawnego systemu najlepiej tuź po jego instalacji. Ja np. zrobiłem obraz dopiero po instalacji niezbędnych programów takich jak Winamp, IrfanView, Firefox, WinRar itd. Naprawdę się opłaca przygotować taki obraz – przywracanie trwa dosłownie parę minut :–)
Zapomniałem juź chyba co to jest instalacja systemu :–).
A wracając do tematu to kage20 masz rację i tędy droga:
1. Przygotować własny plik instalacyjny.
2. Zainstalować system według ustawień z tego pliku.
3. Zainstalować niezbędne programy w systemie.
4. Zrobić obraz partycji z systemem.
Potrzebujesz programu Menedźer instalacji który znajduje się w pliku Deploy.cab np. na CD WinXP SP1
Zapomniałem juź chyba co to jest instalacja systemu :–).
A wracając do tematu to kage20 masz rację i tędy droga:
1. Przygotować własny plik instalacyjny.
2. Zainstalować system według ustawień z tego pliku.
3. Zainstalować niezbędne programy w systemie.
4. Zrobić obraz partycji z systemem.
Potrzebujesz programu Menedźer instalacji który znajduje się w pliku Deploy.cab np. na CD WinXP SP1
Jeźeli juź zainstalowałeś system to uźyj
XPlite Professional.Wytniesz wszystko
co tylko dusza zapragnie.
Sprawuje się znakomicie.
Zrób obraz partycji i jak coś narozrabiasz
to w kilka minut przywrócisz system.
XPlite Professional.Wytniesz wszystko
co tylko dusza zapragnie.
Sprawuje się znakomicie.
Zrób obraz partycji i jak coś narozrabiasz
to w kilka minut przywrócisz system.
polecam podobnie jak juz podano nlite albo winnt.sif creator a najlepiej oba moja wersja instaluje sie bez dodatkowych gier ze standardowym pulpitem i menu start oraz jeszcze kilkoma zmianami, ale tak jak zawse kazdy lubi cos innego ;–)polecam strone: http://unattended.msfn.org
[quote="kage20"]widzialem kiedys artykul jak instalowac windowsa xp aby poz zainstalowaniu nie bylo np gier
W Komputer Świat nr4/2005 masz dokładny opis czynności,albo wejdź kolejno:
Start–ustawienia–panel sterowania–dodaj usuń programy.Klikaj na dodaj/usuń skł windows(na ikonę kliknij 2x)Otworzy się okno Składniki.Zaznacz Akcesoria i narzędzia–kliknij szczegóły.Pojawi się okienko podszczegóły:Gry i usuwaj zaznaczenie przy wybranych pozycjach.Dalej 2x oki i gier nie ma.Moźesz to teź zrobić z płyty windowsa.Opcja "zainstaluj opcjonalne składniki windows"Pojawi się okno składniki a dalej tak samo jak Ci wcześniej opisałem.Powodzenia mam nadzieję,źe pomogłem
W Komputer Świat nr4/2005 masz dokładny opis czynności,albo wejdź kolejno:
Start–ustawienia–panel sterowania–dodaj usuń programy.Klikaj na dodaj/usuń skł windows(na ikonę kliknij 2x)Otworzy się okno Składniki.Zaznacz Akcesoria i narzędzia–kliknij szczegóły.Pojawi się okienko podszczegóły:Gry i usuwaj zaznaczenie przy wybranych pozycjach.Dalej 2x oki i gier nie ma.Moźesz to teź zrobić z płyty windowsa.Opcja "zainstaluj opcjonalne składniki windows"Pojawi się okno składniki a dalej tak samo jak Ci wcześniej opisałem.Powodzenia mam nadzieję,źe pomogłem
ściągnij sobie program nLite 0.999 PL i samemu bez źadnych poradników wyrzucisz z Win śmieci, jest bardzo prosty w obsłudze i po polsku wiec bez problemów
wiem wiem ze samemu zmieniam ustawienia poprostu nie wiedzialem jak tego szukac
A moźe samemu poszukać pod : "instalacja nienadzorowana" czy innym "unattended" – jeźeli co co bdzie tutaj to zbyt mało to moźesz zabieg powtórzyć forum Jamy Mastaha.
Sam musisz taki "pliczek" przygotowac, bo to mają być ustawienia Tobir odpowiadające, a nie komuś innemu.
Sam musisz taki "pliczek" przygotowac, bo to mają być ustawienia Tobir odpowiadające, a nie komuś innemu.
Strona 1 / 1